Ukulele

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ukulele
Ukulele1.jpg
Soitinryhmä kielisoittimet
Alkuperämaa / -alue Havaiji
Liittyvä musiikin tyylilaji maailmanmusiikki
Samankaltaisia soittimia braguinha

Ukulele on kielisoitin, rakenteeltaan pienikokoinen nelikielinen kitara. Siitä käytetään myös nimitystä uke.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukulele on havaijilainen soitin. Se kehitettiin 1880-luvulla portugalilaisesta braguinhasta.[1] Braguinha on saanut nimensä Bragan kaupungista, ja sen neljä kieltä viritetään Brasiliassa D–G–H–c. Vuonna 1879 kolme soitinrakentajaa saapui Portugalista Havaijille. Yksi heistä, Manuel Nunes, myi rakentamansa ukulelen naapurilleen Bill Tapialle vuonna 1915. Tapiasta tuli tunnettu ukulelen soittaja.

Koot ja viritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin ukuleleja valmistetaan viittä kokoa, pienimmästä suurimpaan sopraanoukulele, konserttiukulele, tenoriukulele, baritoniukulele ja bassoukulele. Sopraano-, konsertti- ja tenoriukulelet viritetään yleensä C-duuriin, alhaalta ylös joko g¹–c¹–e¹–a¹ (korkea g) tai g–c¹–e¹–a¹ (matala g). Tämä vastaa tavallisen kuusikielisen kitaran neljän ylimmän kielen (d–g–h–e¹) säveliä viidenneltä nauhalta otettuna, joten kitaran sointuotteita on helppo soveltaa ukulelen soittoon. Neljäs (alin) kieli viritetään yleensä yläoktaaviin kun ukulelella kompataan sointuja ja alaoktaaviin kun sillä soitetaan melodiaa. Aiemmin, varsinkin vaudeville-kokoonpanoissa, esiintyi myös virityksiä kokosävelaskelta ylemmäs D-duuriin: a¹–d¹–fis¹–h¹. Tätä viritystä voidaan käyttää sopraano- ja konserttiukulelessa, mutta ei yleensä tenoriukulelessa.

Baritoni, joka kehitettiin 1950-luvulla viritetään yleensä G-duuriin kuten kitaran neljä ylintä kieltä, ja taas neljäs kieli d joko alaoktaaviin tai oktaavia ylemmäs. 1920-luvulla kehitetty tenori on malleista nykyään ehkä yleisin ja se voidaan virittää joko C-duuriin tai G-duuriin. Jokin aika sitten markkinoille ilmestyi myös bassoukulele jossa on sama viritys kuin bassokitarassa. Havaijilla käytetään lähinnä Koa akaasiaa soittimen kannen materiaalina. Myös kuusi ja mahonki ovat yleisiä. Kuuluisia valmistajia ovat mm. Kamaka, G-String, Brüko, Mohri, Kanile'a ja Ko'olau.[2]

Ääninäyte[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukulele

Ukulelellä soitettuja sointuja.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Tahitilainen ukulele[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tahitilainen ukulele eroaa täysin havaijilaisista, koska siinä ei ole kaikukoppaa. Sen koko runko on kaiverrettu yhdestä puunpalasta, ja keskiosan läpi menee kartionmuotoinen reikä. Reikä on takaa 4 cm, edestä 10 cm halkaisijaltaan. Soitin muistuttaakin enemmän banjoa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Julkunen, Arto – Rantanen, Markus: Suuri Ukulelekirja: Suosikkisoittimen tarina ja soiton perusteet. Helsinki: Aviador, 2016. ISBN 978-952-7063-18-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.