Taylor Swift

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taylor Swift
Swift vuonna 2019.
Swift vuonna 2019.
Henkilötiedot
Koko nimi Taylor Alison Swift
Syntynyt 13. joulukuuta 1989 (ikä 29)
Yhdysvaltain lippu Reading, Pennsylvania, Yhdysvallat
Ammatti laulaja, lauluntekijä, näyttelijä
Muusikko
Aktiivisena 2006
Tyylilajit country, pop rock, pop
Soittimet laulu, kitara, piano, ukulele, banjo
Levy-yhtiöt Big Machine, Universal Music Group
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivut

Taylor Alison Swift (s. 13. joulukuuta 1989 Reading, Pennsylvania, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen country- ja poplaulaja, lauluntekijä, kitaristi ja näyttelijä. Hänen albumeitaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa ja singlejä yli 150 miljoonaa kappaletta.[1] Swift on tunnettu tarinallisista lyriikoistaan, joissa hän käsittelee usein ihmissuhteitaan ja muuta elämäänsä.26 miljoonaa kappaletta.[2]

Swift julkaisi ensimmäisen albuminsa Taylor Swift 16-vuotiaana vuonna 2006. Albumin singlet "Tim McGraw" ja "Our Song" menestyivät countrylistoilla Yhdysvalloissa. Swiftin seuraava albumi Fearless voitti neljä Grammy-palkintoa.[3] Singlet "Love Story" ja "You Belong With Me" menestyivät sekä country- että popmusiikin listoilla Yhdysvalloissa. Vuonna 2010 Swift julkaisi kolmannen albuminsa Speak Now. Albumin single "Mean" voitti kaksi Grammy-palkintoa.[4] Vuonna 2012 julkaistu albumi Red lisäsi Swiftin suosiota kansainvälisesti. Singlet "We Are Never Ever Getting Back Together" ja "I Knew You Were Trouble" nousivat listoille useissa maissa.

Swiftin viides albumi 1989 julkaistiin lokakuussa 2014. Se myi Yhdysvalloissa ensimmäisellä viikollaan yli 1,2 miljoonaa kappaletta, mikä on suurin myyntimäärä albumille sitten vuoden 2002. Swift on sen myötä ensimmäinen artisti, jonka kolme albumia ovat myyneet Yhdysvalloissa yli miljoona levyä viikossa.[5] Albumin ensimmäinen single "Shake It Off" ylsi Billboard Hot 100 -listan kärkeen ja oli siellä yhteensä neljä viikkoa. Myös albumin toinen single, "Blank Space", nousi listan kärkeen, ja Swift on ensimmäinen naisartisti, jonka single syrjäytti saman artistin edellisen singlen kärkisijalta.[6]

Laulajanuransa lisäksi Swift on näytellyt elokuvissa Ystävänpäivä, Lorax ja The Giver.[7][8] Hän on vieraillut televisiosarjoissa C.S.I. sekä Kolme miestä ja tyttö[9] Swift on tehnyt hyväntekeväisyystyötä muun muassa lasten taideopetuksen, katastrofirahastojen ja lastensairaaloiden tueksi. Vuonna 2012 hän julkaisi hyväntekeväisyyssinglen "Ronan", jonka tuotto lahjoitettiin syöpäjärjestölle.[10]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swift syntyi Readingin kaupungissa Pennsylvanian osavaltiossa.[11] Yhdeksänvuotiaana hän sai ensimmäisen kitaransa, mutta hänen sormensa olivat vielä tuolloin liian pienet soittamaan. 12-vuotiaana hän alkoi tehdä omia kappaleitaan. Ensimmäinen hänen kirjoittamansa kappale oli nimeltään "Lucky You", ja se syntyi hänen ollessaan 13-vuotias. Swiftin kappaleet kertoivat tavallisista teini-ikäisten asioista, kuten rakkaudesta ja ystävistä.

Swiftin isoäiti, oopperalaulaja Marjorie Finlay[12], oli yksi hänen inspiraationsa lähteistään hänen ollessaan nuori. Kymmenenvuotiaana Swift alkoi esiintyä kotikaupungissaan laulamalla karaokekilpailuissa ja festivaaleilla. Vuotta myöhemmin hän matkusti Nashvilleen, Tennesseehen toivoen levytyssopimusta, ja muutaman vuoden kuluttua koko Swiftin perhe muutti Tennesseehen pysyvästi. Vielä tuolloin Swift ei saanut levytyssopimusta, vaikka hän lähettikin demonsa moneen levy-yhtiöön. Hän kuitenkin päätti olla lannistumatta kielteisistä palautteista.

Vuonna 2003 ollessaan 14-vuotias Swift esiintyi Blue Bird -nimisessä ravintolassa, missä Scott Borchetta huomasi hänet ja tarjosi levytyssopimusta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2006–2007: Ensimmäinen albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift esiintymässä vuonna 2007.

Swift julkaisi esikoissinglensä "Tim McGraw" vuonna 2006. Albumi Taylor Swift julkaistiin Yhdysvalloissa saman vuoden lokakuussa. Swift osallistui jokaisen albumin kappaleen kirjoittamiseen ja teki osan niistä kokonaan itse. Albumi sijoittui Billboard 200 -listan 19. sijalle ja myi 39 000 kappaletta ensimmäisen viikon aikana. Singlen musiikkivideo oli ensimmäisellä sijalla CMT's (Country Music Television) video charts -listalla. Swift voitti samalla videollaan myös CMT Music Awardin kategoriassa "Vuoden läpimurtovideo".

