MB (lehti)

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mikrobitti)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MB
MikroBitti wordmark.svg
Aihealue tietotekniikka
Kustantaja Riitta Pollari
Julkaisija Sanoma Media FInland
ISSN ISSN 0781-2078
Levikki 29 553[1]
Perustettu 1984
Päätoimittaja Jari Peltola[2]
Kotimaa Suomi
Ilmestymistiheys 12 kertaa vuodessa
Kieli suomi
Kotisivu http://www.mbnet.fi/lehti/
Kuvakaappaus MBnetistä.

MB (aikaisemmalta nimeltään MikroBitti) on vuonna 1984 perustettu alun perin tietokoneharrastajille ja -aloittelijoille suunnattu tietotekniikkalehti. Lehteä julkaisee Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Media Finland ja sen päätoimittaja on ollut elokuusta 2012 lähtien Jari Peltola. MB ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Lehteen liittyy MBnet-verkkopalvelu.

Lehdessä on paljon laite- ja ohjelmistotestejä. Tämän lisäksi lehdessä on tietokonekulttuuria käsitteleviä artikkeleja, uutisia ja peli-, musiikki sekä elokuva-arvosteluja. Sanoma Magazinesin julkaisuista MikroBitin sisarlehti on Tietokone.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden ensimmäisen kymmenen vuoden aikana se julkaisi joka numerossa useita BASIC-kielisiä ohjelmalistauksia eri kotitietokoneille, erityisesti Commodore 64:lle ja MSX:lle. Kenties tunnetuin MikroBitissä julkaistuista ohjelmista oli Pekka Tolosen Apple II -tietokoneelle kirjoittamasta Kalle Kotipsykiatri -ohjelmasta Jyrki Kasvin Commodorelle muokkaama versio, joka julkaistiin lehden ensimmäisessä numerossa. Paitsi "tekoälystään", se muistetaan myös toimituksellisena painajaisena: ohjelma ei toiminut ilman korjauksia, sillä ohjelmalistauksesta oli sensuroitu kirosanoja sisältäviä ohjelmarivejä.[3]

Vuoden 2004 alussa MikroBitti muutti linjaansa perinteisestä tietokonelehdestä yleisemmin uutta tekniikkaa käsitteleväksi lehdeksi. Lehti sisälsi usein elektroniikkarakenteluohjeita ja ohjelmointiartikkeleita. MikroBitin kanssa saman yhtiön Sanoma Magazinesin julkaisema Hifi-lehti lakkautettiin joulukuussa 2006, kun se liitettiin MikroBittiin.

Nykyisin ei rakenteluohjeita ja ohjelmointiartikkeleita lehdessä enää ole. MikroBitin tilaajat saivat ennen vuotta 2010 joka vuosi Huvi- ja hyötyrompun, joka sisältää pelejä ja muita ohjelmia. Vuonna 2010 sen sijaan tilaajat saivat Huvi- ja hyöty -nettisivuilta samat edut. Lisäksi tilaajat saavat vuosittain 4 kuukauden käyttöoikeuden F-Secure -tietoturvaohjelmistoon.

Lehden nimi muuttui 29. elokuuta 2012 MikroBitistä MB:ksi, ja sen uudeksi kooksi tuli 210 × 275 mm.[4]

MBnet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MikroBitin modeemipohjainen BBS-järjestelmä MBnet oli aikoinaan maailman suurinlähde?. BBS-järjestelmä MBnet lakkautettiin vuonna 2002. Nykyään MBnet on www-verkkopalvelu, jossa on muun muassa uutisia, tiedostoalueita ja tietokonekomponenttien hintaseuranta. MBnetistä on tullut hyvin suosittu portaali[5] ja tammikuussa 2007[6] kaikki mikrobitin web-palvelut siirrettiin osoitteelle www.mbnet.fi.

Tunnettuja aikaisempia kirjoittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]