Jim Henson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jim Henson Emmy-gaalassa vuonna 1989.

James Maury ”Jim” Henson (24. syyskuuta 193616. toukokuuta 1990) oli yhdysvaltalainen nukentekijä, nukketeatteriesiintyjä, piirtäjä, taiteilija, Oscar-ehdokkuuden saanut elokuvaohjaaja ja Emmy-palkinnon saanut televisio- ja elokuvatuottaja, joka tunnetaan Muppetien luojana. Hän myös toimi joidenkin Muppetien, kuten Kermit-sammakon, äänenä. Hensonilla ja Kermit-sammakolla on kummallakin tähti Hollywood Walk of Famella.

Nukketeatterilaisena Henson esiintyi useissa televisio-ohjelmissa kuten esimerkiksi Seesamtie ja The Muppet Show sekä elokuvissa kuten Muppet-elokuva (1979) ja Muppetit ja jalokiviliiga (1981). Hensonin kanssa Muppettien menestykseen johtaneessa kehitysketjussa oli hänen vaimonsa Jane Henson ja myös nukketeatteriesiintyjä Frank Oz, josta myöhemmin tuli tunnettu Hollywood-elokuvien ohjaaja.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henson opiskeli Marylandin yliopistossa.

Henson kuoli vain 53 vuoden iässä keuhkokuumeeseen.[1] Hänen leskensä Jane Henson teki 20 vuotta myöhemmin merkittävän lahjoituksen Smithsonian-instituutin museon kokoelmiin antamalla sille kymmenen Muppet-hahmon alkuperäiset nuket.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Altman, Lawrence: The Doctor’s World; Henson Death Shows Danger of Pneumonia The New York Times. 29.5.1990. Viitattu 25.7.2015. (englanniksi)
  2. Äidin takista ommeltu alkuperäinen Kermit pääsi museoon HS.fi. 26.8.2010. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 26.8.2010. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.