Red Sparrow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Red Sparrow
Ohjaaja Francis Lawrence
Käsikirjoittaja Julian Hoythe
Perustuu Jason Matthewsin romaaniin
Red Sparrow
Tuottaja
  • Peter Chernin
  • Steve Zaillian
  • Jenno Topping
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Jo Willems
Leikkaaja Alan Edward Bell
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Chernin Entertainment
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta
Kesto 140 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Red Sparrow on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen draama- ja jännityselokuva, jonka on ohjannut Francis Lawrence. Se perustuu Jason Matthewsin samannimiseen romaaniin vuodelta 2013. Juoni kertoo venäläisistä ja amerikkalaisista vakoojista, ja elokuvan pääosia esittävät Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker ja Jeremy Irons.

Red Sparrow sai maailmanensi-iltansa 15. helmikuuta Newseumissa, Washington D.C:ssä. Teatteriensi-illan se sai Yhdysvalloissa ja Suomessa 2. maaliskuuta 2018.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyky-Venäjällä kaunis Dominika Jegorova on kuuluisa Bolšoi-teatterin ballerina, joka huolehtii sairaasta äidistään. Kun Dominikan tanssijatar-ura päättyy jalkavamman vuoksi, häneen ottaa yhtettä hänen setänsä Ivan, SVR tiedustelupalvelun apulaisjohtaja. Domikan tehtäväksi annetaan vietellä venäläinen gangsteri Dimitri Ustinov vastineeksi siitä, että hänen äitinsä sairaanhoito jatkuu. He tapaavat hotelli aulabaarissa ja menevät Ustinovin yksityishuoneeseensa, jossa tämä raiskaa Domikan. Teon yhteydessä Ivanin valtuuttama SVR-operaattori Sergei Matorin tappaa Ustinovin. Ivan tarjoaa Dominikalle vaihtoehdot: ryhtyä tiedustelupalvelu SVR:n toimijaksi tai tulla teloitetuksi Ustinovin salamurhan todistajana.

Nate Nash on CIA:n työntekijä, joka työskentelee Moskovassa. Tavatessaan venäläisen myyrän koodinimeltä Marble Gorkin puistossa, he kohtaavat poliisin. Nash luo ohjauksen varmistaakseen, että hänen kontaktinsa pakenee tuntemattomana. Nash siirretään Yhdysvaltoihin, mutta hän väittää olevansa ainoa henkilö, jonka kanssa Marble työskentelee. Koska hän ei voi palata Venäjälle, hänet määrätään Budapestiin luomaan yhteys Marbleen, minkä myös SVR ymmärtää.

Dominika lähetetään Valtionkoulu 4:ään, julmaan erikoiskoulutus oppilaitokseen "varpusille" – operatiivisille toimijoille, jotka pystyvät viettelemään kohteensa sexpionagella. Dominika menestyy koulutuksessa, vaikka hänellä onkin hieman kitkaa rehtorin kanssa, joka tunnetaan vain nimellä Emäntä. Vastoin Emännän suositusta Ivan ja kenraali Vladimir Kortšnoi, Ivanin kanssa työskentelevä korkea-arvoinen virkamies, päättävät, että Dominika on valmis tehtävään Budapestissa, jossa voitetaan Nashin luottamus, jotta tämä paljastaisi Marblen henkilöllisyyden.

Budapestissa Dominika asuu toisen Marta nimisen "varpusen" kanssa, häntä valvoo asemapäällikkö Maksim Volontov. Dominika ottaa yhteyttä Nashiin, joka nopeasti päättelee hänen olevan venäläisen tiedustelupalvelun edustaja ja yrittää saada hänet loikkaamaan.

Dominika tutkii Martan huonetta ja huomaa, että tämä on määrätty ostamaan salaisia ​​tietoja Stephanie Boucherilta, Yhdysvaltain senaattorin kansliapäälliköltä, kooodinimi Swan. Kun Ivan painostaa Dominikaa hänen hitaasta etenemisestä Nashin kanssa, Dominika väittää auttavansa Martaa myös Boucherin suhteen. Tiedustelupalvelu SVR tappaa Martan julmasti saatuaan tietää Dominikan aiemmasta tapauksesta gangsterin kanssa. Sergei Matorin varoittaa Dominikaa että myös hänet tapetaan kuten Marta, jos hän epäonnistuu. Dominika ottaa yhteyttä Nashiin, suostuu ryhtymään kaksoisagentiksi vastineeksi itsensä ja äitinsä suojelemisesta sekä harrastaa seksiä tämän kanssa. Venäläisten käskystä Dominika matkustaa Lontooseen Volontovin kanssa tapaamaan Boucheria hotellin sviittiin ja saattamaan kaupan päätökseen, mutta piilottaakin Stephanie Boucherin antamat asejärjestelmätietoja sisältävät tietokonelevykkkeet hotellihuoneeseen ja korvaa ne disinformaatiota sisältävillä. Amerikkalaiset ovat seuranneet tapahtumaa piilokameroista ja Nash noutaa levykkeet huoneesta kun kaikki ovat poistuneet.

