Maroon 5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maroon 5
Maroon 5 logo.svg
Maroon 5 vuonna 2011.
Maroon 5 vuonna 2011.
Tiedot
Toiminnassa 1994– 
Tyylilaji pop, pop rock, neo soul, alternative rock
Kotipaikka Yhdysvallat Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Adam Levine
Jesse Carmichael
James Valentine
Matt Flynn
PJ Morton
Sam Farrar

Entiset jäsenet

Ryan Dusick
Mickey Madden

Levy-yhtiö

222 Records, Interscope Records, Warner

Aiheesta muualla
Kotisivut

Maroon 5 on yhdysvaltalainen pop-yhtye, joka perustettiin Los Angelesissa, Kaliforniassa vuonna 1994. Yhtyeeseen kuuluu laulaja Adam Levine, kosketinsoittaja ja rytmikitaristi Jesse Carmichael, soolokitaristi James Valentine, rumpali Matt Flynn, kosketinsoittaja PJ Morton sekä multi-instrumentalisti Sam Farrar.

Yhtyeen perustivat alkuperäiset jäsenet Levine, Carmichael, basisti Mickey Madden ja rumpali Ryan Dusick vuonna 1994. Yhtyeen nimi oli alun perin Kara’s Flowers ja musiikillinen tyyli edusti sen ajan alternative rockia. Kara’s Flowers julkaisi vain yhden studioalbumin, eikä se saavuttanut merkittävää kaupallista menestystä. Vuonna 2001 yhtyeeseen liittyi kitaristi James Valentine, ja samalla yhtye muutti nimensä Maroon 5:ksi, ja siirtyi tyylisuunnaltaan lähemmäs poppia.

Yhtyeen tunnettuja kappaleita ovat muun muassa ”This Love”, ”She Will Be Loved”, ”Moves Like Jagger”, ”One More Night”, ”Payphone”, ”Sugar”, sekä ”Girls Like You”. Maroon 5 on voittanut urallaan kolme Grammy-palkintoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1989-2002: Kara's Flowers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam Levine, Jesse Carmichael ja Mickey Madden tutustuivat toisiinsa jo 12-vuotiaina, ja lukion aloitettuaan he ottivat mukaansa myös Ryan Dusickin perustaen Kara's Flowers-yhtyeen. Kara's Flowers soitti enimmäkseen garage- ja grungepainotteista musiikkia, ja se esiintyi ensimmäisen kerran suurelle yleisölle losangelesilaisella Whisky a Go Go -klubilla syyskuun 16. päivänä 1995. Adam Levine tunnetaan nykyään välillä korkeaksikin kohoavasta äänestään, mutta tuohon aikaan Levine lauloi paljon nykyistä syvemmällä äänellä.

Vuonna 1997 Kara's Flowers allekirjoitti levytyssopimuksen Reprise Records -levy-yhtiön kanssa ja julkaisi esikoislevynsä The Fourth World samana vuonna. Adam Levine, Jasse Carmichael ja Mickey Madden olivat tuolloin aivan lukionsa loppusuoralla, kun taas Ryan Dusick oli päättämässä toista lukuvuottaan UCLA:ssa. Yhtye kuvasi videonkin esikoissinkulleen Soap Disco, mutta kappale ei saavuttanut menestystä. Vaikka Kara's Flowersia tukivatkin sellaiset yhtyeet kuin Reel Big Fish ja Goldfinger, joiden keikoilla se soitti, esikoislevy myi vain 5000 kopiota eikä menestynyt kaupallisesti. Levinen mukaan epäonnistuminen oli "suuri pettymys" ja sai yhtyeen lähes hajoamaan vuonna 1998. Vuonna 1999 yhtye purki sopimuksensa Reprise Recordsin kanssa.

Tämän jälkeen yhtyeen neljä jäsentä lähtivät omille teilleen opiskelemaan eri puolelle Yhdysvaltoja. Tämä kyseinen aikakausi vaikutti merkittävästi nykyisen Maroon 5:n tyyliin ja soundiin, sillä esimerkiksi Adam Levine sai muun muassa mustilta opiskelutovereiltaan paljon vaikutteita eri musiikkityyleistä. Kara's Flowersin jäsenet pitivät toisiinsa yhteyttä ja alkoivat soittaa yhdessä jälleen vuonna 2001. Tällöin Jesse Carmichael vaihtoi soittimensa kitarasta koskettimiin, joten yhtye tarvitsi keulamies Levinen rinnalle toisen kitaristin. Tähän virkaan löydettiin aiemmin Square -nimisen yhtyeen riveissä soittanut James Valentine.

