Pat Fraley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pat Fraley
Henkilötiedot
Koko nimi Patrick Fraley
Syntynyt18. helmikuuta 1949 (ikä 75)
Yhdysvallat Seattle, Washington
Näyttelijä
Aktiivisena 1979–
Merkittävät roolit Sheriffi Bravestarr
(BraveStarr)
Krang
(Turtles – mutanttikilpikonnat)
Villikissa
(Pilipalipilotit)
Palkinnot
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Patrick Fraley (s. 18. helmikuuta 1949 Seattle, Washington, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä, joka palkittiin vuonna 2008 Voicey-palkinnolla elämäntyöstään ääninäyttelyn parissa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fraley opiskeli Whitman Collegessa Walla Wallassa, Washingtonissa draamaa sekä Cornellin yliopistossa New Yorkissa. Fraley jatkoi opiskeluaan näyttelemisestä muutettuaan Cornelliin Australiaan, ja hän näytteli siellä teattereissa. Muutettuaan takaisin Yhdysvaltoihin Fraley ryhtyi ääninäyttelijäksi.

Nykyisin hän on keskittynyt ääninäyttelyn ohella tuottamaan ja opettamaan ääninäyttelemistä. Fraley asuu Studio Cityssä, Kaliforniassa vaimonsa ja neljän poikansa kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fraleyn ura alkoi vuonna 1979; hänet tunnetaan parhaiten 1980-luvulta, jolloin Fraley oli muun muassa sheriffi Bravestarrin äänenä BraveStarrissa. Erityisesti hänet tunnetaan Turtles – mutanttikilpikonnista, jossa Fraley ääninäytteli Krangin lisäksi myös Baxter Stockmania ja Casey Jonesia. Myöhemmin 1990-luvulla Fraley teki muutamia päärooleja Zorroon sekä Wild West C.O.W.-Boys of Moo Mesaan, jossa Fraley oli samankaltaisessa roolissa 1980-luvulla BraveStarrissa. Hän oli mukana myös The Tickissä useissa sivurooleissa sekä Gargoylesissa, Batmanissa sekä piirrossarjassa Timon ja Pumba.

2000-luvulla Fraley on tehnyt enimmäkseen useita vierailevia äänirooleja animaatioihin kuten Ozzy & Drix, The Grim Adventures of Billy & Mandy, ChalkZone ja Kukkulan kuningas. Lisäksi hän on tehnyt sivuääniä elokuviin Aivan villit, Muurahaisten kauhu ja Karvinen herää todellisuuteen sekä I Am Legend, jossa Fraley oli presidentin äänenä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.