Britney Spears

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Britney Spears
Britney Spears vuonna 2013.
Britney Spears vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Britney Jean Spears
Syntynyt 2. joulukuuta 1981 (ikä 35)
McComb, Mississippi, Yhdysvallat
Ammatti laulaja, lauluntekijä, tanssija, näyttelijä, levytuottaja, muotisuunnittelija
Muut tiedot
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1992–
Tyylilajit pop, dance-pop, elektro-pop
Soittimet laulu, piano
Levy-yhtiöt Jive Records, RCA Records
Aiheesta muualla
britneyspears.com
  MusicBrainz
130px
Britneyn nimikirjoitus

Britney Jean Spears (s. 2. joulukuuta 1981 McComb, Mississippi) on yhdysvaltalainen poplaulaja ja näyttelijä. Spears on tunnettu menestyskappaleistaan, musiikkivideoistaan, hyvin myyneistä albumeistaan ja näyttävistä kiertueistaan. Spearsin levyjä on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta vuoteen 2010 mennessä. Hänellä on oma hajuvesimerkki ja hän on julkaissut myös kirjoja.[1]

Spears aloitti esiintymisen jo lapsena televisio-ohjelmissa. Vuonna 1997 hän teki levytyssopimuksen Jive Recordsin kanssa. Hänen debyyttialbuminsa ...Baby One More Time julkaistiin vuonna 1999, ja sitä myytiin maailmanlaajuisesti yli 25 miljoonaa kappaletta. Hänen toinen albuminsa Oops!... I Did It Again julkaistiin vuonna 2000, ja sitä myytiin yli 20 miljoonaa kappaletta. Kahden ensimmäisen albumin julkaisun myötä Spearsista kehkeytyi pop-ikoni, minkä katsotaan vaikuttaneen teini-popin paluuseen 1990-luvun lopulla.

Vuonna 2001 Spears julkaisi kolmannen albuminsa Britneyn, jolta julkaistiin ensimmäisenä singlenä ”I'm a Slave 4 U”. Spears näytteli myös pääosaa elokuvassa Crossroads – tienristeyksessä. Spearsin neljännen albumin In the Zone (2003) hittikappaleita olivat ”Me Against the Music”, ”Toxic” ja ”Everytime”. ”Toxic” voitti Spearsin ensimmäisen Grammy-palkinnon. Hänestä tuli ensimmäinen naisartisti, jonka neljä ensimmäistä albumia ovat nousseet Billboard 200 -albumilistan ykkössijalle. Ensimmäisen kokoelma-albuminsa Greatest Hits: My Prerogative (2004) jälkeen Spearsilla oli ongelmia yksityiselämässään, minkä takia hän piti urallaan kolmen vuoden tauon. Tauko päättyi vuonna 2007, kun Spears julkaisi viidennen albuminsa Blackoutin, jonka hittikappaleita olivat ”Gimme More” ja ”Piece of Me”. Kuudes albumi, Circus, julkaistiin seuraavana albumina vuonna 2008, ja se nousi Billboardin listan ykköseksi. Albumin ensimmäinen single ”Womanizer” oli Spearsin toinen single, joka nousi Billboard Hot 100 -singlelistan ykkössijalle.

Vuonna 2011 Spears julkaisi seitsemännen studioalbuminsa Femme Fatalen, joka debytoi Billboard 200 -albumilistan ensimmäisellä sijalla. Tämän lisäksi albumi nousi kuudessa maassa listaykköseksi.

Forbes listasi Spearsin maailman tuottoisimmaksi naismuusikoksi vuonna 2012 58 miljoonan dollarin tuloillaan.[2] Spears on esiintynyt vuodesta 2013 Planet Hollywood -hotellissa Las Vegasissa.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1981–1997: Nuoruus ja uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spears syntyi 2. joulukuuta 1981 McCombissa Mississippin osavaltiossa ja kasvoi baptistiperheessä Kentwoodissa, Louisianassa. Hänen isänsä James Parnell Spears työskenteli aikoinaan rakennusurakoitsijana, ja hänen äitinsä Lynne Irene Spears on entinen ala-asteen opettaja. Britneyllä on yksi veli, Bryan (s. 1977), joka toimii Spears-perheen managerina ja yksi sisko, laulajana ja näyttelijänä uraa luova Jamie Lynn. Lapsena Spears harrasti tanssia ja voimistelua yhdeksänvuotiaaksi asti, kilpaili useissa kilpailuissa ja lauloi kuorossa.lähde?

