Rakkautta vain (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rakkautta vain
Love Actually
Ohjaaja Richard Curtis
Käsikirjoittaja Richard Curtis
Tuottaja Duncan Kenworthy
Tim Bevan
Eric Fellner
Debra Hayward
Liza Chasin
Säveltäjä Craig Armstrong
Kuvaaja Michael Coulter
Leikkaaja Nick Moore
Tuotantosuunnittelija Jim Clay
Pukusuunnittelija Joanna Johnston
Pääosat Hugh Grant
Liam Neeson
Colin Firth
Laura Linney
Emma Thompson
Alan Rickman
Keira Knightley
Martine McCutcheon
Bill Nighy
Rowan Atkinson
Gregor Fisher
Lúcia Moniz
Sienna Guillory
Kris Marshall
Heike Makatsch
Martin Freeman
Joanna Page
Chiwetel Ejiofor
Andrew Lincoln
Thomas Sangster
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Ranska
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
StudioCanal
Working Title Films
DNA Films
Levittäjä UIP-Dunafilm
Ensi-ilta Yhdysvallat 14. marraskuuta 2003
Suomi 21. marraskuuta 2003
Kesto 136 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 45 miljoonaa $ [1]
Tuotto 246,9 miljoonaa $
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Rakkautta vain (engl. Love Actually) on brittiläinen romanttinen komedia, joka sai ensi-iltansa loka–marraskuussa 2003. Elokuva on menestyselokuvat Notting Hill ja Neljät häät ja yhdet hautajaiset käsikirjoittaneen Richard Curtisin esikoisohjaus. Se tuotti Yhdysvalloissa 59 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuisesti 211 miljoonaa dollaria.

Rakkautta vain ajoittuu viidelle viikolle joulun alla ja kertoo kymmenen keskeisen henkilöhahmonsa kokemuksista, jotka kietoutuvat eri tavoin toisiinsa. Heitä yhdistäviä tapahtumapaikkoja ovat muun muassa lentokenttä ja koulun joulujuhla.

Roolituksessa on mukana useita eturivin brittinäyttelijöitä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa Davidin (Hugh Grant) taustaselostuksella. Hän kertoo, että aina tuntiessaan itsensä alakuloiseksi nykyisen maailmanmenon vuoksi hän ajattelee Heathrow’n lentokentän saapuvien lentojen terminaalia ja sitä puhdasta, yksinkertaista rakkautta, jota ystävät ja perheenjäsenet tuntevat toivottaessaan rakkaansa tervetulleiksi. David kertoo myös, että kaikkien syyskuun 11. päivän iskujen lennoilla kuolleiden ihmisten lähettämät tunnetut viestit kertoivat rakkaudesta eivätkä vihasta. Sitten elokuva siirtyy kertomaan useiden eri ihmisten ”rakkaustarinan”.

Billy Mack ja Joe

Pitkäaikaisen managerinsa Joen (Gregor Fisher) avulla ikääntyvä rokkilegenda Billy Mack (Bill Nighy) äänittää jouluisen version The Troggsin klassisesta hitistä ”Love Is All Around”. Yhtä kaikki hän mainostaa julkaisuaan toivoen, että siitä tulee joulun ykköshitti. Myöhemmin laulusta todella tulee listojen ykkönen. Juhlittuaan lyhyesti menestystään eräissä Elton Johnin isännöimissä juhlissa Billy ehdottaa Joelle, että he juhlisivat yhdessä joulua juomalla itsensä känniin ja katsomalla pornoa.

Juliet, Peter ja Mark

Juliet (Keira Knightley) ja Peter (Chiwetel Ejiofor) menevät naimisiin viehättävässä seremoniassa, jonka järjestäjänä ja kuvaajana toimii Mark (Andrew Lincoln), Peterin paras ystävä ja bestman. Markin kuvaama video paljastaa, että hänellä on salaisia tunteita Julietia kohtaan.