21. elokuuta 2007 Swift esiintyi America’s Got Talent -kilpailun finaalissa. Toinen Taylor Swift -albumin single "Teardrops on My Guitar" julkaistiin 24. helmikuuta 2007 Yhdysvalloissa. Single sijoittui hyvin listoilla ja Swift voitti palkinnonselvennä sanoituksistaan.

7. marraskuuta 2007 Swift voitti vuoden 2007 kantrimusiikin CMA-gaalassa parhaan uuden artistin palkinnon (Horizon Award) ja esitti livenä myös kappaleensa "Our Song", josta tulikin kolmas albumilta julkaistu singlekappale. "Our Song" vietti kuusi viikkoa Country-listojen ykkösenä sekä sijoittui sijalle 16 Billboard Hot 100 -listalla ja sijalle 24 Billboard Pop 100 -listalla. Swift teki myös EP-mittaisen joulualbumin Sounds of the Season: The Taylor Swift Holiday Collection, joka julkaistiin 16. lokakuuta 2007. Albumi ei kuitenkaan menestynyt esikoisalbumin veroisesti. Albumi sisälsi jouluklassikkoja, kuten "Last Christmas", mutta myös Swiftin itse kirjoittamia kappaleita. Swift sai vuoden 2008 Grammy-palkintoehdokkuuden kategoriassa "Paras uusi artisti", mutta palkinnon sai Amy Winehouse. "Picture to Burn" oli albumin neljäs single. Alkuvuodesta 2008 kappale sijoittui kolmannelle sijalle Billboard Country Chart -listalla.

Seuraavaksi julkaistiin single "Should've Said No", joka oli viides ja viimeinen Swiftin single tämän debyyttialbumilta. Swift esitti kyseisen kappaleensa 43. Annual Academy of Country Music Awards -palkintogaalassa.

Kesällä 2008 Swift julkaisi EP:nsä Beautiful Eyes. Levy myi 45 000 kappaletta ensimmäisellä myyntiviikollaan ja sijoittui kärkisijalle Billboard Top Country Albums -listalla ja sijalle yhdeksän Billboard 200 -listalla. Swift oli myös MySpace-sivuston etsityin kuuluisuus vuonna 2008.

2008–2009: Fearless[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift esiintymässä Fearless-kiertueella.

Swiftin toinen albumi Fearless julkaistiin 11. marraskuuta 2008 Yhdysvalloissa. Albumi sijoittui ensimmäiseksi Billboard 200 -albumilistalla. Sen ensimmäisenä singlenä julkaistiin kappale "Love Story". Singlestä tuli hitti sekä country- että poplistoilla. Kahdeksassa viikossa Fearless myi yli 338 467 maksullista latausta, mikä teki kyseisestä albumista parhaiten myyneen countrylevyn koko lataushistoriassa.

Ensimmäisellä viikollaan Fearless-levyltä seitsemän kappaletta esiintyi Billboard Hot 100 -listalla, mikä teki Swiftistä ja Miley Cyrusista parhaat naissartistit ensimmäisellä viikollaan. Kappale "White Horse" sijoittui listan sijalle 13. Levyn kaikista kolmestatoista kappaleesta 11 on jo nähty Hot 100 -listalla.selvennä

Fearless-albumin toiseksi singleksi valittiin kappale "White Horse", joka julkaistiin 8. joulukuuta 2008. "Forever & Always", yksi albumin kappaleista, kertoo Swiftin suhteesta Joe Jonasin kanssa. Albumi on koko countryhistorian ensimmäinen naisartistin tekemä albumi, joka on pysynyt kahdeksan viikkoa Billboard 200 -listalla.

Albumin kolmas single oli "You Belong With Me", ja siitä tuli hitti. Albumit Fearless ja Taylor Swift sijoittuivat sijoille yksi ja kaksi vuoden 2008 Kanadan countryalbumilistalla.

10. tammikuuta 2009 Swift teki ensimmäisen musiikkivierasesiintymisensä tv-ohjelmassa Saturday Night Live. 8. helmikuuta 2009 Swift esitti kappaleensa "Fifteen" yhdessä Miley Cyrusin kanssa 51. Grammy-palkintogaalassa.

Muita Swiftin julkaisemia kappaleita ovat muuan muassa "Crazier", jonka hän esitti elokuvassa Hannah Montana: The Movie. Elokuvassa Swift tekee cameoroolin laulavana tyttönä ladossa. Kappale "Crazier" löytyy elokuvan Hannah Montana: The Movie soundtrackilta.

Swift esiintymässä vuoden 2009 MTV VMA -gaalassa.