Spears esiintyi ensimmäisen kerran Yhdysvaltojen valtakunnallisessa televisiossa vuonna 1992 kilpaillessaan The Star Search -ohjelmassa. 12-vuotiaana Spears liittyi Disney Channelin The All New Mickey Mouse Club –ohjelman näyttelijäkaartiin ja esiintyi ohjelmassa vuosien 1993 ja 1994 ajan. Spearsia ei hyväksytty ohjelmaan tämän ensimmäisellä yrityksellä, mutta hän pyrki parin vuoden päästä uudestaan päästen mukaan. Spears oli 12-vuotias roolin saadessaan, ja hän on sanonut sen olleen yksi elämänsä parhaimmista kokemuksista. Samaan aikaan show’ssa esiintyivät myös nykyiset poplaulajat Justin Timberlake, Joshua Chasez ja Christina Aguilera sekä näyttelijä Ryan Gosling.[3]

1998–1999: ...Baby One More Time ja Oops... I Did It Again[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pari vuotta Mickey Mouse Clubin päättymisen jälkeen Spears nauhoitti oman demonsa ja saavutti levytyssopimuksen Jive Recordsin kanssa. Hänen debyyttialbuminsa ...Baby One More Time ilmestyi vuonna 1999, ja se sai kaksi Grammy-ehdokkuutta vuonna 2000. Albumi rikkoi Yhdysvalloissa kaksi ennätystä: Spearsista tuli nuorin artisti, joka debytoi Billboardin Hot 100 -albumilistan kärjessä ja nuorin, jolla on ollut samanaikaisesti listaykkönen sekä Billboardin albumi- että singlelistalla.[4] Albumia myytiin 28 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, ja 14-kertaisella platinasertifikoinnillaan se ylsi[5] maailman kaikkien aikojen 50 myydyimmän levyn joukkoon.lähde? Albumin menestyessä Spears aloitti ensimmäisen kiertueensa ...Baby One More Time Tourin. Seuraavana vuonna hän sai neljä Billboard-palkintoa.lähde? Spearsia verrattiin paljon samoihin aikoihin pinnalle nouseisiin Jessica Simpsoniin ja Christina Aguileraan.

Toukokuussa 2000 Spears julkaisi toisen studio-albuminsa Oops!... I Did It Againin. Spears rikkoi heti levyn julkaisuviikolla sooloartistin levymyyntiennätyksen myyden peräti 1 319 193 kappaletta. Levyn menestyneimmät singlet olivat Oops!... I Did It Again, Lucky ja Stronger. Levyä myytiin kokonaisuudessaan 20 miljoonaa kappaletta.[6] Kesällä 2000 alkoi Oops!... I Did It Again World Tour -kiertue. Spears esiintyi MTV Video Music Awards -palkintogaalassa esittäen kappaleet (I Can't Get No) Satisfaction ja Oops!... I Did It Again.

2001–2002: Britney ja Crossroads-elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2001 Spears julkaisi kolmannen albuminsa, Britneyn, joka debytoi listaykkösenä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Albumin suosio teki Spearsista ainoan naisartistin, jonka kaikki kolme ensimmäistä albumia ovat debytoineet Yhdysvalloissa Billboardin ensimmäisellä sijalla. Albumia myytiin maassa yli 4 miljoonaa kappaletta,[7] vaikka sen ainut menestyskappale maassa oli "I'm a Slave 4 U". Britney-albumia myytiin maailmalla 15 miljoonaa kappaletta.lähde?