Jamie ja Aurélia

Kirjailija Jamie (Colin Firth) nähdään ensimmäistä kertaa hänen valmistautuessaan Julietin ja Peterin häihin. Hänen tyttöystävänsä (Sienna Guillory) jättää vihkiseremonian väliin maatakseen Jamien veljen (Alan Barnes) kanssa. Murtunut Jamie vetäytyy mökkiinsä Ranskaan, missä hän tapaa portugalilaisen taloudenhoitaja Aurélian (Lúcia Moniz), joka ei puhu kuin omaa äidinkieltään. Pari tuntee välittömästi vetoa toisiaan kohtaan. Kun Jamie palaa Englantiin, hän tajuaa olevansa rakastunut Auréliaan. Hän opettelee portugalia ja menee takaisin kosimaan Auréliaa. Kosinnan jälkeen Aurélia vastaa myöntävästi, ja paljastuu, että hän on opiskellut englantia voidakseen kommunikoida Jamien kanssa.

Harry, Karen ja Mia

Harry (Alan Rickman) on erään design-toimiston toimitusjohtaja, ja Mia (Heike Makatsch) on hänen uusi sihteerinsä, joka avoimesti keimailee ja vihjailee kiinnostuksestaan pomolleen. Jouluna Harry ostaa Mialle tämän pyynnöstä lahjan, kalliin kaulakorun Rufus-nimiseltä korumyyjältä (Rowan Atkinson), joka pakkaa lahjan taidokkaasti Harryn hermoillessa samalla kiinnijäämistä tavaratalossa olevalle vaimolleen. Sillä välin Harryn vaimo Karen (Emma Thompson) on kiireinen hoitaessaan heidän lapsiaan Daisya ja Bernardia (Lulu Popplewell ja William Wadham), joiden on määrä esiintyä koulun joulukuvaelmassa. Karen kertoo pettämispeloistaan veljelleen Davidille, josta on juuri tullut pääministeri, ja ystävälleen Danielille (Liam Neeson), joka on juuri menettänyt vaimonsa. Karen löytää Mialle tarkoitetun kaulakorun Harryn takintaskusta ja luulee ihastuneena sen olevan lahja hänelle itselleen monien arkisten joululahjojen jälkeen. Hän saakin itse mieheltään CD-levyn ja pettyy kyyneliin asti. Myöhemmin Karen tiedustelee Harrylta kyseisestä kaulakorusta, ja Harry myöntää vaimolleen typeryytensä.

David ja Nathalie

Karenin veli, vastikään pääministeriksi valittu David, on nuori, komea ja sinkku. Nathalie (Martine McCutcheon) on pääministerin virka-asunnon, 10 Downing Streetin, taloudenpidon uusi nuori jäsen, ja hän kantaa Davidille usein teetä ja keksejä. Parin välillä tuntuu olevan kemiaa, mutta sitten David löytää Yhdysvaltain presidentin (Billy Bob Thornton) lähentelemästä Nathalieta. David siirtää Nathalien toisiin tehtäviin, mutta saa myöhemmin joulukortin, jossa lukee ”Rakkaudella, oma Nathaliesi”. David löytää Nathalien lopulta tämän perheen luota ja ajaa sitten kaikki Nathalien sukulaiset paikallisen koulun joulukuvaelmaan, jossa myös hänen omat sisarentyttärensä ja -poikansa esiintyvät. David ja Nathalie katselevat esitystä lavasteiden takaa, ja heidän nupullaan oleva romanssinsa paljastuu, kun näyttämön esirippu nostetaan esityksen loppuhuipennuksen kunniaksi.

Daniel; Sam ja Joanna

Karenin ystävä Daniel ja hänen poikapuolensa Sam (Thomas Sangster) joutuvat huolehtimaan itsestään surressaan samalla vaimonsa ja äitinsä kuolemaa. Sam on myös ihastunut amerikkalaiseen luokkatoveriinsa Joannaan (Olivia Olson). Samin sydän kuitenkin särkyy hänen kuullessaan Joannan palaavan Yhdysvaltoihin. Daniel lohduttaa poikaa ja taivuttelee hänet juoksemaan lentokentällä Joannan perään.

