Jim Henson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jim Henson Emmy-gaalassa vuonna 1989

James Maury ”Jim” Henson (24. syyskuuta 193616. toukokuuta 1990) oli yhdysvaltalainen nukentekijä, nukketeatteriesiintyjä, piirtäjä, taiteilija, Oscar-ehdokkuuden saanut elokuvaohjaaja ja Emmy-palkinnon saanut televisio- ja elokuvatuottaja, joka tunnetaan Muppetien luojana. Hän myös toimi joidenkin Muppetien, kuten Kermit-sammakon, äänenä. Hensonilla ja Kermit-sammakolla on kummallakin tähti Hollywood Walk of Famella.

Nukketeatterilaisena Henson esiintyi useissa televisio-ohjelmissa kuten esimerkiksi Seesamtie ja The Muppet Show sekä elokuvissa kuten Muppetit Villissä Seikkailuissa (1979) ja Muppetit ja jalokiviliiga (1981). Hensonin kanssa Muppettien menestykseen johtaneessa kehitysketjussa oli hänen vaimonsa Jane Henson ja myös nukketeatteriesiintyjä Frank Oz, josta myöhemmin tuli tunnettu Hollywood-elokuvien ohjaaja.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henson opiskeli Marylandin yliopistossa.

Henson kuoli vain 53 vuoden iässä keuhkokuumeeseen.[1] Hänen leskensä Jane Henson teki 20 vuotta myöhemmin merkittävän lahjoituksen Smithsonian-instituutin museon kokoelmiin antamalla sille kymmenen Muppet-hahmon alkuperäiset nuket.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Altman, Lawrence: The Doctor’s World; Henson Death Shows Danger of Pneumonia The New York Times. 29.5.1990. Viitattu 25.7.2015. (englanniksi)
  2. Äidin takista ommeltu alkuperäinen Kermit pääsi museoon HS.fi. 26.8.2010. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 26.8.2010. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.