Sukkanauharitarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sukkanauharitarikunnan sinetti

Sukkanauharitarikunta (engl. Order of the Garter) on englantilainen, Edvard III:n vuonna 1348 perustama kunniaritarikunta. Kertoman mukaan Edvard perusti ritarikunnan elvyttääkseen pyöreän pöydän ritarikunnan kuningas Artturin legendoista. Ritarikunnan nimi puolestaan tulee kertoman mukaan tapauksesta, jossa Edvard tanssi railakkaasti ja hänen sininen sukkanauhansa putosi lattialle.[1]

Ritarikunnan tunnuslause Honi soit qui mal y pense (suom. "häpeä sille, joka tästä pahaa ajattelee") on keskiranskaa. Ritarikunnan jäsenyys suodaan erittäin harvoille ja sen voi myöntää ainoastaan monarkki, jonka lisäksi ritarikunnassa on vain 24 täysivaltaista jäsentä.[2] Heidän lisäkseen ritarikuntaan voi kuulua joitakin muita jäseniä, jotka ovat yleensä oman ja muiden maiden kuninkaallisia. Ritarikunta on Englannin arvostetuin, ja vanhin olemassa oleva kunniaritarikunta.[3]

Myönnettävät arvonimet ovat Knight Companion (KG) ja Lady Companion (LG). Luokkia ritarikunnassa on vain yksi:[4]

  • ritarikunnan nauha

Ritarikunnan jäseniä ovat tai ovat olleet entinen pääministeri John Major, Mount Everestin valloittanut Sir Edmund Hillary ja entinen pääministeri Margaret Thatcher. Nykyisiä ulkomaisia sukkanauharitareita ovat esimerkiksi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, entinen Alankomaiden kuningatar Beatrix ja Norjan kuningas Harald V.

  1. The Most Noble Order of the Garter | History, Symbolism & Members Encyclopædia Britannica. 2023. Viitattu 20.7.2023. (englanniksi)
  2. Gay, Oonagh: "Honours Standard Note: SN/PC/2832" United Kingdom Parliament.. 20. maaliskuuta 2006. Archived from the original in Archive.org. Arkistoitu 16.10.2006. Viitattu 15. huhtikuuta 2014..
  3. The Order of the Garter The Royal Household. 2023. Viitattu 20.7.2023. (englanniksi)
  4. ODM of the United Kingdom: Order of the Garter medals.org.uk. Viitattu 20.7.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]