Alkuvuonna 2001 Spears teki usean miljoonan Yhdysvaltain dollarin sopimuksen virvoitusjuomayhtiö Pepsin kanssa.[8] Spears julkaisi myös toisen kirjansa, A Mother's Gift –romaanin, jonka hän kirjoitti yhdessä äitinsä kanssa. Spears esiintyi kolmannen kerran MTV Video Music Awards -palkintogaalassa esittäen kappaleen I'm a Slave 4 U. Hän herätti eläinsuojelujärjestö PETAn huomion käyttämällä esityksessään elävää pyton-käärmettä.[3]lähde?

Spears esiintyi vuonna 2001 Michael Jacksonin kiertueella New Yorkin Madison Square Gardenissa. Spears ja Jackson lauloivat kappaleen The Way You Make Me Feel.

Spears näytteli pääosaa elokuvassa Crossroads vuonna 2002. Elokuva menestyi kohtuullisesti, mutta kriitikot eivät arvostaneet Spearsin suoritusta. Elokuvassa Spears tulkitsi idoliaan Madonnaa tämän hitillä "Open Your Heart". Spearsin suhde laulaja Justin Timberlaken kanssa päättyi riitaisasti neljän vuoden jälkeen vuonna 2002. Timberlaken menestyssingle Cry Me a River on osoitettu Spearsille. Kappale ja sen musiikkivideo saivat aikaan julkista keskustelua eron syistä. Kappaleen mukaan Spears oli pettänyt Timberlakea.lähde?

Britney Spears esittää Me Against The Music –kappaletta NFL Kickoff Livessä 2003.

2003: In The Zone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 talouslehti Forbes nimesi Spearsin maailman vaikutusvaltaisimmaksi julkisuuden henkilöksi. Spearsin neljäs albumi In the Zone ilmestyi marraskuussa 2003. Albumi erosi Spearsin aiemmasta tuotannosta enemmän R&B-vaikutteisella otteella. Albumi debytoi jälleen ykkösenä Yhdysvalloissa myyden 600 000 kappaletta jo ensimmäisellä viikollaan. In the Zonen suurimmaksi hitiksi muodostui menestyskappale "Toxic", joka nousi myyntilistojen kärkipaikoille muun muassa Yhdysvalloissa, Norjassa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa. Spears voitti kappaleesta "Parhaan tanssikappaleen" Grammy-palkinnon. Albumilla julkaistiin myös Madonnan kanssa tehty Me Against the Music. In the Zonea myytiin kuitenkin "vain" 10 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, vähemmän kuin Spearsin aikaisempia levyjä.

Britney avasi vuoden 2003 MTV Video Music Awards -gaalan Christina Aguileran kanssa Madonnan Like a Virgin –kappaleella. Hääaiheisessa esityksessä esiintyi Spearsin ja Aguileran lisäksi myös Madonna itse. Esityksen lopulla kolme naista suutelivat toisiaan. Aguileran ja Madonnan suudelma on monesti jäänyt Britneyn ja Madonnan suudelmaa vähemmälle huomiolle. Jälkimmäisestä syntyi maailmanlaajuinen, erilaisia reaktioita herättänyt mediatapaus. Pian tempauksen jälkeen Spears ja Madonna julkaisivat singlenä Me Against The Music -dueton.[9]

