Leipäjono

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leipäjono on Suomessa 1990-luvun laman aikaan vakiintunut nimitys eri tahojen jakamalle sosiaaliselle ruoka-avulle. Nimi tulee Pelastusarmeijan harjoittamasta leipien jakelusta. Pelastusarmeija on järjestänyt elintarvikkeiden jakelua Helsingin Kalliossa. Toiminta sai kansainvälistä huomiota osakseen lehdistössä 1990-luvun alussa.lähde? Myös Veikko Hursti jakoi leipää Kalliossa vuosikymmenten ajan ja hänen poikansa Heikki Hursti on jatkanut toimintaa. Jakelupisteitä on myös muualla pääkaupunkiseudulla sekä Tampereella.lähde? Vuoden 2012 lopulla valmistuneen tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla kolmasosa leipäjonoissa käyvistä on lapsiperheitä [1].

Helsingin leipäjonoihin on kohdistettu kritiikkiä ja ruoan jonottamista kadulla on pidetty nöyryyttävänä.[2] Osa helsinkiläisistä on valittanut leipäjonojen aiheuttavan häiriöitä ja alentavan asuntojen hintoja Helsinginkadulla. Hyväntekeväisyystyöntekijä Heikki Hursti kiisti väitteet,[3] mutta ilmoitti, että ruoanjakelu Helsinginkadulla lopetetaan. Helsingin kaupunki yrittää kuitenkin löytää asiaan sopuratkaisua.[2] Kallion kaupunginosassa on noussut kansanliike, ns. Kallio-liike, suvaitsevan kaupunkilaisuuden puolesta. Suuri joukko asukkaita on huolissaan siitä, että yritykset häätää Hurstin leipäjono romuttavat Kallion maineen rosoisena ja moniarvoisena kaupunginosana. Poliittisesti sitoutumaton Kallio-liike syntyi vastareaktiona ns. Nimby-ilmiölle eli "ei minun takapihalleni" –ajattelulle.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Malmberg, Sara: Kolmannes leipäjonon asiakkaista lapsiperheitä 23.11.2012. Yle Uutiset. Viitattu 23.11.2012.
  2. a b Yle Uutiset: Helsingin sosiaalijohtaja: Ruoan jonottaminen kadulla nöyryyttävää yle.fi. 4.5.2011. Viitattu 5.2.2017.
  3. Hursti: Leipäjonoista tullut ajojahdin kohde Yle Uutiset. 4.5.2011. Viitattu 5.2.2017.
  4. Cortés, Sanna: Helsingin Kalliossa nousi kansanliike Hurstin puolesta Yle Uutiset. 6.5.2011. Viitattu 5.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]