Robert Dudley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo jaarlista 1500-luvulla. Robert "Bob" Dudley on myös entinen BP:n toimitusjohtaja.
Robert Dudley, Leicesterin jaarli, taiteilija tuntematon, v. 1564

Robert Dudley (24. kesäkuuta 15324. syyskuuta 1588) oli ensimmäinen Leicesterin jaarli ja Englannin kuningatar Elisabet I:n pitkäaikainen suosikkiselvennä. Hän syntyi nuorempana poikana ensimmäiselle Northumberlandin herttualle (the 1st Duke of Northumberland), joka teloitettiin 1553 osallisuudestaan salajuoneen, jolla yritettiin nostaa Lady Jane Grey Englannin valtaistuimelle. Lady Jane oli naimisissa Robertin nuorimman veljen, Guilford Dudleyn kanssa. Robert Dudley oli väliaikaisesti vangittuna isänsä ja veljiensä Guilfordin, Johnin, Ambrosen ja Henryn kanssa Lontoon Toweriin, jossa hän oli samaan aikaan kuin vanha lapsuudenystävänsä, prinsessa Elizabeth Tudor. Elisabetin katolinen sisarpuoli, kuningatar Maria I oli vanginnut Elisabetin vaarallisena kilpailijana. Siihen aikaan Robert Dudley oli naimisissa Amy Robsartin kanssa.

Hänen vaimonsa kuoli pudottuaan alas portaita oudoissa olosuhteissa, ja Dudleytä syytettiin hänen murhansa järjestämisestä. Motiivina olisi ollut järjestää itsensä vapaaksi naidakseen kuningatar Elisabetin.

Elisabet ei suostunut suhteeseen, saatikka sitten liittoon. Hän sopi lähettävänsä Dudleyn toiseksi aviomieheksi leskeksi jääneelle Skotlannin kuningattarelle, Marialle. Maria kuitenkin uhmasi Elisabetia, eikä suostunut avioliittoon.

Robert Dudley kuoli lähellä Oxfordia syksyllä 1588. Kuoleman syyksi on arvailtu muun muassa vatsasyöpää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.