2004–2005: Avioliitot, ensimmäinen lapsi ja kokoelmalevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spears avioitui lapsuudenystävänsä Jason Alexanderin kanssa 3. tammikuuta 2004 The Little White Wedding Chapelissa Las Vegasissa. Liitto mitätöitiin sen kestettyä vain 55 tuntia.[10] Kuukausia myöhemmin käynnistyi The Onyx Hotel Tour –kiertue, joka keskeytettiin kesäkuussa Spearsin loukattua polvensa Outrageous -kappaleen videokuvauksissa. Kiertueen koreografia keräsi negatiivisia arvosteluja, ja sen sanottiin olleen soveltumaton pienten lasten silmille. Kiertue tuotti yli 34 miljoonaa dollaria.[11] Syyskuussa Spears alkoi harjoittaa kabbalaa ystävänsä Madonnan vanavedessä.[12] Spears erkaantui julkisesti kabbalasta vuonna 2006 ja sanoi verkkosivustollaan: ”En enää opiskele Kabbalahia, lapseni on uskontoni.”[13] Heinäkuussa 2004 Spears ja tämän taustatanssijana työskennellyt Kevin Federline kihlautuivat kolme kuukautta ensitapaamisensa jälkeen. Federlinella on entisen tyttöystävänsä, näyttelijä Shar Jacksonin kanssa kaksi lasta.[14] Spearsin ja Federlinen suhteesta tehtiin tositelevisiosarja Britney & Kevin: Chaotic, jota esitettiin UPN-televisiokanavalla touko- ja kesäkuussa 2005.[15] Syyskuussa 2004 Spears ja Federline avioituivat Studio Cityssä, Los Angelesissa. Yksityistilaisuudessa oli noin kaksikymmentä kutsuvierasta.[16] Häiden jälkeen Spears ilmoitti verkkosivustollaan varaavansa itselleen aikaa perheen perustamiseen. Hänen esikoisensa Sean Preston Federline syntyi 14. syyskuuta 2005 Kalifornian Santa Monicassa keisarinleikkauksella.[17]

Spears julkaisi ensimmäisen kokoelmansa Greatest Hits: My Prerogativen 9. marraskuuta 2004. Kokoelma sisälsi kaikki Spearsin siihen astiset singlet ”From The Bottom Of My Broken Heartia” lukuun ottamatta. Levyllä julkaistiin myös kolme uutta kappaletta: ”My Prerogative”, ”Do Somethin” ja ”I've Just Begun (Having My Fun)”. ”My Prerogative” nousi listaykköseksi Suomessa. Vuoden lopulla Spearsista tuli yksi parhaiten myyneistä artisteista maailmassa.lähde?

Marraskuussa 2005 Spears julkaisi ensimmäisen remix-albuminsa B in the Mix: The Remixesin.

2007–2008: Toinen lapsi, Blackout ja Circus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. syyskuuta 2006, muutamaa päivää ennen Sean Prestonin syntymäpäivää, syntyi Los Angelesissa Spearsin toinen lapsi, Jayden James Federline.[18] Tämä oli vajaan vuoden ikäinen, kun Spears ja Federline erosivat. Federline vaati lasten huoltajuutta itselleen. Helmikuussa 2007 Spears kirjautui huumevieroitukseen Malibussa.[3]

Spears ei kuitenkaan lannistunut musiikin teon suhteen. Spearsin viides studioalbumi Blackout julkaistiin marraskuussa 2007. Albumin kappaleista singleinä julkaistiin Gimme More, Piece of Me, Break The Ice ja Radar. Spears avasi vuoden 2007 MTV Video Music Awards -gaalan esittämällä Gimme Moren.[19]

Vuonna 2008 Spears näytteli vastaanottovirkailijaa CBS-televisiokanavan Ensisilmäyksellä-sarjassa.[20] Syksyllä 2008, kuvausryhmä seurasi Spearsin elämää kaksi kuukautta ja dokumentti Britney: For the Record esitettiin MTV-kanavalla Yhdysvalloissa 30 marraskuuta 2008. Ohjelmaa näytettiin monta kertaa Suomessa Nelonen-kanavalla. 7. syyskuuta hän avasi kolmannen kerran MTV Video Music Awards -palkintogaalan. Spears itse oli Piece of Me –musiikkivideollaan ehdolla kolmessa kategoriassa (paras naisartistin musiikkivideo, paras pop-musiikkivideo ja vuoden paras musiikkivideo), jotka kaikki hän voitti. Spears voitti myös MTV Europe Music Awards -palkintogaalassa vuoden 2007 parhaan levyn (Blackout) ja vuoden 2007 parhaan artistin palkinnot. Spears ei päässyt paikalle vastaanottamaan palkintoja, koska oli samaan aikaan The Circus Starring Britney Spears -kiertueella.

