Pepsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pepsi
Tyyppi virvoitusjuoma
Valmistaja PepsiCo
Alkuperä  Yhdysvallat
Valmistus aloitettu 1898
Maku kola
Pepsi-tölkki.
0,33 litran Pepsi Max -muovipulloja
Pepsin tunnuksin varustettu kuorma-auto.
Pepsin mainostaulu Venezuelassa.

Pepsi tai Pepsi-Cola on kofeiinia sisältävä kolajuoma ja elintarvikekonserni PepsiCon tavaramerkki. Pepsi on markkinajohtaja Coca-Colan merkittävin kilpailija kolajuomissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1893 Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva apteekkari Caleb Bradham ryhtyi valmistamaan vedestä, sokerista, vaniljasta, harvinaisista öljyistä sekä kolapähkinöistä kehittämäänsä uutta juomaa, joka tunnettiin nimellä ”Brad’s Drink”.

Vuonna 1898 Bradhamn nimesi juoman Pepsi-Colaksi[1] sen jälkeen, kun oli ostanut Pep Kola -nimen paikalliselta kilpailijalta. Nimi Pepsi tulee sanasta dyspepsia (ruoansulatushäiriö). Monesti kerrotaan, että Pepsi-nimi tulisi pepsiini-nimisestä entsyymistä, jota on mukana kolapähkinöissä ja jolla sanotaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Tästä ei ole varmuutta, sillä PepsiCo ei tiedä tai halua kertoa, mitä ainesosia juomassa alun perin oli.[2]

Samalla kun Pepsi tuli 1900-luvun puolivälissä vähitellen yhä suositummaksi ja alkoi tosissaan uhata Coca-Colan markkinajohtajuutta, se sai maineen ”mustien juomana”, koska se oli kilpailijaansa halvempaa ja saavutti sen takia suurempaa suosiota tämän kansanosan keskuudessa. Pepsin menestys alkoi toden teolla kuitenkin vasta 1980-luvun loppupuolella, kun tavaramerkkiä uusittiin ja käynnistettiin mittavat mainoskampanjat. Mainosmottona oli ”Generation Blue” (Sininen sukupolvi), ja mainoksissa esiintyivät muun muassa Michael Jackson, Lionel Richie ja Cindy Crawford. Viime vuosina mainoksissa on nähty muun muassa WWE-painija CM Punk, jalkapalloilijat David Beckham ja Drew Brees, laulajat Britney Spears, Beyoncé Knowles ja Pink, One Direction, tyttöyhtye Spice Girls, laulaja-näyttelijä Enrique Iglesias ja valokuvamalli Tyra Banks. Suomalaisista Pepsin mainoskampanjoissa ovat olleet mukana Frederik ja Extreme Duudsonit. Vuosittain tehdään myös Pepsi Chart -levyjä.

Pepsi oli ensimmäinen länsimainen Neuvostoliitossa sallittu tuote. Kylmän sodan aikaan Pepsillä oli laajat markkinat Neuvostoliitossa, mutta sen hajottua Coca-Cola on ollut myös Venäjällä markkinajohtajana.

Vuonna 1944 tuotiin ensimmäiset Pepsit Suomeen, ja vuonna 1968 aloitettiin valmistaminen Suomessa lisenssillä.[3] Vuonna 1999 Pepsin valmistus siirtyi Sinebrychoffilta Hartwallille, ja kilpailija Coca-Colan valmistus puolestaan Hartwallilta Sinebrychoffille.[1]

Pepsiä myytiin nimellä Pecsi Argentiinassa ja Meksikossa vuonna 2009 markkinointikampanjan yhteydessä.[4]

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoman ainesosina käytetään vettä, sokeria, hiilihappoa, elintarvikeväriä E150d (sokerikulööri), fosforihappoa, kofeiinia ja aromeja sekä makeutusaineita (E950, E955).[5]

Syksyyn 2021 asti ainesosat: vesi, sokeri, hiilidioksidi, väri (E150d), happamuudensäätöaine (E338) ja aromit (mm. kofeiini).

