Liliʻuokalani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lili'uokalani
Liliuokalani, photograph by Prince, of Washington (cropped).jpg
Lili'uokalani vuonna 1898
Royal Coat of Arms of the Kingdom of Hawaii.svg Havaijin kuningatar
Edeltäjä Kalākaua
Seuraaja monarkia lakkautettu
Valtakausi 29. tammikuuta 189117. tammikuuta 1893
Syntynyt 2. syyskuuta 1838
Havaiji Honolulu, Havaijin kuningaskunta
Kuollut 11. marraskuuta 1917 (79 vuotta)
Havaiji Honolulu, Havaijin territorio
Hautapaikka Mauna ʻAla
Puoliso John Owen Dominis
Suku Insigne Havaii.svg Kalākaua
Isä Caesar Kapaʻakea
Äiti Analea Keohokālole
Uskonto kristinusko

Lili‘uokalani (kastenimi Lydia Lili‘uokalani, myöhemmin Lydia K. Dominis, s. 2. syyskuuta 183811. marraskuuta 1917[1]) oli Havaijin kuningaskunnan viimeinen monarkki. Hän oli myös Havaijin ainoa kuningatar.

Tausta ja yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lydia Lili‘uokalani syntyi korkea-arvoisten havaijilaisten päälliköiden sukuun vuonna 1838. Hän meni naimisiin John O. Dominisin kanssa vuonna 1862. Nuoripari asui morsiamen leskiäidin kanssa talossa, joka on nykyisin Havaijin kuvernöörin virka-asunto. Lydia otti nimekseen Lili‘uokalani silloin kun hänestä tuli kruununperijä.[2]

Nousu kuningattareksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1887 Lili'uokalani toimi yhtenä Havaijin kuningaskunnan edustajana kuningatar Viktorian kruunajaisten muistojuhlissa, jossa hän tapasi sekä Ison-Britannian kuningattaren että Yhdysvaltain presidentin Grover Cleveland. Palattuaan Havaijille, Lili'uokalani vastusti veljensä kuningas Kalākauan allekirjoittamaa ns. pistimien perustuslakia, joka rajoitti kuninkaan valtaa ja kasvatti lähinnä valkoisten amerikkalaisten kauppiaden valtaa sekä siirsi Pearl Harborin Yhdysvaltojen omistukseen.[3].

Kalākaua kuoli 20. tammikuuta 1891. Lili‘uokalani kruunattiin hallitsijaksi muutamaa päivää myöhemmin, 29. tammikuuta.[4] Kuningatar jäi leskiksi vain alle vuosi valtaistuimelle noustuaan, kun Dominis kuoli vuonna 1891.[5]

Vallankaappaus ja kruunusta luopuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän tutki mahdollisuuksia muuttaa perustuslakia ja palauttaa valtaa, josta veljensä oli luopunut. Amerikkalaiset sokerinviljelijät ja liikemiehet huolestuivat, ja amerikkalaiset syrjäyttivät Lili‘uokalanin vuonna 1893.[6] Välttääkseen verenvuodatusta Liliuokalani luopui kruunusta. Tilalle tuli väliaikainen hallitus. Vuonna 1895 Liliuokani pidätettiin epäiltynä vastavallankumouksellisesta vehkeilystä. Hänet vapautettiin pian kotiarestiin, jonka ehtojen mukaan hänen oli pysyttävä Oahun saarella. Vuonna 1898 Havaiji tuli osaksi Yhdysvaltoja.

Entinen kuningatar ei osallistunut vallanvaihtoseremoniaan. Kuningaskunnan lakkauttamisen jälkeen Lili'uokalani keskittyi havaijilaisen kulttuurin ja perinteiden säilyttämiseen.[7]

Vuonna 1898 Lili‘uokalani julkaisi kirjan Hawaii’s Story by Hawaii’s Queen.[8] Hän oli myös laulunkirjoittaja ja hän kirjoitti havaijilaiselle kulttuurille keskeisen laulun Aloha ‘Oe sekä yli 200 muuta laulua.[9] Hän testamenttasi omaisuutensa ja kotitilansa Havaijin orpolapsille. Tämän varmistamiseksi perustettiin Queen Lili'uokalani Trust -järjestö.[10].

Jotkin Lili'uokalanin jälkeläisistä ovat tavoitelleet kruunua jälkikäteen ja vaatineet Yhdysvaltoja palauttamaan maan sen alkuperäisille asukkaille. Vuonna 2016 maan sisäministeriö ilmoitti valmistelevansa lakia, joka mahdollistaisi havaijilaisten oman hallinnon perustamisen samoilla ehdoilla kuten Manner-Yhdysvalloissa muiden maan alkuperäisasukkaiden keskuudessa.[5].

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liliʻuokalani.
  1. Liliuokalani | Biography, Overthrow, & Significance Encyclopedia Britannica. Viitattu 24.9.2021. (englanniksi)
  2. Queen Lili‘uokalani Queen Lili‘uokalani Children's Center. (englanniksi)
  3. Liliuokalani 2009. history.com. Viitattu 24.9.2021. (englanniksi)
  4. Sherkat, Mojgan: UC Riverside Professor Available as Expert on Hawaiian Monarchy Coming to an End 11.1.2016. The University of California, Riverside. Viitattu 28.1.2019. (englanniksi)
  5. a b Daley, Jason: Five Things To Know About Liliʻuokalani, the Last Queen of Hawaiʻi Smithsonian Magazine. Viitattu 24.9.2021. (englanniksi)
  6. Biographies of Distinguished Women. (englanniksi)
  7. Queen Lili‘uokalani - The First and Last Queen of Hawai‘i American Masters. 1.7.2020. Viitattu 24.9.2021. (englanniksi)
  8. Amazon.com. (englanniksi)
  9. Jane Recker: How the Music of Hawaiʻi’s Last Ruler Guided the Island’s People Through Crisis Smithsonian Magazine. Viitattu 12.3.2021. (englanniksi)
  10. Legacy Queen Liliuokalani Trust. 2021. Viitattu 12.3.2021.