Joe Alwyn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joe Alwyn
Henkilötiedot
Koko nimi Joseph Matthew Alwyn
SyntynytRoyal Tunbridge Wells, Kent, Englanti
Ammatti näyttelijä
lauluntekijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2015-
Merkittävät roolit Nick Conway
(Conversations with Friends)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Joseph Matthew Alwyn, tunnettu paremmin nimellä Joe Alwyn (s. 21. helmikuuta 1991) on englantilainen näyttelijä ja lauluntekijä. Hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan vuoden 2022 televisiosarjassa Conversations with Friends ja vuoden 2021 elokuvassa Billy Lynn’s Long Halftime Walk. Alwyn on esiintynyt sivurooleissa muun muassa elokuvissa The Favourite (2018), Boy Erased (2018), Kaksi kuningatarta (2018) ja Harriet (2019).[1] Hän voitti Trophée Chopard -palkinnon 2018 Cannesin elokuvajuhlilla tunnustuksena lahjakkuudestaan ​​nuorena näyttelijänä.[2]

Vuonna 2020 Alwyn oli mukana kirjoittamassa useita kappaleita yhdysvaltalaisen laulaja-lauluntekijän Taylor Swiftin studioalbumilta Folklore salanimellä William Bowery. Alwyn jatkoi yhteistyötä Swiftin kanssa kirjoittamalla kolme kappaletta Swiftin jatkolevylle Evermore. Alwyn voitti Grammy-palkinnon vuonna 2021, kun Folklore valittiin vuoden albumiksi.[3][1][4] Alwyn ja Swift olivat parisuhteessa vuosina 2016-2023.[5][6]

Nuoruus ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joseph Matthew Alwyn syntyi 21. helmikuuta 1991 Tunbridge Wellsissä, Kentissä, Englannissa. Hän kasvoi Tufnell Parkin ja Crouch Endin alueilla Pohjois-Lontoossa. Hänen äitinsä on psykoterapeutti ja isä dokumenttielokuvantekijä. Hän on säveltäjä William Alwynin pojanpoika. Alwynilla on kaksi veljeä, Patrick Alwyn ja Thomas Alwyn.

Alwyn opiskeli City of London School -koulussa. Hän kävi hetken kitaratunneilla ja oli osa koulubändiä nimeltä "Anger Management" noin 13-vuotiaana. Myöhemmin hän pelasi jalkapalloa ja rugbya koulussa. Vaikka Alwyn oli "introvertti" lapsi, hän halusi salaa näyttelijäksi, ja hänestä tuli teini-iässä National Youth Theaterin jäsen. Suorittaessaan Bachelor of Arts (BA) -tutkintoa englannin kirjallisuudesta ja draamasta Bristolin yliopistossa hän näytteli kahdessa opiskelijatuotannossa Edinburgh Fringe Festivalilla. Alwyn valmistui vuonna 2012 ja haki neljään draamakouluun, mutta kaikki hylkäsivät hänet yhtä lukuun ottamatta – Royal Central School of Speech & Drama, jossa hän suoritti BA-tutkinnon näyttelijän työssä. Kurssin kolmannen vuoden aikana Alwyn teki sopimuksen agentin kanssa, joka oli tavannut Alwynin opiskelijaesittelyssä. Pian sen jälkeen agentti ilmoitti Alwynille, että tuotantoyhtiö aikoi saada nimihenkilön elokuvaan Billy Lynn's Long Halftime Walk (2016), mikä merkitsisi Alwynin debyyttiä pitkässä elokuvassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden viikon sisällä valmistumisestaan, vuoden 2015 alussa, Alwyn valittiin päärooliin taiwanilaisen ohjaajan Ang Leen vuoden 2016 sotadraamaelokuvassa, Billy Lynn's Long Halftime Walkissa, joka on elokuvasovitus , joka perustuu amerikkalaisen kirjailijan Ben Fountainin samannimiseen romaaniin. Lee sanoi valinneensa Alwynin, koska hänellä on "kyky välittää kirjan sodan paradoksi vain ilmeillään". Elokuvan arvosteluissa kriitikot ylistivät Alwynin suorituskykyä sen naturalismista. Toimittajat kuvailivat elokuvaa hänen "purkauksensa". Sitten hän näytteli sivuroolia vuoden 2017 mysteeridraamaelokuvassa Kuin jokin päättyisi, jonka ohjasi intialainen elokuvantekijä Ritesh Batra.