Valmistaja PepsiCon oman kertomuksen mukaan pakkauksen värit valkoinen, sininen ja punainen viittaavat Yhdysvaltain lipun väreihin. Yhtiö halusi tällä valinnalla osoittaa tukensa maalleen toisen maailmansodan aikana.

Pepsi Max[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pepsi Max

Pepsi Max (lyhennetään joskus PM) lanseerattiin vuonna 1993. Sen ensiesittely Suomessa oli vuonna 1994. Pepsi Max on nykyään Suomen juoduin sokeriton virvoitusjuoma.[6]

Pepsi Next[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pepsin kasvisuutejuoma, jossa on 30 prosenttia vähemmän sokeria kuin perinteisessä Pepsissä. Makeutettu isoglukoosilla, aspartaamilla, asesulfaami K:lla ja sukraloosilla. Juoman valmistajana toimi PepsiCo. Pepsi Next julkaistiin koe-eränä muutamissa myymälöissä vuonna 2011 ja täysin puolestaan vuonna 2012. Suomeen juoma saapui maaliskuussa 2014.[7]

Tammikuussa 2015 Pepsi Next -juomaa ryhdyttiin myymään uudessa, vihreän värisessä pakkauksessa.[8] Juoman valmistus kuitenkin lopetettiin kannattamattomana loppuvuodesta 2015 ja Suomessakin viimeiset myyntierät myytiin vuoden 2016 aikana.

E150d ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri
E951 aspartaami
E950 asesulfaami K
E338 fosforihappo
E330 sitruunahappo
E211 natriumbentsoaatti

Yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PepsiCon päämaja toimii Purchasessa, New Yorkin osavaltiossa. Yhtiö nykyisessä muodossaan syntyi vuonna 1965 Pepsi-Colan ja Frito-Layn fuusion yhteydessä. 2001 se yhdistyi Quaker Oats Companyn kanssa, mikä teki PepsiCosta maailman viidenneksi suurimman elintarvike- ja juomavalmistajan.

Koska Pepsi on kilpailijaansa Coca-Colaa halvempaa, monet ravintolat ovat tilanneet juomansa paikalliselta Pepsi-valmistajalta. Erityisesti Suomessa Pepsiä myyvien ravintoloiden määrä saavuttaa Coca-Colaa myyvien määrää, koska Hartwallilla on suuri markkinaosuus.

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosiluvuiksi on merkattu vain ne vuodet, jolloin logo oli ensisijaisessa käytössä. Useita toissijaisia logoja on ollut myöhemmin lyhttaikaisessa käytössä esimerkiksi kampanjoiden ajan.

Lähde:[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pepsi - www.hartwall.fi hartwall.fi. Arkistoitu 2.1.2011. Viitattu 7.3.2011.
  2. Leppänen, Timo: Merkilliset nimet. Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN 978-952-222-720-1.
  3. Pepsi: Vuodesta 1989 vuoteen 2006 - Yli sata vuotta Pepsi Colaa Pepsi. Viitattu 10. lokakuuta 2007.
  4. Pepsi muutti nimensä Pecsiksi Argentiinassa Taloussanomat. 17.7.2009.
  5. Pepsi hartwall.fi. Viitattu 22.2.2022.
  6. Vainio, Riitta: Suomalaiset juovat sokerittomia virvoitusjuomia yhä enemmän (Tilaajille) Helsingin Sanomat. 23.2.2007.
  7. Findance.com: Tätä on odotettu - uusi Pepsi Suomeen findance.com.
  8. Pepsi tuo suomalaisille markkinoille ensimmäisen vihreään pakatun kolajuoman hartwall.fi. Viitattu 6.11.2015.
  9. Pepsi Logopedia. Viitattu 25.6.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pepsi.