Sarah, Karl ja Michael

Sarah (Laura Linney) esiintyy ensimmäisen kerran Julietin ja Peterin häissä, joiden aikana hän istuu ystävänsä Jamien vieressä. Saamme tietää, että hän työskentelee Harryn graafisen suunnittelun toimistossa ja että hän on ollut jo vuosia rakastunut toimiston luovaan johtajaan, Karliin (Rodrigo Santoro). Parin treffit kuitenkin keskeytyvät Sarahin mielisairaan veljen, Michaelin (Michael Fitzgerald), jatkuviin soittoihin, minkä seurauksena heidän suhteensa päättyy. Jouluaattona Sarah vierailee veljensä luona tämän laitoksessa ja käärii veljensä huiviin halatessaan häntä.

Colin, Tony, Stacey, Jeannie, Carol-Anne, Harriet ja Carla

Colin Frisselin (Kris Marshall) yritykset kosiskella englantilaisia naisia, muun muassa Miaa ja Julietin ja Peterin häiden pitopalveluvastaavaa Nancya (Julia Davis) päättyvät kerta toisensa jälkeen surkeasti. Hän ilmoittaakin ystävälleen Tonylle (Abdul Salis) aikovansa matkustaa Yhdysvaltoihin löytääkseen naisia sieltä. Colin laskeutuu Milwaukeehen, Wisconsiniin, missä hän tapaa Staceyn (Ivana Miličević), Jeannien (January Jones) ja Carol-Annen (Elisha Cuthbert). Myös Harriet liittyy myöhemmin seuraan. Nämä kolme upeaa naista ihastuvat Colinin Basildonin aksenttiin ja kutsuvat hänet asumaan kotiinsa.

John ja Judy

John (Martin Freeman) ja Judy (Joanna Page) ovat elokuvien sijaisnäyttelijöitä, jotka tapaavat toisensa työn lomassa simuloidessaan seksikohtauksia. John kertoo Judylle, että ”on mukavaa, kun on joku, jonka kanssa voi vain jutella”. Pari alkaa varovaisesti lähentyä, ja he menevät myöhemmin yhdessä katsomaan paikallisen koulun joulukuvaelmaa Johnin veljen (Paul Slack) kanssa.

Rufus

Rufus on pienehkö mutta tärkeä hahmo, jota esittää Rowan Atkinson. Rufus on korumyyjä, jonka pakkomielle paketoida lahjat kunnolla melkein käräyttää Harryn tämän ostaessa Mialle kaulakorua. Hänen lentokentän henkilökunnalle aiheuttamansa häiriö on myös osasyynä siihen, että Joannaa etsivä Sam pääsee livahtamaan kentän tarkastusten läpi. Hänen hahmonsa voi nähdä eräänlaisena suojelusenkelinä, sillä hänen tarkoituksenaan on pitää silmällä elokuvan muita hahmoja.

Epilogi

Kuukautta myöhemmin sijoittuvassa epilogissa elokuvan hahmot nähdään rakastavissa ja toimivissa parisuhteissa. Kohtaukset liukenevat oikeaan Heathrow'n lentokentällä kuvattuun kuvamateriaaliin, joka jakaa kuvaruudun osiin ja muodostaa lopulta sydämen The Beach BoysienGod Only Knows” -kappaleen soidessa taustalla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vierailuroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Nina Sosanya - Annie
 • Rory MacGregor - Studioteknikko
 • Sienna Guillory - Jamien tyttöystävä
 • Lulu Popplewell - Daisy
 • Frank Moorey - Terence
 • Jill Freud - Pat
 • Tim Hatwell - Kirkkoherra
 • Dan Fredenburgh - Jamien veli
 • Julia Davis - Nancy
 • Abdul Salis - Tony
 • Helen Murton - Hautajaisten pappi
 • Edward Hardwicke - Samin isoisä
 • Caroline John - Samin isoäiti
 • Junior Simpson - Hää-DJ
 • Brian Bovell - Radio Watfordin DJ
 • Marcus Brigstocke - Mikey, DJ-haastattelija
 • Wyllie Longmore - Jeremy
 • Helder Costa - Mr. Barros (Aurelian isä)
 • Carla Vasconcelos - Sophia Barros (Aurelian sisko)

