Donatello

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee renessanssitaiteilijaa. Sarjakuvahahmoa käsittelee artikkeli Donatello (sarjakuvahahmo).
Donatellon patsas Uffizin ulkopuolella Firenzessä

Donato di Niccolò di Betto Bardi (1386 Firenze13. joulukuuta 1466 Firenze) oli firenzeläinen taiteilija ja renessanssin merkittävimpiä kuvanveistäjiä. Tyylisuunnaltaan hänen teoksensa edustivat realismia.

Pääteokset:

  • Daavid
  • Pyhä Yrjö
  • Firenzen tuomiokirkon etusivun ja Or San Michele-kirkon ulkopuolen koristeet
  • Kondottieeri Gattamelatan ratsastajapatsas Padovassa

Donatellon Daavid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donatellon pronssisen Daavidin patsaan kopio Lontoon Victoria & Albert Museumissa.

Donatellon pronssinen Daavidin patsas (luultavasti 1440-luvulta) on ensimmäinen tuetta pystyssä pysyvä eli itsensä kannattava pronssiveistos sitten klassisen ajan. Se aiheutti valmistumisaikanaan sensaation kuvatessaan alastonta nuorukaista. Patsas kuvaa nuorta arvoituksellisesti hymyilevää Daavidia, jonka jalka on hänen äsken surmaamansa Goljatin katkaistun pään päällä. Nuorukainen seisoo hattua ja saappaita lukuun ottamatta alasti Goljatin miekka kädessään.

Donatello oli tehnyt 1408-1409 Daavidin marmoripatsaan, mutta tuo patsas esitti Daavidin hyvin pukeutuneena voittoisana kuninkaana, joka piteli linkoaan ennen jättiläisen surmausta.

Yhdysvaltalaisen taidekriitikon ja taiteilijan Mary McCarthyn mukaan pronssiveistoksen naismainen fysiikka, mitä hän piti transvestiitin ja fetisistin unelmana, kuvaa Daavidin Jonathanin (Israelin kuningas Saulin pojan) rakastajaksi.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Donatello.