I Am Legend

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
I Am Legend
Ohjaaja Francis Lawrence
Käsikirjoittaja Akiva Goldsman
Mark Protosevich
Perustuu Richard Mathesonin romaaniin Olen legenda (1954)
Tuottaja Akiva Goldsman
David Heyman
Erwin Stoff
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Andrew Lesnie
Leikkaaja Wayne Wahrman
Tuotantosuunnittelija Naomi Shohan
Pukusuunnittelija Michael Kaplan
Pääosat Will Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Village Roadshow
Heyday Films
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 14. joulukuuta 2007
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 miljoonaa dollaria
Tuotto 585 349 010 dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

I Am Legend on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut kauhu-, tieteis- ja toimintaelokuva, jonka on ohjannut Francis Lawrence. Elokuvan pääosanäyttelijänä on Will Smith. Hän esittää Robert Nevillea, joka on mahdollisesti ainoa tappavasta viruksesta selvinnyt ihminen. Virus muuttaa ihmiset verenjanoisiksi yöeläimiksi, mutta Neville työskentelee luodakseen parannuskeinon.

I Am Legend on jo kolmas Richard Mathesonin vuonna 1954 julkaistun romaaniin Olen legenda pohjautuva elokuva. Aikaisemmat elokuvat ovat olleet L’ultimo uomo della terra vuodelta 1964 ja Viimeinen mies vuodelta 1971.

I Am Legend tuli elokuvateattereihin Yhdysvalloissa 14. joulukuuta 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 2009 tohtori Alice Krippin (Emma Thompson) on kehittänyt syöpää vastaan lääkkeen, joka kohtalokkain seurauksin muuntautuu tappavaksi virukseksi. Vuonna 2012 virus on pyyhkinyt melkein koko ihmisrodun maapallolta. 90 prosenttia ihmisistä on kuollut, 9 prosenttia on sairastunut virukseen ja alle prosentti maapallon väestöstä on immuuni virukselle. Virukseen sairastuneet ovat alttiita auringon- ja kuunvalolle, ja pysyttelevätkin päivisin asumattomien rakennusten suojaisassa pimeydessä.

Kolme vuotta viruksen puhkeamisen jälkeen everstiluutnantti Robert Neville (Will Smith) on ainoa terve eloonjäänyt New Yorkissa – ja mahdollisesti koko maailmassa. Nevillen ainoa seuralainen on hänen koiransa Samantha (Sam), jonka kanssa hän katselee elokuvia ja vanhoja uutisia. Koska Nevillen veri on immuuni virukselle, hän viettää päivät kotilaboratoriossaan tekemässä kokeita vastalääkkeen keksimiseksi. Joka päivä puoliltapäivin hän käy myös Manhattanin South Street Seaportissa lähettämänsä radioviestin vuoksi. Viestissä hän kertoo olevansa New Yorkin ainoa selviytynyt, ja voivansa tarjota ruokaa ja turvapaikan muille terveille ihmisille.

Eräänä päivänä eräs Nevillen kokeissa käyttämistä sairastuneista rotista vaikuttaa parantuneen, ja näyttää siltä että Neville on löytänyt lupaavan hoitomahdollisuuden. Niinpä hän virittää ansan sairastuneille, ja saakin napattua erään sairaan naisen. Hän vie naisen laboratorioonsa ja antaa tälle mahdollista vastalääkettä. Nainen lähes menehtyy, mutta Neville onnistuu pelastamaan hänet. Näkyvää muutosta parempaan ei kuitenkaan näy, joten Neville jättää naisen laboratorioon voidakseen tehdä lisää kokeita myöhemmin.