Kesäkuussa 2009 Swift esitti kappaleen "Thug Story" yhdessä T-Painin kanssa CMT-musiikkipalkintogaalassa. Samana iltana hän voitti kaksi palkintoa: "Vuoden paras naismusiikkivideo" ja "Vuoden video". 14. heinäkuuta 2009 kerrottiin, että Swift esiintyy vuoden 2009 MTV Video Music Awards (VMA) -gaalassa. "Olen todella innoissani että MTV ja VMA-gaala ovat kutsuneet minut esiintymään, koska luulen että tämän vuoden esitys tulee olemaan jotakin mitä he eivät ole tehneet koskaan ennen!" Swift kertoi. "MTV on ollut minulle hyvä enkä voisi olla enemmän innoissani tämän vuoden VMA-gaalasta."[13]

Swift teki ensiesiintymisensä VMA-gaalassa 13. syyskuuta.[13] Swift oli juuri noutamassa voittamaansa palkintoa lavalta ja puhumassa kiitospuhettaan, kun räppäri Kanye West tuli lavalle ja otti mikrofonin Swiftin kädestä kertoakseen mielipiteensä Swiftin voitosta. Swift oli juuri voittanut palkinnon "Parhaan naisartistin video" musiikkivideostaan "You Belong With Me". West kertoi mielipiteensä, sanoen että Beyoncén videon "Single Ladies (Put a Ring on It)" olisi pitänyt voittaa kyseinen palkinto, joka siis oli ollut myös yhtenä ehdokkaana. Wet väitti, että kyseinen musiikkivideo on "yksi parhaimmista videoista pitkiin aikoihin". Tämä sai yleisön buuaamaan ja reagoimaan negatiivisesti. Hän ojensi mikrofonin takaisin hämmästyneelle ja poissa tolaltaan olevalle Swiftille, joka ei sitten saanut tilaisuutta puhua puhettaan loppuun. Kun Beyoncé sitten voitti palkinnon kategoriassa "Vuoden paras video" musiikkivideostaan "Single Ladies (Put a Ring on It)", hän pyysi Swiftin lavalle ja antoi tälle mahdollisuuden puhua puheensa loppuun. Gaalassa Swift esitti kappaleensa "You Belong With Me". West pyysi Swiftiltä anteeksi aiheuttamaansa häiriötä. Hän pyysi anteeksi vielä kerran ollessaan haastattelussaThe Jay Leno Show'ssa.

Swift esiintyy Band Hero -pelissä hahmona, jolla ei kuitenkaan ole mahdollista pelata. Swift ilmoitti 6. syyskuuta 2009, että hän uudelleenjulkaisee Fearless-levynsä 27. lokakuuta 2009, ja uudelleenpainos sisältää kuusi uutta kappaletta.

Vuoden 2010 Grammy-gaalassa Swift voitti neljä palkintoa.[14]

2010–2011: Speak Now[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift Speak Now -kiertueella vuonna 2012.

Swift julkaisi kappaleen "Today Was a Fairytale" 19. tammikuuta 2010. Kyseinen kappale esiintyy elokuvan Ystävänpäivä soundtrack-levyllä. Elokuvassa Swift teki debyyttiesiintymisensä valkokankaalla. Hän esittää koulutyttöä, joka seurustelee Taylor Lautnerin näyttelemän hahmon kanssa. Kappale sijoittui sijalle kaksi Billboard Hot 100 -listalla ja sijalle yksi Kanadan Hot 100 -listalla, mikä teki siitä Swiftin ensimmäisen ensimmäiselle sijalle yltäneen singlen Kanadassa.

Hänen kolmas studioalbuminsa Speak Now ilmestyi loppuvuodesta 2010. Levy sisältää muun muassa singlet "Mine" ja "Back to December", ja yhteensä 14 kappaletta. Kappaleet käsittelevät rakkautta ja ystäviä, kuten muillakin albumeilla. Swift on kirjoittanut ja säveltänyt levyn kaikki kappaleet itse. Levy myi ensimmäisen viikon aikana Yhdysvalloissa 1 047 000 kappaletta. Levystä julkaistiin myös Deluxe Edition, joka sisältää kolme lisäkappaletta.

Albumin kuudennen kappaleen "Mean", Swift kertoi kirjoittaneensa vastaukseksi kaikille häntä kritisoineille. Ohjelmassa Storytellers: Taylor Swift, laulaja itse kertoi kirjoittaneensa laulun yhdestä tietystä kriitikosta, joka ei koskaan tuntunut hyväksyvän Swiftiä, ja tämä keksi aina jotain moitittavaa hänen esityksistään tai kappaleistaan. Kappale menestyi, ja voitti muun muassa kaksi Grammy-palkintoa.

2012–2013: Red[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swift esittämässä hittikappalettaan We Are Never Ever Getting Back Together vuonna 2013.

Swiftin neljäs studioalbumi, Red, julkaistiin 22. lokakuuta 2012. Albumi nousi iTunesin listaykköseksi 31 maassa ensimmäisen päivän aikana. Levyllä on 16 kappaletta, jotka ovat tyyliltään hiukan edellisistä albumeista poikkeavia. Sanoituksissaan Swift jatkaa samanlaisella linjalla kertoen elämästään ja suhteistaan. Levystä julkaistiin myös Deluxe Edition, joka sisälsi kaksi levyä, kolme uutta kappaletta ja kolme erilaista versiota kolmesta muusta tavallisella levyllä olleesta kappaleesta.

Ensimmäisenä singlenä levyltä julkaistiin "We Are Never Getting Back Together", jonka musiikkivideo keräsi nettisivusto YouTubessa ensimmäisen kahden kuukauden aikana yli 54 miljoonaa katselukertaa. Seuraavina julkaistut "Ronan" (joka ei kuulunut albumille vaan julkaistiin singlenä), "Red", "Begin Again", "I Knew You Were Trouble" ja "State of Grace" nousivat kaikki vuorotellen iTunesin kymmenen ostetuimman kappaleen listalle Yhdysvalloissa.