Spearsin kuudes albumi Circus julkaistiin Spearsin 27-vuotissyntymäpäivänä 2. joulukuuta 2008, ja hän palasi esiintymislavoille elämänsä kunnossa, lastensa huoltajuuden saaneena ja vieroituksesta selvinneenä. Levy myi viikossa 505 000 kappaletta ja nousi suoraan Billboard 200 -albumilistan ykkössijalle. Spears on ensimmäinen naisartisti, jonka viisi levyä ovat nousseet kyseisen listan kärkipaikalle. Albumin ensimmäinen single Womanizer nousi Billboard Hot 100 -singlelistan ensimmäiseksi ollen Spearsin ...Baby One More Timen ohella toinen Yhdysvalloissa ensimmäisen sijan saavuttanut single.

Spears esittää "How I Roll" –kappaletta Femme Fatale Tour -kiertueellaan vuonna 2011.

2009–2010: The Circus Starring Britney Spears ja The Singles Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Circus-albumin kolmas single If U Seek Amy julkaistiin maaliskuussa 2009. Neljäs julkaistu single oli Radar, joka ilmestyi jo Blackout-albumilla. Miestenlehti FHM:n äänestyksessä Spears nimettiin jälleen maailman seksikkäimpien naisten listalle, sijalle 12. Julkkislehti OK!:n Kymmenen maailman seksikkäintä vartaloa -listalla Spears sijoittui ensimmäiseksi.lähde?

Spearsin The Circus Starring Britney Spears -maailmankiertue alkoi keväällä 2009, ja muun Euroopan lisäksi hän esiintyi myös Helsingin Hartwall-areenalla 16. heinäkuuta. Suomessa Spears vietti kuusi tuntia. Euroopan osion jälkeen kiertue palasi Pohjois-Amerikkaan 22 esityksen ajaksi. Kiertue ulottui myös Australiaan syksyn lopulla 11 esityksen verran. Circus on Spearsin ensimmäinen Australiassa vieraillut kiertue.

Spears voitti elokuussa The Ultimate Teen Choice Awards -palkinnon, jonka luovutti Miley Cyrus. Spears sai seitsemän ehdokkuutta vuoden 2009 MTV Video Music Awards -palkintogaalassa ja voitti 13. syyskuuta Womanizer-videostaan parhaan pop-musiikkivideon palkinnon. Spears ei konserrikiertuekiireidensä vuoksi päässyt paikalle vastaanottamaan palkintoaan. Vuoden 2009 lopulla Spears julkaisi toisen kokoelmansa The Singles Collectionin, joka sisälsi Spearsin kolmannen Billboard Hot 100 -singlelistan ykkössinglen, 3:n. Kokoelmalevyn lisäksi Spearsin tuotannosta julkaistiin myyntiin "Ultimate Fan Box Set" -kokoelma, joka sisälsi Spearsin kaikki 29 singleä erikseen pakattuina. Kokoelman mukana tuli myös DVD, joka sisälsi kaikki Spearsin musiikkivideot aikajärjestyksessä. Spearsin Womanizer-kappale saavutti Grammy-ehdokkuuden paras tanssikappale -luokassa joulukuussa 2009.[21] Spears suunnitteli Limited edition -vaatemalliston Candie's-merkille. Mallisto julkaistiin heinäkuussa 2010. Spears vieraili syksyllä 2010 yhdysvaltalaisessa Glee-televisiosarjassa. Kyseistä Britney/Brittany-jaksoa seurasi Yhdysvalloissa yli 13 miljoonaa ihmistä. Jakso oli ohjelman siihen mennessä toiseksi katsotuin.[22]