2002-2006: Maroon 5:n synty ja Songs About Jane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 James Valentine liittyi yhtyeen riveihin. Yhtye nimettiin Maroon 5:ksi, ja se soitti muutamia keikkoja New Yorkissa ja Los Angelesissa ennen kuin sai levytyssopimuksen itsenäiseltä newyorkilaiselta Octone Records -yhtiöltä. Lisäksi Maroon 5 allekirjoitti kansainvälisiä markkinoita silmällä pitäen sopimuksen BMG Music Publishing -yhtiön kanssa.

Songs About Jane, Maroon 5:n esikoisalbumi levytettiin Los Angelesissa Rumbo Recordsin tiloissa Matt Wallacen tuotannolla. Suurin osa levyn materiaalista sai vahvoja vaikutteita Adam Levinen myrskyisästä suhteesta entiseen tyttöystäväänsä Janeen. "Olimme juuri eroamassa kun menimme studioon", Levine selittää. "Kun olimme valinneet levylle tulevat kappaleet, päätimme antaa sille nimeksi Songs About Jane, koska se vastasi rehellisimmin levyn sisältöä."

Levy ilmestyi 2002, mutta kesti todella kauan ennen kuin esikoissingle Harder to Breathe pääsi Billboard-listan kahdenkymmenen soitetuimman kappaleen joukkoon. Loppujen lopuksi Songs About Jane kohosi Billboard 200 -listan kuudennelle sijalle elokuussa 2004. Tällöin sen julkaisusta oli kulunut peräti 26 kuukautta. Australian listalla albumi nousi kakkossijalle, Britanniassa ykköseksi.

Harder to Breathe kipusi Yhdysvalloissa ja Britanniassa Top 20- ja Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Top 40 -listalle. Toinen single This Love pääsi Yhdysvalloissa viidennelle sijalle, Britanniassa kolmossijalle ja Australiassa kahdeksanneksi. Kolmas single, She Will Be Loved pääsi Top 5:een sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa ja kipusi ykköseksi Australiassa. Neljäs single, Sunday Morning nousi Top 40:een sekä Yhdysvalloissa, Britanniassa että Australiassa.

Jatkuva keikkailu ja Dusickin lähtö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maroon 5 oli jatkuvasti kiertueella albuminsa julkaisun jälkeen kesäkuusta 2002. Tänä aikana yhtye kiersi niin Michelle Branchin, Nikka Costan, Vanessa Carltonin kuin Rolling Stonesin kanssa. Myös esimerkiksi Matchbox Twenty, Phantom Planet, The Thrills ja The Donnas kiersivät heidän kanssaan.

Koko kiertue-elämän ajan rumpali Ryan Dusick oli kärsinyt pahasta käsivammasta eikä hän joillakin kiertueilla voinut soittaa lainkaan. Tällöin häntä tuurasi Ryland Steen. Toisinaan Dusick palasi taas osaksi kiertuetta, mutta joutui vammojensa takia aina vetäytymään tauolle. Kun Dusick joutui olemaan poissa siksi, että lääkärit selvittelivät, mikä häntä oikeasti vaivasi, häntä tuurasi Josh Day. Yhdeksän kuukautta kului ja lopulta Gavin DeGraw'n entinen rumpali Matt Flynn astui Dusickin sijaiseksi. Flynnin oletettiin aluksi olevan vain väliaikainen ratkaisu ja että Dusick vielä palaisi takaisin yhtyeen riveihin, mutta Flynn otettiinkin virallisesti Dusickin tilalle syyskuussa 2006.

2006-2008: It Won't Be Soon Before Long[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maroon 5:n toisen studioalbumin It Won’t Be Soon Before Long julkaisi maailmanlaajuisesti 22. (Suomessa 23.) toukokuuta 2007 A&M/Octone Records -levy-yhtiö. Adam Levinen mukaan toinen levy on Songs About Janea "seksikkäämpi ja vahvempi" ja saanut paljon vaikutteita 1980-luvun merkkiartisteilta, kuten esimerkiksi Princelta, Shabba Ranksilta, Michael Jacksonilta ja Talking Headsilta. Julkaisun jälkeen albumi rikkoi esimerkiksi iTunes-myyntitilastoja, kun se myi viikon sisään yli 101 000 kappaletta.

