Donatello

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee renessanssitaiteilijaa. Sarjakuvahahmoa käsittelee artikkeli Donatello (sarjakuvahahmo).
Donatellon patsas Uffizin ulkopuolella Firenzessä

Donatello, oikealta nimeltään Donato di Niccolò di Betto Bardi (1386 Firenze13. joulukuuta 1466 Firenze)[1], oli firenzeläinen taiteilija ja renessanssin merkittävimpiä kuvanveistäjiä.[1] Tyylisuunnaltaan hänen teoksensa edustivat realismia.

Donatello oli perehtynyt perusteellisesti antiikin ajan kuvanveistoon. Hän teki veistoksia sekä pronssista että marmorista. Hänen ensimmäinen tunnettu työnsä marmorinen Daavid edustaa vielä gotiikkaa. Donatellon oma tyyli pääsi kukoistamaan Or San Michele -kirkon patsaissa, jotka esittävät Pyhää Yrjöä ja Markusta.[1]

Donatello työskenteli Mediceille vuosina 1433–1443, ja saattaa olla että hänen tunnetuin teoksensa, pronssinen Daavid-patsas, oli Medicien tilaustyö.[1]

Pääteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donatellon Daavid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donatellon pronssisen Daavidin patsaan kopio Lontoon Victoria & Albert Museumissa.

Donatellon pronssinen Daavidin patsas (luultavasti 1440-luvulta) on ensimmäinen tuetta pystyssä pysyvä eli itsensä kannattava pronssiveistos sitten klassisen ajan. Se aiheutti valmistumisaikanaan sensaation kuvatessaan alastonta nuorukaista. Patsas kuvaa nuorta arvoituksellisesti hymyilevää Daavidia, jonka jalka on hänen äsken surmaamansa Goljatin katkaistun pään päällä. Nuorukainen seisoo hattua ja saappaita lukuun ottamatta alasti Goljatin miekka kädessään.

Donatello oli tehnyt 1408–1409 Daavidin marmoripatsaan, mutta tuo patsas esitti Daavidin hyvin pukeutuneena voittoisana kuninkaana, joka piteli linkoaan ennen jättiläisen surmausta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Donatello Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.7.2014.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Donatello.