2011–2012: Femme Fatale ja The X Factor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2010 Jive Records vahvisti Spearsin aloittaneen seitsemännen studioalbuminsa äänitykset. Max Martin ja Dr. Luke olivat albumin päätuottajat. 2. joulukuuta 2010 Spears kertoi Twitter-sivustolla uuden albumin julkaisupäivämääräksi 29. maaliskuuta 2011. Ensimmäinen single, Hold It Against Me, julkaistiin 11. tammikuuta. Single debytoi soittolistojen kärjessä seitsemässä maassa nousten ykköseksi myös Suomessa. Spears julkisti Twitterissä 2. helmikuuta Femme Fatale -albuminsa kansikuvan ja nimen. Albumilta on julkaistu singlet Till the World Ends, I Wanna Go ja Criminal. Huhtikuussa Spears teki remix-version Rihannan kanssa tämän kappaleesta S&M. Remix-versio nousi Billboard Hot 100 -listan kärkisijalle. Spears ja Rihanna avasivat Billboard Music Awards -gaalan esittämällä kappaleen yhdessä.[23]

Spears aloitti kuudennen kiertueensa Femme Fatale Tourin kesäkuussa Yhdysvalloista. Kiertue ylsi myös Suomeen Hartwall-areenalle 14. lokakuuta 2011.[24] Elokuussa Spears kertoi, että Toronton konsertti tullaan kuvamaan EPIX -televisiokanavalle sekä DVD:lle. Kyseessä on Spearsin ensimmäinen televisioon kuvattu konsertti sitten vuoden 2004 The Onyx Hotel Tourin. Konsertti kuvattiin 2D:nä sekä 3D:nä ja esitettiin Yhdysvalloissa EPIX televisiokanavalla 12. marraskuuta 2011.[25][26]

Kesäkuussa 2011 Billboard uutisoi, että RCA/Jive Label Group -levy-yhtiö jakaantuisi, ja että Jive Records siirtyisi kokonaan RCA Recordsin alaisuuteen. Lokakuussa Spearsin ilmoitettiin siirtyneen virallisesti RCA Recordsiin.[27]

Vuoden 2011 MTV Video Music Awards -musiikkigaalssa MTV järjesti Spearsille tribuutiesityksen. Nuoret tanssijat esittivät katkelmia Spearsin musiikkivideoista ja esityksistä. Esityksen yhteydessä Lady Gaga ojensi Spearsille MTV Video Vanguard Award -palkinnon ja sanoi, "ettei musiikkiala olisi samanlainen ilman häntä".[28]

Spears julkaisi toisen remix-albuminsa B in the Mix: The Remixes Vol. 2:n 7. lokakuuta 2011. Albumi sisälsi remix-versioita Spearsin kolmelta edelliseltä studioalbumilta, Blackoutilta, Circukselta ja Femme Fatalelta.[29]

14. toukokuuta 2012 Spears vahvisti kuukausia kestäneet huhut pestistään Yhdysvaltojen X Factorin tuomariksi kaudelle kaksi. Spearsin kanssa tuomaroivat Simon Cowell, L.A. Reid ja Demi Lovato. Spearsin on kerrottu allekirjoittaneen kaikkien aikojen suurimman palkkiosumman viihdeohjelmassa – noin 15 miljoonaa dollaria. Myöhemmin L.A Reid paljasti Spearsin palkkion olevan peräti 18 miljoonaa dollaria.[30][31] Spears mentoroi teinikilpailijoiden ryhmää, josta Carly Rose Sonenclear sijoittui kisan toiseksi.

2013 – nykyhetki: Britney Jean, Britney: Piece of Me ja Glory[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2013 Spears vahvisti lähtevänsä X Factorista ja keskittyvänsä taas musiikkiin. Myöhemmin samana päivänä hän ilmoitti myös, että hänen pitkäaikaisen poikaystävänsä Jason Trawickin ja Spearsin kihlaus on purettu [32] Syyskuussa 2013 Spears julkaisi tiedon kaksivuotisesta sopimuksestaan Las Vegasin Planet Hollywood -hotellin kanssa. Britney: Piece of Me niminen viihdespektaakkeli alkaa joulukuussa 2013.[33] Spearsin kahdeksas studioalbumi Britney Jean julkaistiin 29. marraskuuta 2013.[34] Albumin ensimmäisen single Work Bitch julkaistiin 16. syyskuuta.[35] Spears vierailee myös Miley Cyruksen albumilla Bangerz kappaleella SMS (Bangerz).[36] Toukokuussa 2015 Britney teki poplaulaja Iggy Azalean kanssa duettokappaleen Pretty Girls ja siihen liittyvän musiikkivideon.lähde?