Nevillen kulkiessa kadulla Samin kanssa hän huomaa yhden mallinukkensa kadulla, ja lähtee kävelemään sitä kohti. Sairastuneet ovat matkineet Nevillen tekemää ansaa, johon Neville nyt joutuu ja menettää tajuntansa. Kun hän herää, aurinko on juuri laskemassa, ja yrittäessään hankkiutua kiireesti irti ansasta Neville satuttaa jalkansa. Hän ja Sam joutuvat kolmen sairastuneen koiran hyökkäyksen kohteeksi, ja puolustautumisyrityksistä huolimatta eräs koirista onnistuu puremaan Samia. Kaksikon onnistuu kuin onnistuukin päästä takaisin Nevillen asunnolle, missä tartunnan saanut Sam yrittää purra Nevilleä, jonka on pakko kuristaa koira. Samin kuolemasta masentunut Neville ei jaksa lähteä Seaportiin tarkistamaan onko kukaan kuullut hänen radiolähetystään, ja seuraavana yönä hän yksinäisyyteen kyllästyneenä päättää yrittää kostaa sairastuneille Samin kohtalon. Hän jää kuitenkin pahasti alakynteen, ja luultavasti kuolisi elleivät kaksi selviytynyttä, Anna (Alice Braga) ja nuori poika Ethan (Charlie Tahan) sattuisi löytämään ja pelastamaan häntä. Nevillen asunnolla käy ilmi, että he olivat juuri samana päivänä odottaneet Nevilleä Seaportissa, turhaan. He kertovat selviytyneensä Punaisen Ristin evakuointilaivalta, ja ovat nyt menossa selviytyneiden leirille Vermontiin.

Sairastuneet onnistuivat seuraamaan Nevillen pelastaneita Annaa ja Ethania, ja seuraavana yönä sairastuneet hyökkäävät joukolla Nevillen taloon kaikista Nevillen puolustusjärjestelmistä huolimatta. Kolmikko pakenee Nevillen laboratorioon ja siellä olevan pleksioven taakse, missä myös Nevillen aikaisemmin nappaama sairastunut nainen on. Ihmeekseen Neville huomaa naisen parantuneen, jolloin hän ottaa tästä verta ja antaa koeputken Annalle. Hän käskee Annan ja Ethanin paeta hiilikuiluun koeputken kanssa. Veressä on pelastava aine. Itse hän ottaa pöytälaatikostaan kranaatin, jonka avulla hän tappaa sairastuneet siten uhraten itsensä. Anna ja Ethan selviytyvät Vermontin selviytyneiden siirtokuntaan, missä Anna antaa koeputkessa olevan veren armeijan käyttöön, jotta sairastuneita voidaan vihdoin alkaa parantaa.

DVD sisältää myös vaihtoehtoisen loppuratkaisun. Tässä versiossa sairastuneet rynnivät aikansa pleksiovea vasten, kunnes Neville tajuaa mitä nämä haluavat. Hän avaa panssarioven siinä toivossa, että sairastuneet eivät hyökkää vaan antavat hänen luovuttaa noille sairastuneen naisen, jonka hän kaappasi aikaisemmin kokeitaan varten. Sairastuneet eivät vahingoita Nevilleä, vaan lähtevät pois vieden mennessään Nevillen heille luovuttaman sairaan naisen. Neville, Anna ja Ethan jatkavat selviytyneiden etsimistä ja suuntaavat kohti Vermontissa sijaitsevaa pelastuneiden siirtokuntaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Will Smith  Robert Neville  
 Alice Braga  Anna  
 Charlie Tahan  Ethan  
 Salli Richardson-Whitfield  Zoe Neville  
 Willow Smith  Marley Neville  
 Darrell Foster  Mike  
 April Grace  tv-julkkis  
 Dash Mihok  alfauros  
 Joanna Numata  alfanaaras  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warner Bros. alkoi kehitellä I Am Legend -elokuvaa jo vuonna 1994, ja erilaisia näyttelijöitä ja elokuvaohjaajia oli kiinnitetty projektiin. Tuotanto alkoi kuitenkin vasta vuonna 2006 New Yorkissa.

Warner Bros. on hankkinut itselleen oikeudet I Am Legendin jatko-osaan.lähde?

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mukaan I Am Legend on ”ihmiskunnan itsekkyyttä ja piittaamattomuutta aluksi myös kritisoimaan pyrkivä, mutta lopussaan aivan hurmoshenkistä uskonnollista pelastussanomaa tuputtava kauhujännäri”.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.boxofficemojo.com/movies/?id=iamlegend.htm
  2. Valotie, Päivi: Tappajavirus leviää taas Turun Sanomat. 21.12.2007. Arkistoitu 19.4.2019. Viitattu 18.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]