Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (vuoden 1990 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat
Teenage Mutant Ninja Turtles
TMNTMoviePoster.jpg
Ohjaaja Steve Barron
Käsikirjoittaja Todd W. Langen
Bobby Herbeck
Perustuu Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin sarjakuvaan Teenage Mutant Ninja Turtles
Tuottaja Simon Fields
David Chan
Kim Dawson
Säveltäjä John Du Prez
Kuvaaja John Fenner
Leikkaaja William D. Gordean
Sally Menke
James R. Symons
Pääosat Judith Hoag
Elias Koteas
Raymond Serra
Michael Turney
James Saito
Jay Patterson
Toshishiro Obata
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Golden Harvest
Limelight Entertainment
888 Productions
Mirage Enterprises
Northshore Investments
Levittäjä New Line Cinema
Ensi-ilta Yhdysvallat 30. maaliskuuta 1990
Suomi 6. joulukuuta 1990
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 13 500 000 dollaria
Tuotto 201 965 915 dollaria
Seuraaja Teinimutanttininjakilpikonnat 2: Mönjän salaisuus
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (engl. Teenage Mutant Ninja Turtles) on ensimmäinen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -elokuva. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 30. maaliskuuta 1990. Suomessa elokuva julkaistiin 6. joulukuuta 1990.

Elokuva palkittiin parhaasta elokuvamusiikista BMI Film Music -palkinnolla vuonna 1991.[1]

Elokuvan juoni perustuu enimmäkseen alkuperäisiin Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin luomiin Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjakuviin ja lapsille suunnattuun Turtles – mutanttikilpikonnat -animaatiosarjaan.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Leonardo on Turtlesien vanhin ja vaatimaton johtaja, joka käyttää aseenaan kahta katana-miekkaa. Hänen naamionvärinsä on sininen.
 • Rafaello on Turtleista toinen vanhin ja aggressiivisin ja kärsimätön, joka puhuu Brooklynin murteella. Hän käyttää aseenaan kahta saita. Raphaelin naamionväri on punainen.
 • Donatello on Turtles-nelikosta älykkäin teknologian parissa. Hän käyttää aseenaan -sauvaa. Donatellon naamionväri on violetti.
 • Michelangelo on Turtles-nelikon nuorin ja huolettomin ja hauskanpidosta pitävä ninja, joka käyttää aseenaan kahta Nunchakua. Hänen naamionvärinsä on oranssi.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Silppuri on Turtlesien päävihollinen, joka muutti Japanista Yhdysvaltoihin tappaakseen Hamato Yoshin. Tehtävän suoritettuaan hän rakensi tukikohdan, jossa hän tuotti robotteja. Silppuri värväsi ongelmanuoria, joista tuli jalkaninjoja.
 • Tatsu on Silppurin oikea käsi, joka vastasi jalkaninjojen koulutuksesta.
 • Jalkaninjat ovat New Yorkin kaduilta värvättyjä ongelmanuoria, joille Silppuri ja Tatsu opettivat ninjutsua.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tikku on Turtlesien isähahmo ja sensei, joka opettaa kilpikonnanelikolle ninjutsua.
 • April O’Neil on televisiotoimittaja Channel 6:lla, joka uutisoi New Yorkin katujen tapahtumia.
 • Casey Jones on omankäden oikeuden harjoittaja, joka käyttää valkoista 1970-luvun jääkiekkomaskia. Hän käyttää aseinaan jääkiekko-, golf-, baseball- ja krikettimailoja.
 • Danny Pennington on Aprilin pomon Charles Penningtonin poika, joka liittyi jalkaklaaniin.
 • Charles Pennington on Aprilin pomo Channel 6 -kanavalla.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

April O’Neil on nuori televisiotoimittaja Channel 3:n silminnäkijäuutisissa. Hän on tekemässä sarjamaista tarinaa New Yorkin viimeaikaisista ryöstöistä. Erään iltalähetyksen jälkeen April näkee varkaita ryöstämässä televisioyhtiön pakettiautoa. Yhtäkkiä katuvalot sammuvat ja pimeällä kadulla varjoisat hahmot taistelevat Aprilin apuna rikollisia vastaan. Poliisien tullessa he löytävät Aprilin ja rikolliset sidottuina.