Spearsin yhdeksäs studioalbumi Glory, julkaistiin 26. elokuuta 2016.[37] Spears seurustelee iranilaisen personal trainerin ja fittnessmallin Sam Ashgarin kanssa.[38]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konserttikiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kategoria Albumi/Kappale Palkintoaste
Grammy -palkinto
2000 Paras uusi artisti ...Baby One More Time Ehdokkuus
Paras naispoplaulajan esitys ...Baby One More Time Ehdokkuus
2001 Paras naispoplaulajan esitys Oops!... I Did It Again Ehdokkuus
Paras pop-albumi Oops!... I Did It Again Ehdokkuus
2003 Paras pop-laulajan esitys Overprotected Ehdokkuus
Paras pop-albumi Britney Ehdokkuus
2005 Paras tanssikappale Toxic Voitti
2010 Paras tanssikappale Womanizer Ehdokkuus
Teen Choice Awards
1999 Choice-single ...Baby One More Time Voitti
1999 25 under 25 Voitti
2000 Choice-naisartisti Voitti
2000 Choice-naishottis Voitti
2001 Choice-naisartisti Voitti
2001 Choice-naishottis Voitti
2002 Choice-naisartisti Voitti
2002 Choice-naishottis Voitti
2005 Choice-single Toxic Voitti
2009 The Ultimate Choice Award Voitti
MTV Europe Music Awards
2008 Vuoden paras albumi Blackout Voitti
2008 Vuoden paras artisti Voitti

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Peters, Beth: True Brit. (True Brit: The story of singing sensation Britney Spears, 1999.) Suomentanut Ulla Selkälä. Helsinki: WSOY, 2000. ISBN 951-0-25552-1.
 • Britney ja Lynne Spears: Heart to Heart (2000) ISBN 9780609807019
 • Steve Dennis: Britney: Inside the Dream: The Biography (2009)
 • Christopher Heard: Britney Spears: Little Girl Lost (2010) ISBN 9781926745022
 • Spears,Britney ja Lynne: Syntymämerkki (2001) Suomentanut Ulla Selkälä

Parfyymit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britney Spearsin Curious-hajuvesi (2004).
Vuosi Nimi Iskulause
2004 Curious "Do you dare?"
2005 Fantasy "Everybody has one"
2006 Curious In Control "Are you?"
2006 Midnight Fantasy "Magic Begins at Midnight"
2007 Believe "The greatest freedom is to believe in yourself"
2008 Curious Heart "Live yours to the fullest"
2009 Hidden Fantasy "What do you have to hide?"
2009 Circus Fantasy "Do you make it hot?"
2010 Radiance "Choose your own destiny"
2011 Cosmic Radiance "Be the brightest star of the universe"
2012 Fantasy Twist "We don't see things as they are we see things as we are"
2013 Island Fantasy
2015 Maui Fantasy "Aloha from Hawaii"
2016 Private Show "It's your private show"

