Max Martin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Max Martin
Max Martin.jpg
Martin vuonna 2015.
Syntynyt 26. helmikuuta 1971 (ikä 46)
Kotoisin Tukholma, Ruotsi
Aktiivisena 1985
Tyylilajit pop, dance-pop, pop-rock
Ammatit lauluntekijä, tuottaja
Kotisivut www.maratone.se

Martin Karl ”Max Martin” Sandberg (s. 26. helmikuuta 1971 Tukholma, Ruotsi) on ruotsalainen musiikin tuottaja ja lauluntekijä. Läpimurron lauluntekijänä Martin teki 1990-luvun lopulla, kun hän kirjoitti hittikappaleita muun muassa Backstreet Boysille, Britney Spearsille, ’N Syncille ja Pinkille.

Vuonna 2015 Martin voitti yhdysvaltalaisen tekijänoikeusjärjestön ASCAP:n vuoden lauluntekijän palkinnon viidennen kerran peräkkäin ja kahdeksannen kerran kaikkiaan. Hän on nyt tasasijalla palkintojen määrässä lauluntekijä- ja tuottajakaksikon Jimmy Jam ja Terry Lewisin kanssa.[1]

Martin on kirjoittanut tai ollut mukana kirjoittamassa kahtakymmentä Billboard Hot 100 -singlelistan ensimmäiselle sijalle noussutta hittiä, joita ovat muun muassa Britney Spearsin ”…Baby One More Time” ja ”Hold It Against Me”, Katy PerrynI Kissed a Girl” ja ”Roar”, Pinkin ”So What” sekä Taylor SwiftinShake It Off”. Martin on kolmantena lauluntekijöistä, joilla on eniten listaykkösiä; hänen edellään ovat vain Paul McCartney (32) ja John Lennon (26). Martin on myös tuottanut 18 Yhdysvaltain ykkössingleä; tuottajista vain The Beatlesin tuottaja George Martin on hänen edellään 23 listaykkösellään.[2]

Martin on myös kirjoittanut Britney Spearsille muun muassa kappaleet ”(You Drive Me) Crazy”, ”Oops!… I Did It Again”, ”Stronger”, ”I’m Not a Girl, Not Yet a Woman”, ”If U Seek Amy” ja ”3”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Max Martin wins ASCAP Songwriter of The Year Award for 8th time Music Business Worldwide. 3.5.2015. Viitattu 28.7.2015. (englanniksi)
  2. Caulfield, Keith: Max Martin Scores 20th No. 1 on Hot 100 With Taylor Swift's 'Bad Blood' Billboard. 27.5.2015. Viitattu 28.7.2015. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.