Red palkittiin muun muassa "Billboard Top Country Album of 2013" ja "Billboard Top 200 Album of 2013", "American Music Awards Favorite Country Album" ja "Canadian Country Music Association Top Selling Album of 2013" palkinnoilla.

Taylor kiersi Yhdysvallat, Kanadan, Australian, Uuden-Seelannin, Iso-Britannian, Saksan ja Aasian Red-maailmankiertueellaan.

2014–2016: 1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swift vuonna 2015

Swift paljasti Yahoo Worldvide Livestreamissä 18. elokuuta 2014, että hänen seuraavan, viidennen studioalbuminsa nimeksi tulee 1989 hänen syntymävuotensa mukaan. Albumi julkaistiin 27. lokakuuta 2014. Sen tavallinen versio sisältää 13 kappaletta. Livestreamissä soitettiin ensimmäinen single kyseiseltä albumilta, popkappale ”Shake It Off”. Samassa tilaisuudessa julkaistiin myös kappaleen musiikkivideo. "Shake It Off" debytoi Billboard Hot 100 -listan kärkisijalla, ja siitä tuli näin Swiftin uran toinen kärkisijan saavuttanut single Yhdysvalloissa.[15]

Seuraavana singlenä julkaistiin kappale "Blank Space". Swift kertoi kappaleen musiikkivideon näyttävän sen kuvan hänestä, joksikin media häntä väittää, eli hulluksi tyttöystäväksi, joka seurustelee vain kirjoittaakseen lauluja. Musiikkivideo ja laulu saivat paljon hyviä arvosteluita. Kolmas single on nimeltäänsä "Style" joka kertoo Swiftin ja Harry Stylesin seurustelusuhteesta. Neljäntenä julkaistiin "Bad Blood" -kappaleen remix-versio, joka sisältää hiphop-laulaja Kendrick Lamarin räp-osuuden. Kappaleen musiikkivideolla esiintyy useita julkisuuden henkilöitä.

Albumia 1989 myytiin Yhdysvalloissa julkaisuviikollaan 1,2 miljoonaa kappaletta, mikä teki Swiftistä ensimmäisen artistin, jonka kolme albumia ovat myyneet maassa miljoona kappaletta yhden viikon aikana.[5] Myöhemmin Swift keikkaili 1989 World Tourilla.

2017–2018: Reputation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2017 Taylor poisti kaiken sisällön Instagram- ja Twitter- tileiltään. Sen jälkeen hän alkoi lisäillä käärme aiheisia videoklippejä some-tileilleen. Sittemmin hän julkisti uuden albuminsa nimen, jonka nimi on Reputation viitaten hänen maineeseensa, minkä hän on medialta saanut. Albumin ensimäinen single "Look What You Made Me Do" julkaistiin 25. elokuuta 2017 ja kappaleen musiikkivideo sai ensiesityksensä MTV:n VMA-gaalassa 27. elokuuta. Kappale on jo rikkonut lukuisia ennätyksiä Spotifyssa ja Youtubessa. Youtubessa kappaletta on muutamassa päivässä katsottu yli 50 miljoonaa kertaa, rikkoen Adelen "Hello"-kappaleella tekemän ennätyksen. Musiikkivideo sisälsi paljon viittauksia Kanye Westiin, Kim Kardashianiin ja Katy Perryyn, joiden kanssa hän on julkisesti riidoissa. Swift laulaa Perrystä myös Bad Blood- kappaleellaan. Videolla esiintyy myös käärmeitä, mikä on viittaus hänen ja Kim Kardashianin väliseen riitaan, jonka aikana Kardashian kutsui Swiftiä käärmeeksi ja valehtelijaksi, mikä johti siihen että Swiftin sosiaalisen median tilit täyttyivät käärme-emojeista.

2019– : Lover[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift julkaisi seitsemännen albuminsa Lover 23. elokuuta 2019.[16] Lover nousi Billboard 200 -listan kärkeen.[17] Albumilta on julkaistu singlet "Me!", "You Need to Calm Down" ja "Lover".[18] Albumin musiikki on teemoiltaan ja tyyliltään Reputation-albumin musiikkia kevyempää ja elämänmyönteisempää. Suuri osa kappaleista on rakkauslauluja. Lisäksi Swift käsittelee yhteiskunnallisia teemoja esimerkiksi kappaleessa "You Need to Calm Down", jonka sanoituksissa hän ottaa kantaa seksuaalivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää vastaan.

Swift näyttelee joulukuussa 2019 julkaistavassa Tom Hooperin ohjaamassa elokuvassa Cats, joka perustuu Andrew Lloyd Webberin musikaaliin.[19]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift on ollut ehdolla eri palkintogaaloissa monta kertaa ja voittanut yli 200 palkintoa. Näistä kymmenen on Grammy-palkintoja.

