Emma Thompson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emma Thompson
Emma Thompson vuonna 2022.
Emma Thompson vuonna 2022.
Henkilötiedot
Syntynyt15. huhtikuuta 1959 (ikä 64)
Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti käsikirjoittaja, näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1982–
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Emma Thompson (s. 15. huhtikuuta 1959 Lontoo) on Bafta- ja Oscar-palkittu englantilainen näyttelijä, koomikko ja elo­kuva­käsi­kirjoittaja.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thompson syntyi näyttelijä­perheeseen Lontoon Paddingtonissa. Hänen isänsä on englantilainen näyttelijä Eric Thompson ja äitinsä skotlantilainen näyttelijä Phyllida Law. Myös hänen sisarensa Sophie Thompson on näyttelijä.lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thompsonin ensimmäinen suuri rooli oli romanttisessa komediassa Pitkä jenkki (1990). Hänen uransa suuntautui vakavampiin rooleihin kriitikoiden ylistämissä osa­suorituksissa alkaen vuoden 1992 elo­kuvasta Talo jalavan varjossa, josta hänelle myönnettiin parhaan nais­näyttelijän Oscar-palkinto, elo­kuvassa Pitkän päivän ilta Anthony Hopkinsin vasta­näyttelijänä ja tosi­elämän englantilais­taiteilija Dora Carringtonin roolissa elo­kuvassa Carrington (1995). Thompson ja hänen silloinen miehensä Kenneth Branagh esiintyivät yhdessä muun muassa elo­kuvissa Murha menneisyydestä, Kuningas Henrik V ja Paljon melua tyhjästä. Hän voitti seuraavan Oscar-palkintonsa vuonna 1996 Jane Austenin Järki ja tunteet -romaanin elo­kuva­käsi­kirjoituksesta, elo­kuvan jossa hän myös näytteli pää­roolia. Thompson on ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa henkilö, joka on voittanut Oscarin sekä näyttelemisestä että käsi­kirjoituksesta. Thompson on sanonut säilyttävänsä Oscar-patsaitaan alakerran kylpy­huoneessa, jossa ne herättävät vähemmän huomiota kuin edustavammalla paikalla.lähde?

Thompson on palkittu myös Emmyllä vuonna 1997 roolistaan The Ellen Show’n vierailevana tähtenä. Hän esitti ohjelmassa parodiaa itsestään. 2000-luvulla Thompson on esiintynyt kevyemmissä rooleissa sivu­osa­näyttelijänä, kuten esimerkiksi komediassa Rakkautta vain (2003) ja elo­kuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004). Thompsonin käsi­kirjoittama elokuva Nanny McPhee – satumainen lastenvahti sai ensi-iltansa loka­kuussa 2005.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thompson meni naimisiin Kenneth Branaghin kanssa 20. elo­kuuta 1989. Pari erosi loka­kuussa 1995 Branaghin petettyä Thompsonia.[1]

Vuonna 2003 Thompson meni naimisiin näyttelijä Greg Wisen kanssa, jonka kanssa hänellä on vuonna 1999 syntynyt yhteinen tytär.lähde?

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thompson nimettiin brittiläisen imperiumin ritarikuntaan vuonna 2018 (DBE).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Juulia: Emma Thompson luuli avioliittonsa olevan todellinen unelma – sitten mies narahti vuosia kestäneestä salasuhteesta: kertoo musertavasta hetkestä, kun totuus paljastui Ilta-Sanomat. 12.11.2022. Viitattu 13.11.2022.
  2. Birth­day Honours 2018: Kenny Dalglish and Emma Thompson Head List BBC News. 9.6.2018. Lontoo: British Broad­casting Corporation. Viitattu 21.10.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]