Albumin ensimmäinen single Makes Me Wonder julkaistiin 27. maaliskuuta 2007. Ensimmäisellä viikollaan se saavutti Billboard Hot 100 -listalla vasta sijan 84, mikä on yhtyeen huonoiten ensimmäisellä viikollaan menestynyt single. Kappale kuitenkin nousi huhtikuun ajan listalla ylöspäin, kunnes toukokuun ensimmäisellä viikolla se loikkasi sijalta 64 suoraan ykkössijalle. Tämä oli koko Billboardin historiassa kaikkein suurin koskaan tapahtunut harppaus. Myöhemmin ennätys on rikottu uudestaan. Makes Me Wonder saavutti ykkössijan myös Billboardin Hot Digital Songs -, Pop 100 - ja Hot Dance Club Play -listoilla.

2008-2011: Hands All Over[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maroon 5:n kolmas studioalbumi on äänitetty Sveitsissä, jossa yhtye teki albumia tuottaja Robert Langen kanssa.[1] James Valentine kertoi marraskuussa 2009, että uuden albumin nimeksi tulee Hands All Over.[2] Albumi julkaistiin 21. (Suomessa 22.) syyskuuta 2010.[1] Albumin ensimmäinen single, "Misery", julkaistiin 22. kesäkuuta 2010 ja toinen single, "Give A Little More", julkaistiin 17. elokuuta 2010. Albumi julkaistiin uudelleen kesällä 2011, jolloin siltä julkaistiin myös sen viimeinen single "Moves Like Jagger". Kappale esitettiin ensimmäisen kerran livenä The Voice of USA -ohjelmassa kesäkuussa 2011 ja se saavutti 1. sijan Billboard Hot 100 -listalla syyskuussa 2011.

2012-2014: Overexposed[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maroon 5:n neljäs studioalbumi on äänitetty Los Angelesissa ja se julkaistiin 26. kesäkuuta 2012. Albumin on tuottanut Max Martinin lisäksi Benny Blanco ja Ryan Tedder. Adam Levinen mukaan neljäs albumi tulee olemaan yhtyeen "tähän mennessä popein ja monipuolisin" ja siinä on vaikutteita pop-musiikin alkuvaiheiden tyylistä. [3] Albumin ensimmäinen single on 17. huhtikuuta 2012 julkaistu Payphone (ft. Wiz Khalifa). Toinen single, One More Night, julkaistiin 19. kesäkuuta 2012 ja se oli ykkössijalla Billboard Hot 100 -listalla yhdeksän viikkoa putkeen. Albumin kolmas single, Daylight, sai musiikkivideon, jossa oli fanien lähettämiä videoita ja kuvia. Video julkaistiin 10. joulukuuta 2012 ja sen on ohjannut Jonas Åkerlund. Neljäs single, Love Somebody, julkaistiin 14. toukokuuta 2013 ja sen videon on kuvannut Rich Lee.

Heinäkuussa 2012 yhtye ilmoitti, että se oli jo aloittanut työskentelemisen seuraavan albumin parissa, vaikka Overexposed oli julkaistu vain alle kaksi viikkoa aiemmin. [4]

2014-: V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV Newsin haastattelussa kitaristi James Valentine kertoi, että yhtye on studiossa kirjoittamassa viidettä studioalbumiaan. Hän kertoo kirjoitetun materiaalin olevan "ehkä hieman takaisin siihen suuntaan, mitä teimme Songs About Janella", mutta kertoo myös kappaleiden olevan erilaisia ja että ne ovat vielä aikaisessa vaiheessa. [5] Syyskuussa 2013 Valentine sanoi, että uusi albumi saattaa ilmestyä alkuvuodesta 2014. [6]

8. huhtikuuta 2014 yhtye ilmoitti virallisilla Twitter- ja Facebook-sivuillaan, että albumi, johon viitattiin nimellä "#albuM5", on tekeillä ja että lisää tietoa on tulossa pian.[7]

18. toukokuuta 2014 yhtye ilmoitti kotisivuillaan, että viides studioalbumi on nimeltään V. Albumi julkaistaan 2. syyskuuta 2014.[8] Adam Levine kertoi MTV:n haastattelussa, että V on sekoitus yhtyeen vanhempaa ja uudempaa tuotantoa.[9] Ryan Seacrestin haastattelussa hän kertoi, että albumilla on myös kappale Gwen Stefanin kanssa.[10] Albumin ensimmäinen single on nimeltään Maps ja se julkaistiin 16. kesäkuuta 2014.

Ristiriitaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa Harder To Breathe -kappaleen sanoituksista on joissain tapauksissa tulkittu naisvihaisiksi. Esimerkiksi kappaleen aloitusvirkkeessä Adam Levine laulaa "How dare you say that my behavior is unacceptable / So condescending and unnecessarily critical / I have the tendency of getting very physical / So watch your step 'cause if you do you'll need a miracle" (suom. "Kuinka kehtaat sanoa että käyttäytymiseni on sellaista ettei sitä voi hyväksyä / Niin alentavaa ja tarpeettoman kriittistä / Minulla on taipumus heittäytyä hyvin fyysiseksi / Joten varo, sillä jos niin käyt tulet tarvitsemaan ihmettä."). Tämän voi tulkita niin, että Levinen aikomuksena on lyödä oletettua naista, joka hänen vihansa kohteena on. Levine on kuitenkin itse sanonut, että todellisuudessa kappaleella ei ole mitään tekemistä tällaisen kanssa, vaan laulu on kirjoitettu Songs About Janen julkaisun alla, kun Maroon 5 oli turhautunut levy-yhtiöönsä. Yhtiön mielestä levyllä ei nimittäin ollut ainakaan singlejulkaisuihin kelpaavaa materiaalia ja siksi se painosti yhtyettä tekemään lisää uusia kappaleita.

This Love -kappaleen musiikkivideossa Levine nähdään pitkissä seksikohtauksissa naisen kanssa, jota esitti Levinen silloinen tyttöystävä, malli Kelly McKee. Videossa käytetyt kuvauskulmat pyrkivät näyttämään kyseisissä kohtauksissa mahdollisimman paljon paljasta pintaa näyttämättä kuitenkaan strategisia kehonosia, ja näin video välttyi tulemasta pahemmin sensuroiduksi. Videosta on kuitenkin julkaistu konservatiivisempia markkinoita silmällä pitäen siistimpi versio, jossa seksikohtauksissa Levinen ja McKeen peittävät osittain näkyvistä tietokoneella luodut, ympäriinsä leijuvat kukat. Kun Levinen mielipidettä tästä kysyttiin, hän sanoi sensuroinnin olevan "naurettavaa". Yhtyeen basisti Mickey Maddenin mielestä siistimpi versio oli "absurdia ylireagointia".

Myös She Will Be Loved -kappaleen videolla nähdään eroottisia kohtauksia. Videossa nähdään kolmiodraama sekä Adam Levinen esittämän hahmon fantasioita muhinoimisesta näyttelijä Kelly Prestonin esittämän naisen kanssa.

Kumpikaan Maroon 5:n studioalbumeista ei ole saanut kansiinsa kielenkäytöstä varoittavaa merkintää, vaikka kielenkäyttö kummankin levyn joissakin raidoissa on vahvanlaista. Tällaisia ovat esimerkiksi juuri edellä mainittu Harder To Breathe sekä Makes Me Wonder. Yhtyeen toisen albumin toisen sinkun, Wake Up Call -kappaleen musiikkivideo tosin luokiteltiin Yhdysvalloissa kielletyksi alle 17-vuotiailta.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Maroon 5:n diskografia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maroon 5 Announce 2010 North American Tour and New Album “Hands All Over” Maroon 5. Viitattu 28.8.2010. (englanniksi)
  2. Maroon Landing: An Interview with Guitarist James Valentine cornellsun.com. Viitattu 28.8.2010. (englanniksi)
  3. Fourth Album ‘Overexposed’ June 26th maroon5.com. Viitattu 26.3.2012. (englanniksi)
  4. Maroon 5 Already Working on 'Overexposed' Follow-Up billboard.com. Viitattu 5.7.2012. (englanniksi)
  5. Maroon 5 Have 'Great Songs' Recorded For Next Album mtv.com. Viitattu 1.4.2013. (englanniksi)
  6. Next Maroon 5 Album Could Come in Early 2014, Says Guitarist http://abcnewsradioonline.com. Viitattu 12.9.2013. (englanniksi)
  7. Twitter / maroon5: #albuM5 is in the works! More ... Maroon 5 (maroon5) on Twitter. Viitattu 8.4.2014. (englanniksi)
  8. Maroon 5 maroon5.com. Viitattu 18.5.2014. (englanniksi)
  9. So, Adam Levine, What Was It Like Working With Gwen Stefani? - MTV mtv.com. Viitattu 19.6.2014. (englanniksi)
  10. Ryan Seacrest - Adam Levine Confirms Gwen Stefani Is on Next Maroon 5 Album - http://www.ryanseacrest.com. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maroon 5.