Tapaamisen jälkeen Boucher tajuaa hotellin edessä, että amerikkalaiset tiedusteluagentit tarkkailevat häntä; hän panikoi, heittää saamansa USD 250 000 palkkiorahat roskikseen, jää kuorma-auton alle ja kuolee. Boucheria tarkkailevat venäläiset agentit ymmärtävät, että heidän tehtävänsä on vaarantunut. Dominika ja Volontov, joita epäillään vihjeitten antamisesta amerikkalaisille, palautetaan Moskovaan, jossa heitä kidutetaan ja kuulustellaan useita päiviä. Volontov teloitetaan, mutta Ivan uskoo lopulta Dominikan syyttömyyteen. Hän saa palata Budapestiin jatkaakseen tehtäväänsä selvittääkseen Marblen identiteetin Nashilta. Sen sijaan hän saa Nashin vakuutetuksi siirtämään hänet ja äitinsä Amerikkaan.

Vietettyään yön Nashin kanssa Dominika herää ja huomaa Sergei Matorinin kiduttavan tätä Marblen henkilöllisyyden selville saamiseksi. Aluksi hän avustaa tätä, kunnes Matorin ei osaa pitää varaansa. Dominika tappaa tämän ja loukkaantuu samalla itse vakavasti. Hän herää sairaalassa, jossa Kortšnoi paljastaa olevansa Marble. Hän selittää olevansa isänmaallinen, mutta pettyi, kun hänen kerran loukkaamansa byrokraatit eivät sallineet amerikkalaisen lääkärin leikata hänen sairas vaimonsa. Hän pelkää jäävänsä kiinni pian ja sen sijaan, että kuolisi turhaan, käskee Dominikaa paljastamaan henkilöllisyytensä Ivanille. Se tekisi hänestä kansallissankarin ja antaisi hänelle mahdollisuuden vaihtaa hänet myyränä, joka välittää tiedustelutietoa CIA:lle. Mutta kun Dominika ottaa yhteyttä esimiehiinsä, hän luokittelee Ivanin myyräksi. Hän käyttää todisteita, joita hän oli keksinyt siitä lähtien, kun saapui Unkariin, ja syyttää tätä epäonnistuneesta vaihdosta Lontoossa. Vankienvaihdossa Ivan kuolee ja Dominika palkitaan Venäjällä sotilaallisessa seremoniassa.

Venäjälle palattuaan Dominika asuu äitinsä luona ja saa puhelun tuntemattomalta henkilöltä, joka soittaa Griegin pianokonserttoa. Hän oli kertonut Nashille sen olleen kappaleen, jonka tahdissa hän tanssi ensimmäisen sooloesityksensä.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jennifer Lawrence  Dominika Jegorova  
 Joel Edgerton  Nathaniel Nash  
 Matthias Schoenaerts  Ivan Dmitrijevitš Jegorov  
 Charlotte Rampling  Emäntä, Valtionkoulu 4. eli "varpuskoulun" rehtori  
 Mary-Louise Parker  senaattori Stephanie Boucher  
 Jeremy Irons  kenraali Vladimir Andrejevitš Kortšnoi  
 Ciarán Hinds  eversti Aleksei Ivanovitš Zaharov  
 Bill Camp  Marty Gable  
 Sakina Jaffrey  Trish Forsyth  
 Joely Richardson  Nina Jegorova  
 Thekla Reuten  Marta Jelenova  
 Douglas Hodge  Maksim Volontov  
 Sasha Frolova  Anja  
 Kristof Konrad  Dmitri Ustinov  

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Pertti Avola
3/5 tähteä [1]
Hufvudstadsbladet
Sara Ehnholm Hielm
2/5 tähteä [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avola, Pertti: Vakoojana pakon edessä. Helsingin Sanomat, 2.3.2018, s. B 5. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.3.2018.
  2. Ehnholm Hielm, Sara: Dags för en kvinnlig mästerspion. Hufvudstadsbladet, 2.3.2018, s. 23. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.3.2018.