Ruokapankki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruokapankki on yleishyödyllinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka jakaa ruokaa niille, joilla ei ole varaa ostaa sitä tarpeeksi itselleen. Ruokapankkien jakama ruoka päätyisi yleensä kaatopaikalle ilman ruokapankkitoimintaa.[1]

Yhdysvalloissa ja Australiassa ruokapankit toimivat tavallisesti varastomenetelmällä. Ne toimivat ruokavarastoina eli eivät suoraan jaa ruokaa nälkäisille. Ne keräävät, lajittelevat ja tarkistavat laadun, jonka jälkeen ne jakavat ruoan yhteisöjen asiamiehille, soppakeittiöille, kodittomien suojille sekä orpokodeille ja -kouluille.

Samaan tapaan toimii Tanskan ruokapankki (FødevareBanken), jonka rahoitti alkuun Tanskan sosiaaliministeriö.[2] Suomen sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston johtaja Kari Ilmonen, toteaa Ylen A-studio-ohjelmassa asiasta: "Ei ole sosiaalipoliittisesti perusteltua eikä tarkoituksenmukaista sisällyttää ruoka-aputoimintaan liittyviä avustuksia osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmäämme." Vihreiden europarlamenttivaaliehdokas ja tutkija Maria Ohisalo toi ruokapankki-aiheen esille Suomessa kotisivullaan[3] ja blogikirjoituksessaan[4].

Tanskan ruokapankki toimii Kööpenhaminassa ja Aarhusissa. Se kuuluu Ruokapankkien eurooppalaiseen keskusjärjestöön (European Federation of Food Banks).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Malmberg, Nina: Tanskalainen ruokapankki jakaa lihaa, kanaa, vihanneksia – muuten päätyisi roskiin Yle Uutiset. 29.1.2004. Viitattu 1.4.2015. (suomeksi)
  2. Tanskan ruokapankki FødevareBanken. Viitattu 1.4.2015. (tanskaksi)
  3. Ohisalo, Maria: Ruokahävikki heikoimpien avuksi tanskalaisittain Web Archive. 8.1.2014. Arkistoitu 3.4.2015. Viitattu 1.4.2015. (suomeksi)
  4. Ohisalo, Maria: Ruokahävikki heikoimpien avuksi tanskalaisittain Uusi Suomi. 8.1.2014. Viitattu 1.4.2015. (suomeksi)