Myöhemmin New Yorkin viemäristössä Aprilin pelastajiksi paljastuvat neljä Turtlesia, Leonardo, Raphael, Donatello ja Michelangelo, jotka ovat palanneet kotiinsa ilmoittamaan tehtävästään mestarilleen vanhalle mestari Tikulle. Pizza-aterian jälkeen Raphael lähtee keskuspuistoon, jossa hän joutuu tappeluun omankäden oikeudella rikollisia jahtaavan Casey Jonesin kanssa. Sillä välin rikokset jatkuvat vaikka April ehdottaa poliisipäällikkö Ross Sternsia siivoamaan kaupungin rikollisilta. April onnistuu kuitenkin ärsyttämään viimeaikaisista rikoksista vastuussa olevan Jalan, joka hyökkää hänen kimppuunsa metrossa. Raphael onnistuu kuitenkin pelastamaan Aprilin ninjojen kynsistä ja päättää viedä naisen viemäriin muiden Turtlesien luo. Paikalla Tikku ja Turtlesit kertovat heidän alkuperätarinansa pelästyneelle Aprilille.

Turtlesien saattaessa Aprilin takaisin kotiin Jalkaninjat kaappaavat Tikun. Turtlesien saapuessa kotiin viemäristöönsä he huomaavat Tikun kadonneen. Surun murtamana he palaavat takaisin Aprilin luokse. Sillä välin jalkakätyrit vievät Tikun päämajaan, isoon varastorakennukseen. Alueella Silppuri kasvattaa omaa imperiumiaan ja harjoittaa teini-ikäisiä toimimaan hänen jalkaninjoinaan, jotka tekevät kaikki rikokset Silppurin puolesta. Yksi ninjoista on Aprilin pomon poika Danny Pennington, joka vihjaa Silppurille missä Turtlesit majailevat. Tämän myötä Silppuri komentaa ninjojaan hyökkäämään Aprilin asuntoon, jonka seurauksena April, Turtlesit ja Casey pakenevat paikalta.

Sankarit saapuvat Aprilin lapsuuden kotiin maalle, jossa Turtlesit yrittävät mielessään selvittää katkeraa tappiotaan Silppurin joukoille. Sittemmin telepaattisen kommunikoinnin avulla heidän mestarinsa Tikku kertoo Turtleseille todellisen ninjan olevan vahva mikäli hallitsee mielensä. Nelikko keskittyy harjoittamaan itseään takaisin kuntoon ja päättävät palata kaupunkiin. Paikalla Casey onnistuu pelastamaan Mestari Tikun Dannyn avustuksella, sillä välin kun Turtlesit kohtaavat vielä kerran jalkaninjat viemäristössä, kaduilla ja talojen katoilla. Taistelu huipentuu, kun vapaaksi päässyt Tikku onnistuu kukistamaan Silppurin.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Judith Hoag  April O’Neil  
 Elias Koteas  Casey Jones  
 Josh Pais  Rafaello  
 Michelan Sisti  Michelangelo  
 Leif Tilden  Donatello  
 David Forman  Leonardo  
 Michael Turney  Danny Pennington  
 Jay Patterson  Charles Pennington  
 Raymond Serra  Chief Sterns  
 James Saito  Silppuri  
 Toshirô Obata  Tatsu  
 Sam Rockwell  Pääroisto  
 Kitty Fitzgibbon  June  
 Louis Cantarini  Taksikuski  

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Josh Pais  Rafaello  
 Robbie Rist  Michelangelo  
 Brian Tochi  Leonardo  
 Kevin Clash  Tikku  
 David McCharen  Silppuri  
 Michael McConnohie  Tatsu  
 Corey Feldman  Donatello  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kuvattiin suurimmaksi osaksi Pohjois-Carolinassa ja sen elokuvastudiolla, jossa New Yorkin kerrostalojen ulkokattojen kohdat luotiin. Tuotannonsuunnittelija Roy Forge ja taiteellinen ohjaaja Gary Wissner puolestaan kävivät kuvaamassa ulkokattoja ja muita kohteita New Yorkista elokuvaa varten. He kävivät myös tutkimassa Brooklynin hylättyä metroa.[2] Elokuvan kuvaukset kestivät vuoden 1989 heinäkuusta syyskuuhun asti[3] 13.5 miljoonan dollarin budjetilla.[4]

Turtlesien asut tehtiin Jim Hensonin Creature Shop -pajassa Lontoossa. Hensonin mukaan hänen luomansa olennot olivat tuolloin hänen edistyineimpiä töitään.lähde? Turtlesit tehtiin ensin savesta, jonka jälkeen ne rakennettiin uudelleen lasikuidusta. Ne tuotettiin muoteiksi, joiden avulla luotiin vaahtoisesta kumilateksista tehdyt asut. Kaiken kaikkiaan paja teki asut 18 viikossa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. IMDb Viitattu 17.6.2009 (englanniksi)
 2. About the Sets and Locations Ninjaturtles.com Viitattu 1.11.2009 (englanniksi)
 3. Box office / business for Teenage Mutant Ninja Turtles imdb Viitattu 1.11.2009 (englanniksi)
 4. Teenage Mutant Ninja Turtles Box Office Mojo Viitattu 1.11.2009 (englanniksi)