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan soundtrack nousi Yhdysvaltojen top 40:ään vuonna 2004 ja toiseksi soundtrack-listalla. Australiassa se myi kultaa.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Trouble With Love Is - Kelly Clarkson
 2. Here With Me - Dido
 3. Sweetest Goodbye/Sunday Morning - Maroon 5
 4. Turn Me On - Norah Jones
 5. Take Me As I Am - Wyclef Jean & Sharissa
 6. Songbird - Eva Cassidy
 7. Wherever You Will Go - The Calling
 8. Jump (For My Love) - Girls Aloud (The Pointer Sisters -cover)
 9. Both Sides Now - Joni Mitchell
 10. All You Need Is Love - Lynden David Hall
 11. God Only Knows - The Beach Boys
 12. I'll See It Through - Texas
 13. Too Lost In You - Sugababes
 14. Glasgow Love Theme - Craig Armstrong
 15. White Christmas - Otis Redding
 16. Christmas is All Around - Bill Nighy - Bonus-kappale
 17. All I Want for Christmas Is You - Olivia Olson - Bonus-kappale

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Christmas is All Around", jouluinen versio The Troggsin kappaleesta "Love is All Around", on yksi elokuvan pääteemoista. Billy Mack julkaisee kappaleen, mutta haukkuu sitä haastatteluissa. Se saa kuitenkin paljon radiosoittoa ja elokuvassa lopulta jännitetään, yltääkö se arvostetulle jouluviikon ykköspaikalle singlelistalla. Kappaleen musiikkivideo on parodia Robert Palmerin videosta "Addicted To Love". Kappale julkaistiin myös elokuvan ulkopuolella ja se saavutti jonkin verran menestystä. Aiemmin Richard Curtis oli käyttänyt kyseistä kappaletta Wet Wet Wetin versiona elokuvassa Neljät häät ja yhdet hautajaiset.

"All I Want for Christmas Is You" -kappaleen laulaa 10-vuotias Olivia Olson, ja versiosta tuli yksi Amerikan toivotuimmista joululauluista. Sitä kuultiin muun muassa The Today Show'ssa ja CNN:llä. Kappaleen kirjoitti ja esitti alun perin Mariah Carey.

Paul Ankan kappale "Puppy Love" kuullaan elokuvassa S Club Juniorsin esittämänä, mutta se ei ole soundtrackilla. Myöskään elokuvassa kuultava Bay City Rollersin kappale "Bye Bye Baby" ei ole albumilla. Elokuvassa kuullaan myös Pointer Sistersin kappale "Jump", mutta soundtrackilla on Girls Aloudin cover-versio kappaleesta.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Tapani Maskulan mielestä Rakkautta vain on ”makeaksi sokeroitu brittikomedia, joka ison budjetin kimmellyksenä tarjoaa lujan vastuksen mille tahansa kulutushysteriaa lietsovalle sentimentaaliselle luritukselle”. Se marssittaa esiin tärkeitäkin aiheita rakkauden ympärillä: läheisriippuvuus, lapsuuden ensirakkaus, typerä mustasukkaisuus, harkittu viettely, hetken hairahdus ja kalvava katkeruus. ”Freskon palaset eivät vain loksahda luontevasti paikoilleen, sillä ohjaajalta puuttuu niiden yhdistämiseen vaadittava sosiaalinen syvätarkkuus ja kriittinen havaintokyky.” Maskulasta monet komedian rönsyistä maistuvat pelkältä täytemateriaalilta, ja elokuvaa pitkitetään hakemalla jokaiselle niistä suloisen onnellinen loppu.[1] Samoilla linjoilla oli Film-O-Holicin Juha Rosenqvist: ”Ohjaajana noviisi Curtis on ollut ilmeisen ihastunut kuvaamiinsa otoksiin ja antanut näin elokuvansa paisua uuvuttaviin mittoihin ja hömelöihin ylilyönteihin, jotka tylsyttävät käsikirjoituksen parhaita teriä.”[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Maskula, Tapani: Yli reunojensa valuva kermakakkutaikina Turun Sanomat. 22.11.2003. Viitattu 22.4.2019.
 2. Rosenqvist, Juha: Joulu tuppaa tunteet pintaan film-o-holic.com. 21.11.2003. Viitattu 22.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]