Alwyn esiintyi useissa vuoden 2018 elokuvissa. Hän näytteli brittiläistä aatelismiestä Samuel Mashamia mustassa komediaelokuvassa The Favourite, jonka ohjasi kreikkalainen elokuvantekijä Yorgos Lanthimos. Elokuva sai 10 ehdokkuutta 91. Oscar-gaalassa. Hän esitti Klaus Eichmannia, saksalaisen natsivirkailijan Adolf Eichmannin poikaa, Chris Weitzin historiallisessa draamassa Operation Finale. Alwyn esiintyi englantilaisena valtiomiehenä Robert Dudleyna, kuningatar Elisabet I:n suosikkina historiallisessa draamassa Kaksi kuningatarta. Alwyn palkittiin Trophée Chopard -palkinnolla yhdessä australialaisen näyttelijä Elizabeth Debickin kanssa vuoden 2018 Cannesin elokuvajuhlilla.[2]

Vuonna 2019 Alwyn näytteli orjanomistajaa elokuvassa Harriet, joka kertoo abolitionisti Harriet Tubmanista. Hän esiintyi Bob Cratchitina minisarjassa A Christmas Carol.

Alwyn esiintyy pääroolissa Jemima Kirken ja Sasha Lanen rinnalla vuoden 2022 draamasarjassa Conversations with Friends, joka on sovitus irlantilaisen kirjailijan Sally Rooneyn romaanista Keskusteluja ystävien kesken. Hän näytteli ranskalaisen elokuvantekijä Claire Denisin ohjaamassa romanttisessa trillerielokuvassa Stars at Noon, joka voitti Grand Prix -palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla.

Muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alwyn oli mukana kirjoittamassa kappaleita "Exile" ja "Betty" Taylor Swiftin albumille Folklore salanimellä William Bowery. Swift paljasti Boweryn henkilöllisyyden myöhemmin. Alwyn osallistui myös muutaman kappaleen tuotantoon. "Exile" saavutti 10 parhaan listan useissa maissa, mukaan lukien kuudenneksi US Billboard Hot 100 -listalla ja sijalla kahdeksan Britannian singlelistalla. Folklore voitti vuoden albumin Grammy-palkinnon, jolloin myös Alwyn sai Grammyn."Exile" oli ehdolla parhaan pop-duon/ryhmäesityksen Grammy-palkinnon saajaksi.

Alwyn jatkoi yhteistyötä Swiftin kanssa hänen albumeillaan Evermore ja Midnights. Huhtikuussa 2022 Alwyn paljasti Wall Street Journalille, että nimi "William Bowery" oli johdettu hänen isoisoisänsä William Alwynin etunimestä, joka oli musiikin säveltäjä, ja sukunimestä New Yorkin kaupunginosan Boweryn kunniaksi, jossa hän oli viettänyt "paljon aikaa" saapuessaan Yhdysvaltoihin.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alwyn haluaa pitää henkilökohtaisen elämänsä enimmäkseen yksityisenä eikä puhu siitä juuri haastatteluissa. Hän alkoi seurustella laulaja Taylor Swiftin kanssa vuonna 2016. Mediat panivat merkille Alwynin ja Swiftin suhteen yksityisyyden, koska Swift oli ennen avoimempi henkilökohtaisesta elämästään. Parin uutisoitiin eronneen huhtikuussa 2023.[5][6]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli Muuta
2016 Billy Lynn’s Long Halftime Walk Billy Lynn
2017 Kuin jokin päättyisi Adrian Finn
2018 Operation Finale Klaus Eichmann
2018 The Favourite Samuel Masham
2018 Boy Erased Henry Wallace
2018 Kaksi kuningatarta Robert Dudley
2019 Harriet Gideon Brodess
2020 Miss Americana Oma itsensä Dokumentti Taylor Swiftistä
2021 The Souvenir Part II Max
2021 Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Laurence Stirling
2022 Stars at Noon Daniel DeHaven
2022 Catherine Called Birdy George
TBA And tulossa
TBA The Brutalist tulossa

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarja Rooli Muuta
2019 A Christmas Carol Bob Cratchit Minisarja, 3 jaksoa
2022 Conversations with Friends Nick Conway päärooli, 12 jaksoa

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauluntekijänä

 • "Exile" (albumilta Folklore, 2020)
 • "Betty" (Folklore, 2020)
 • "Champagne Problems" (albumilta Evermore, 2020)
 • "Evermore" (Evermore, 2020)
 • "Coney Island" (Evermore, 2020)
 • "Sweet Nothing" (albumilta Midnights, 2022)

Tuottajana

 • "Exile" (Folklore, 2020)
 • "Betty" (Folklore, 2020)
 • "My Tears Ricochet" (Folklore, 2020)
 • "Illicit Affairs" (Folklore, 2020)
 • "August"(Folklore, 2020)

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]