 • American Music Awards 2010 -gaala: Paras naispuolinen kantriartisti [20]
 • Academy of Country Music Awards 2008 -gaala: Paras uusi naispuolinen artisti
 • Academy of Country Music Awards 2009 -gaala: Vuoden albumi (Fearless)
 • Academy of Country Music Awards 2009 -gaala: Crystal Milestone Award
 • Academy of Country Music Awards 2011 -gaala: Jim Reeves International Award
 • Academy of Country Music Awards 2011 -gaala: Vuoden viihdyttäjä
 • Academy of Country Music Awards 2012 -gaala: Vuoden viihdyttäjä
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Vuoden albumi (Fearless)
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Paras Countryalbumi (Fearless)
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Paras naispuolinen countryesitys (White horse)
 • Grammy-Awards 2010 -gaala: Paras Countrykappale
 • Grammy-Awards 2012 -gaala: Paras Country-sooloteos
 • Grammy-Awards 2012 -gaala: Paras Countrylaulu
 • Grammy-Awards 2013 -gaala: Paras visuaaliselle medialle kirjoitettu kappale
  Taylor Swift Hannah Montana -elokuvan ensi-illassa vuonna 2009.
 • MTV Europe Music Awards 2012 -gaala: Paras naisartisti
 • MTV Europe Music Awards 2012 -gaala: Paras live-esiintyjä
 • MTV Europe Music Awards 2012 -gaala: Paras look.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swiftin perheeseen kuuluvat vanhemmat Scott ja Andrea Swift ja pari vuotta nuorempi pikkuveli Austin. Austin valmistui keväällä 2015 Notre Damen yliopistosta.[21] Swift osti vanhemmilleen talon Nashvillesta vuonna 2011.[22] Swift ilmoitti keväällä 2015 äitinsä Andrean sairastavan syöpää.

Seurustelu- ja ystävyyssuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swiftin seurustelusuhteet ovat saaneet paljon huomiota mediassa etenkin Yhdysvalloissa. Hän on itse kirjoittanut suhteistaan laulujen lyriikoissa.[23] Swift on seurusteli Joe Jonasin kanssa vuonna 2008[24] ja näyttelijä Taylor Lautnerin syksyllä 2009.[25] Hän tapaili muusikko John Mayeria muutaman kuukauden vuonna 2010. Mayerin kappaleen "Paperdoll" on tulkittu kertovan Swiftistä.[26][27][28]

Swift ja näyttelijä Jake Gyllenhaal seurustelivat syksyllä 2010.[29] Kesällä 2012 Swift tapaili Kennedyn sukuun kuuluvaa Conor Kennedyä.[30] Saman vuoden syksyllä hän alkoi seurustella One Direction -yhtyeen Harry Stylesin kanssa. Pari erosi alkuvuodesta 2013.[31] Styles on sittemmin sanonut olevansa ystäviä Swiftin kanssa.[32]

Stylesista erottuaan Swift vietti kaksi vuotta sinkkuna osittain siksi, että hän oli kyllästynyt siihen että hänen yksityiselämäänsä puitiin jatkuvasti mediassa. Swift sanoi pelänneensä, että tämä vie häneltä uskottavuutta muusikkona.[33][34] Swift seurusteli DJ Calvin Harrisin kanssa maaliskuusta 2015 kesäkuun alkuun 2016.[35][36] Erottuaan Harrisista Swift seurusteli näyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa kolme kuukautta kesällä 2016.[37]

Swift on seurustellut englantilaisen näyttelijä Joe Alwynin kanssa syksystä 2016. Pari piti suhteensa salassa kuukausia ennen sen paljastumista medialle toukokuussa 2017.[38]

Laulajat Selena Gomez[39], Ed Sheeran[40] ja Lorde[41] ovat Swiftin läheisiä ystäviä. Swift ja Sheeran ovat kirjoittaneet ja levyttäneet yhdessä dueton "Everything Has Changed" ja esiintyneet yhdessä Swiftin Red-kiertueella [42] lisäksi Ed Sheeran esiintyy Taylor Swiftin kappaleessa "End Game" hänen Reputation-albumillaan.

Abigail Anderson on ollut Swiftin hyvä ystävä noin 15-vuotiaasta asti, ja Swift on kirjoittanut kappaleensa "Fifteen" osittain Abigailille. Anderson oli Swiftin seuralaisena vuoden 2015 Grammy-gaalassa.[43] Swiftin muita ystäviä ovat muun muassa huippumallit Jaime King, Karlie Kloss, Cara Delevingne ja Gigi Hadid, laulaja Ellie Goulding sekä näyttelijät Lena Dunham ja Hailee Steinfeld.[44]

Lemmikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swift omistaa kaksi Skotlannin luppakorva kissaa, Meredith Grey Swiftin ja Olivia Benson Swiftin. Meredith on nimetty Greyn Anatomiassa esiintyvän saman nimisen hahmon mukaan, kun Olivia taas on nimetty Kova laki:Erikoisyksikkö -nimisen sarjan päähenkilön, Olivia Bensonin mukaan.[45]

Varallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift on asunut Tribecan kaupunginosassa New Yorkissa keväästä 2014.[46] Hän omistaa myös talot Beverly Hillsissä [47] ja Watch Hillissä Rhode Islandilla[48] sekä asunnon Nashvillessa.[49] Talouslehti Forbesin mukaan Swift tienasi 57 miljoonaa dollaria vuonna 2012, 55 miljoonaa dollaria vuonna 2013 ja 64 miljoonaa vuonna 2014.[50][51] Vuoden 2015 parhaiten tienaavaksi pariskunnaksi valittiin Taylor ja hänen silloinen poikaystävänsä Calvin Harris.

