Nukketeatteri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nukketeatteriesitys noin vuodelta 1770
Nukketeatteri Berliinissä

Nukketeatteri on teatteriesitys, jonka esittämiseen käytetään nukkeja sekä niiden hahmoja. Esittäjät ohjaavat nukkeja joko suoraan tai epäsuorasti esimerkiksi narujen tai kauko-ohjauksen avulla.

Alkuperä ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan sana marionnette tulee sanojen Marie, Marion, Mariotte tai Mariolle diminutiivistä ja merkitsee siis pientä Marieta. Tämä hellittelymuoto oli sittemmin käytössä kun Neitsyt Mariaa esitettiin plastisessa muodossa ainakin jo vuonna 1306. Kuitenkin ainakin 1500-luvulta lähtien käsite on tarkoittanut kaikenlaisia puusta tehtyjä hahmoja, olivatpa ne pyhiä tai maallisia. Nimike ulottui aina noituutta käsitteleviin nukkeihin saakka. Nykyään marioneteilla tarkoitetaan lähinnä nukkeja, joita ohjataan naruista vetämällä.

Nukketeatteri Aasiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa Aasian maissa nukketeattereilla on pitkät perinteet ja merkittävä rooli kulttuurin viemisessä syrjäisiinkin paikkoihin. Kiertävä nukketeatteri on kätevä siirtää pitkienkin matkojen päähän. Esitykset ovat usein vanhoihin legendoihin tai historiallisiin tapahtumiin perustuvia, usein niissä on myös avoin tai peitelty poliittinen sisältö. Yksi aasialaisen nukketeatterin muoto on heijastettujen varjokuvien käyttö oikeiden kolmiulotteisten nukkejen sijasta. Hanoissa Vietnamissa esiintyvä nukketeatteri käyttää näyttämönä vesiallasta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suurla, Liisa (toim.): Nukketeatterikirja. Helsinki: Maaseudun sivistysliitto, 1980. ISBN 951-9436-18-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.