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Britney Spears sold over 100 millions records 20.7.2010. The Times. Viitattu 20.7.2010. (englanniksi)
 2. http://www.ibtimes.com/britney-spears-highest-paid-woman-music-2012-full-list-935061
 3. a b c Britney Spears Biography People. Viitattu 20.11.2011. (englanniksi)
 4. Biography for Britney Spears imdb. Viitattu 5.12.2006. (englanniksi)
 5. Congratulations, Britney!! Britney Spears. Viitattu 5.12.2006. (englanniksi)
 6. Oops!... I Did It Again album Britney Spears. Viitattu 23.5.2010. (englanniksi)
 7. Britney Spears Rock On The Net. Viitattu 5.12.2006. (englanniksi)
 8. Britney to front global Pepsi campaign Guardian 7.2.2001
 9. Britney-Madonna Kiss! 2003. breatheheavy.com. Viitattu 13.2.2010. (englanniksi)
 10. Britneyn 55 tunnin avioliitto 2004. today.msnbc.msn.com. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 11. The Onyx Hotel Tour 2004. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 12. Kabbalah 2004. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 13. No more Kabbalah 2006. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 14. Britney 2006. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 15. Britney & Kevin: Chaotic 2004. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 16. Britney's Wedding 2004. Viitattu 7.6.2010. (englanniksi)
 17. Sean Preston Federline 2005. People.com. Viitattu 19.2.2010. (englanniksi)
 18. http://www.people.com/people/article/0,26334,1550177,00.html
 19. http://www.mtv.com/ontv/vma/2007/
 20. Britney to Guest Star on How I Met Your Mother! 2008. People.com. Viitattu 22.2.2010. (englanniksi)
 21. Womanizer nominated for Grammy New York Post. Viitattu 10.2.2010. (englanniksi)
 22. http://blog.zap2it.com/frominsidethebox/2010/09/glee-ratings-britney-is-bigger-than-madonna.html
 23. http://www.billboard.com/bbma/photogalleries/2011-billboard-music-awards-the-show-1005196572.story#/news/britney-spears-rihanna-kick-off-billboard-1005186062.story
 24. Tyrmäävän seksikäs Britney! Iltalehti 14.10.2011
 25. http://www.businesswire.com/news/home/20110817005838/en/EPIX-Fans-Tweet
 26. http://blog.vh1.com/2011-09-14/britney-spearss-femme-fatale-tour-hits-epix-on-november-12
 27. RCA to close Jive, Arista and J label imprints LA Times 7.10.2011
 28. Britney Spears Accepts Video Vanguard VMA MTV
 29. http://idolator.com/6006322/britney-b-in-the-mix-remixes-vol-2-track-listing
 30. http://www.thexfactorusa.com/articles/the-x-factor-new-judges
 31. http://www.iltasanomat.fi/viihde/britney-saamassa-miljoonasopimuksen-tvsta/art-1288462135954.html
 32. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288531479555.html
 33. http://www.planethollywoodresort.com/shows/britney-spears-las-vegas.html#.UjjGn389VBc
 34. http://www.britneyspears.com/news/184193
 35. http://www.britneyspears.com/news/178323
 36. http://www.britneyspears.com/news/177323
 37. Hautman, Nicholas: Britney Spears Announces New Album ‘Glory’: See the Cover! 3.8.2016. US Weekly. Viitattu 3.8.2016. (englanniksi)
 38. Britney Spears paljasti intiimialueella sijaitsevan tatuointinsa – väläyttää treenattua vatsaansa kiusoittelevassa selfiessä Ilta-Sanomat. 30.1.2017. Viitattu 31.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Britney Spears.
Britney Spears
Diskografia  · Videografia  · Konserttikiertueet
Studioalbumit  

  ...Baby One More Time · Oops!... I Did It Again · Britney · In the Zone · Blackout · Circus · Femme Fatale · Britney Jean · Glory

Kokoelmat  

  Greatest Hits: My Prerogative · B in the Mix: The Remixes · The Singles Collection · B in the Mix: The Remixes Vol. 2 · Oops! I Did It Again – The Best of Britney Spears ·

EP:t  

  Britney and Kevin: Chaotic

Videojulkaisut  

  Time Out with Britney Spears · Live and More! · Britney: The Videos · Live from Las Vegas · In the Zone · Greatest Hits: My Prerogative

Konserttikiertueet  

  ...Baby One More Time Tour · Oops!... I Did It Again World Tour · Dream Within a Dream Tour · The Onyx Hotel Tour · The Circus Starring Britney Spears · Femme Fatale Tour  · Britney: Piece of Me

Dokumentit  

  Britney: For the Record

Kirjat  

  Heart to Heart  · Syntymämerkki

Folder Hexagonal Icon.svg Luokka