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Swift tekee hyväntekeväisyystyötä muun muassa lastensairaaloiden, katastrofirahastojen, syöpäpotilaiden ja opetuksen hyväksi. Hän lahjoitti 100 000 dollaria Punaiselle ristille Iowan tulvan uhrien hyväksi vuonna 2008.[52] Toukokuussa 2010 Swift lahjoitti 500 000 dollaria Tennesseen tulvan uhreille.[53]

Swift tukee lastensairaaloita ja lasten terveyden hyväksi toimivia järjestöjä. Syyskuussa 2009 Swift esiintyi BBC:n "Children in Need" -tapahtumassa ja ilmoitti Sir Terry Woganille, että lahjoittaisi itse 13 000 Englannin puntaa lasten hyväksi toimivalle Children in Need -järjestölle.[54] Swift tekee yhteistyötä sairaiden lasten toiveita toteuttavan Make A Wish -järjestön kanssa ja on tavannut sen kautta henkilökohtaisesti useita fanejaan.[55][56] Hän on vieraillut sairaaloissa lapsipotilaiden ja haavoittuneiden sotaveteraanien luona.[57][58][59]

Vuonna 2012 Swift kirjoitti kappaleen Ronan, joka kertoi tositarinan 4-vuotiaasta syöpään menehtyneestä pojasta. Hän esitti laulun televisiossa hyväntekeväisyyskonsertissa. Kappale julkaistiin singlenä, jonka tuotot menivät hyväntekeväisyyteen.[60]

Swift on tukenut rahallisesti kouluja[61][62] ja kirjastoja.[63] Vuonna 2012 hän lahjoitti neljä miljoonaa dollaria Country Music Hall of Fame and Museumille koulutuskeskusta varten.[64]

Swift on saanut lasten hyväksi tekemästään työstä Big Help -palkinnon, jonka hänelle antoi Kid Choice -palkintotapahtumassa Michelle Obama.[65] Joulukuussa 2012 hän sai Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights -säätiön Ripple of Hope -palkinnon työstä ihmisoikeuksien hyväksi.[66]

Heinäkuussa 2015 Swift lahjoitti yhdelle syöpää sairastavalle fanilleen lähes 50 000 euroa hänen syöpähoitoihinsa.[67]

Yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Swiftin yhtye on pysynyt samana koko uran ajan, pieniä muutoksia lukuun ottamatta. Jotkut yhtyeen jäsenistä ovat mukana vain studioäänityksissä eivätkä esimerkiksi ole mukana kiertueilla. Swiftin yhtyeestä on lähtenyt kaksi jäsentä. Ben Clark (banjo) ja Emily Poe (viulu) ovat jättäneet yhtyeen.

Kokoonpano 2009–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Taylor Swift – laulu, kitara, piano
 • Grant Mickelson – kitara
 • Paul Sidoti – kitara
 • Mike Meadows – banjo, mandoliini, kitara, koskettimet, sello
 • Caitlin Evanson – viulu
 • Amos Heller – basso
 • Al Wilson – rummut

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tim McGraw (2006)
 • Teardrops on My Guitar (2007)
 • Our Song (2007)
 • Silent Night (promo) (2007)
 • Christmases When You Were Mine (2007)
 • Christmas Must Be Something More (promo) (2007)
 • I Heart Question Mark (promo) (2008)
 • Picture to Burn (2008)
 • Should've Said No (2008)
 • Change (promo) (2008)
 • Love Story (2008)
 • Breathe (ft. Colbie Caillat) (promo) (2008)
 • You're Not Sorry (promo) (2008)
 • White Horse (2008)
 • Crazier (promo) (2009)
 • You Belong with Me (2009)
 • Fifteen (2009)
 • Two Is Better Than One (Boys Like Girls ft. Taylor Swift) (2009)
 • American Girl (promo) (2009)
 • Half of My Heart (John Mayer ft. Taylor Swift) (2009)
 • Fearless (2010)
 • The Best Day (promo) (2010)
 • Today Was a Fairytale (promo) (2010)
 • Mine (2010)
 • Speak Now (promo) (2010)
 • Back to December (2010)
 • Mean (2011)
 • The Story of Us (2011)
 • Sparks Fly (2011)
 • Ours (2011)
 • Enchanted (promo) (2011)
 • If This Was a Movie (promo) (2011)
 • Superman (promo) (2011)
 • Safe And Sound (ft. The Civil Wars) (promo) (2011)
 • Long Live (live) (ft. Paula Fernandes (promo) (2012)
 • Eyes Open (2012)
 • Both of Us (B.o.B ft. Taylor Swift) (2012)
 • We Are Never Ever Getting Back Together (2012)
 • Ronan (2012)
 • Begin Again (2012)
 • I Knew You Were Trouble (2012)
 • State of Grace (promo) (2012)
 • The Moment I Knew (promo) (2012)
 • Come Back... Be Here (promo) (2012)
 • Girl at Home (promo) (2012)
 • 22 (2013)
 • Highway Don't Care (Tim McGraw ft. Taylor Swift & Keith Urban) (2013)
 • Everything Has Changed (ft. Ed Sheeran) (2013)
 • Red (2013)
 • The Last Time (ft. Gary Lightbody) (2013)
 • Sweeter than Fiction (2013)
 • Shake It Off (2014)
 • Welcome to New York (promo) (2014)
 • Blank Space (2014)
 • Bad Blood (2015)
 • Wildest Dreams (2015)
 • Out of the Woods (2015)
 • Wonderland (promo) (2015)
 • You Are in Love (promo) (2015)
 • New Romantics (2016)
 • I Don't Wanna Live Forever (Zayn & Taylor Swift) (2016)
 • Look What You Made Me Do (2017)
 • ...Ready for It? (2017)
 • Gorgeous (promo) (2017)
 • Call It What You Want (promo) (2017)
 • End Game (ft. Ed Sheeran & Future) (2017)
 • New Year's Day (promo) (2017)
 • Delicate (promo) (2018)
 • September (live) (promo) (2018)
 • Babe (Sugarland ft. Taylor Swift) (2018)
 • Me! (ft. Brendon Urie of Panic! at the Disco) (2019)
 • You Need To Calm Down (2019)
 • The Archer (promo) (2019)
 • Lover (2019)

Videojulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • CMT Crossroads: Taylor Swift and Def Leppard (DVD) (2009)
 • Taylor Swift: Journey to Fearless (DVD) (2011)
 • Speak Now: World Tour Live (CD/DVD) (2011)
 • 1989 World Tour Live (Apple Music) (2015)
 • Taylor Swift's Reputation Stadium Tour (Netflix) (2018)

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tim McGraw (2008)
 • Teardrops On My Guitar (2008)
 • Our Song (2008)
 • I'm Only Me When I'm with You (2008)
 • Picture to Burn (2008)
 • Change (2008)
 • Love Story (2009)
 • White Horse (2009)
 • The Best Day (2009)
 • You Belong With Me (2009)
 • Fifteen (2009)
 • Fearless (2010)
 • Mine (2010)
 • Back To December (2011)
 • Mean (2011)
 • The Story Of Us (2011)
 • Sparks Fly (2011)
 • Ours (2011)
 • Safe And Sound (ft. The Civil Wars) (2012)
 • Both of us (B.o.B ft. Taylor Swift) (2012)
 • We Are Never Ever Getting Back Together (2012)
 • Begin Again (2012)
 • I Knew You Were Trouble (2012)
 • 22 (2013)
 • Highway Don't Care (Tim McGraw ft. Taylor Swift & Keith Urban) (2013)
 • Everything Has Changed (ft. Ed Sheeran) (2013)
 • Red (2013)
 • The Last Time (ft. Gary Lightbody) (2013)
 • Shake It Off (2014)
 • Blank Space (2014)
 • Style (2015)
 • Bad Blood (2015)
 • Wildest Dreams (2015)
 • Out Of The Woods (2015)
 • New Romantics (2016)
 • I Don't Wanna Live Forever (Zayn & Taylor Swift) (2016)
 • Look What You Made Me Do (2017)
 • ...Ready for It? (2017)
 • End Game (ft. Ed Sheeran & Future) (2017)
 • Delicate (2018)
 • Babe (Sugarland ft. Taylor Swift) (2018)
 • Me! (ft. Brendon Urie of Panic! at the Disco) (2019)
 • You Need To Calm Down (2019)
 • Lover (2019)

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli Huomiot
2007 "Online" - Brad Paisleyn musiikkivideo Itsensä Cameo
2008 MTV's Once Upon a Prom
CMT Crossroads Swift ja Def Leppard esiintyvät yhdessä ensi kertaa
2009 Jonas Brothers: The 3D Concert Experience 3D konsertti elokuva
C.S.I. Haley Jones Jakso 198
"Best Days of Your Life" - Kellie Picklerin musiikkivideo Itsensä Cameo
Hannah Montana: The Movie Nainen, joka laulaa ladossa Cameo
2010 Ystävänpäivä Samantha Kenny Ensimmäinen merkittävä elokuvarooli
2012 Lorax Audrey Äänirooli
2014 The Giver Rosemary
2019 Cats Bombalurina

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. [1] MTV
 2. Taylor Swift Biography MTV
 3. Beyonce, Taylor Swift Dominate 2010 Grammy Awards Rolling Stone 1.2.2010
 4. Taylor Swift Takes Home Two GRAMMYs at Tribute-Filled Show GAC 12.2.2012
 5. a b Keith Caulfield: Official: Taylor Swift's '1989' Debuts With 1.287 Million Sold In First Week Billboard. 4.11.2014. Viitattu 26.11.2014. (englanniksi)
 6. Gary Trust: Taylor Swift Makes Hot 100 History With 'Blank Space' Billboard. 19.11.2014. Viitattu 26.11.2014. (englanniksi)
 7. New Taylor Swift music on 'Valentine's Day' soundtrack Hitflix 6.1.2010
 8. Taylor Swift Calls Work On ‘Lorax’ ‘Completely Different’ MTV 27.2.2012
 9. Wild Card American Idol Holds Off Taylor Swift CSI EOnline 6.3.2009
 10. Taylor Swift Debuts 'Ronan' at Stand Up To Cancer Benefit Rolling Stone 8.9.2012
 11. Taylor Swift | Biography & History | AllMusic AllMusic. Viitattu 18.12.2015.
 12. http://taylorswift.wikia.com/wiki/Family_of_Taylor_Swifttarvitaan parempi lähde
 13. a b A. Parsley: Taylor Swift Excited to Perform at VMAs 14.7.2009. People. Viitattu 12.11.2012. (englanniksi)
 14. Naiset tekivät Grammy-ennätyksen HS.fi
 15. Taylor Swift's 'Shake It Off' Debuts At No. 1 On Hot 100 Billboard 27.8.2014
 16. Taylor Swift Releases ‘Lover’ the Old-Fashioned Way New York Times 23.8.2019
 17. Official: Taylor Swift's 'Lover' Debuts at No. 1 on Billboard 200 Chart With 867,000 Units Earned in First Week in U.S. Billboard 1.9.2019
 18. Taylor Swift's New Romantic Song 'Lover' Has Arrived Time 16.8.2019
 19. Rubin, Rebecca & Lang Brent: ‘Cats’ Behind-the-Scenes Footage Debuts at CinemaCon, Jennifer Hudson Sings ‘Memory’ Varitey. 3.2.2019. Viitattu 3.4.2019. (englanniksi)
 20. American Music Awars -palkitut Ilta-Sanomat
 21. Pop star Taylor Swift sides with Notre Dame Yard Barker
 22. Taylor Swift Does It Again in Nashville Variety 28.11.2011
 23. Taylor Swift Sings Revenge; John Mayer Among Targets? Billboard
 24. [2]
 25. [3] US Magazine 29.10.2009
 26. [4] JustJared
 27. Photos: Five Reasons to Think Taylor Swift Is John Mayer’s “Paper Doll” Vanity Fair 19.6.2007
 28. What is John Mayer saying about Taylor Swift in "Paper Dolls"? Today 19.6.2013
 29. Taylor Swift & Jake Gyllenhaal Break Up: Source People 4.1.2011
 30. Taylor Swift & Conor Kennedy Split People 30.10.2012
 31. Taylor Swift, Harry Styles Break Up: What Went Wrong US Magazine 8.1.2013
 32. One Direction's Harry Styles on Ex-Girlfriends Taylor Swift and Cara Delevingne: 'I’m friends with them' International Business Times 18.11.2013
 33. Taylor Swift worries finding love again would be a “career weakness” Mirror 14.9.2015
 34. Taylor Swift Explains Why She Gave Up on Men: "It Broke My Heart!" US Magazine
 35. Taylor Swift Reportedly Calls Calvin Harris By His Real Name, Adam Huffington Post 14.9.2015
 36. Taylor Swift Was Seen Making Out With Tom Hiddleston After Breaking Up... BuzzFeed. Viitattu 16.6.2016.
 37. Taylor Swift and Tom Hiddleston: a timeline of their very short relationship Cosmopolitan 10.11.2017
 38. Taylor Swift and Joe Alwyn: A timeline of their relationship Cosmopolitan 7.10.2019
 39. Taylor Swift’s New Loving Message To Selena Gomez Hollywood Life 25.11.2014
 40. Friends, not boyfriends: Taylor Swift hangs close to pal Ed Sheeran on Oscar night... as she continues to hold off on dating Daily Mail 3.3.2014
 41. Lorde Performs 'Yellow Flicker Beat,' Talks Taylor Swift Friendship on 'Tonight Show' Rolling Stone 26.11.2014
 42. Ed Sheeran Calls Taylor Swift Opening Gig ‘Mind-blowing’ MTV 31.10.2012
 43. Everything You Need To Know About Taylor Swift's Grammys Date Teen Vogue 8.2.205
 44. The many BFFs of Taylor Swift NY Daily News
 45. Taylor Swift: her life, lovers and career in pictures The Telegraph. 5.4.2016. Viitattu 23.1.2019. (englanniksi)
 46. Taylor Swift Buys $19.9 Million NYC Penthouse EOnline 4.4.2014
 47. Country Queen Taylor Swift Does it Again Variety 22.4.2011
 48. Taylor Swift Spends Big in Rhode Island Variety 28.4.2014
 49. You Belong With Me New Yorker 10.10.2011
 50. Guess who tops 'Forbes' Celebrity 100 list? USA Today 2.6.2013
 51. 18 Taylor Swift Forbes
 52. Taylor Swift Donates $100,000 to Flood Victims People 9.8.2008
 53. Taylor Swift Donates $500K to Nashville Flood Victims US Magazine 7.5.2010
 54. [5] Daily Mail 29.11.2009
 55. Alexis’ Wish to meet Taylor Swift Make a Wish
 56. Payroll giving helps workers donate to charity 3News 8.3.2012
 57. South Middleton girl gets toys for fellow patients at St. Jude Children's Research Hospital Penn Live 9.12.2011
 58. Taylor Swift Visits Young Cancer Patient in Nebraska Before Start of Red Tour EOnline 12.3.2012
 59. Taylor Swift's Soldier Visit Politico 3.6.2010
 60. Taylor Swift Debuts 'Ronan' at Stand Up To Cancer Benefit Rolling Stone 8.9.2012
 61. Taylor Swift becomes namesake of Hendersonville High School auditorium Tennessean 23.10.2010
 62. And The Taylor Swift VH1 Storytellers Contest Winner Is… Harvey Mudd College! VH1 1.10.2012
 63. Taylor Swift donates 6,000 books to Reading Library Reading Eagle 14.10.2011
 64. Taylor Swift Donating $4 Million to Country Music Hall of Fame and Museum New York Times 17.5.2012
 65. Taylor Swift to Receive ‘Big’ Honor From Michelle Obama at Kids’ Choice Awards Taste of Country 27.3.2012
 66. Taylor Swift Honored With RFK Center's Ripple Of Hope Award PR Newswire. 4.12.2012.
 67. Megan Friedman: Taylor Swift Donated $50,000 to an 11-Year-Old Fan Fighting Cancer Cosmopolitan. 8.7.2015. Viitattu 23.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taylor Swift.