Tyra Banks

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tyra Banks
Banks vuonna 2011
Banks vuonna 2011
Syntynyt 4. joulukuuta 1973 (ikä 41)
Los Angeles, Kalifornia
Ammatti malli, talk show -juontaja, laulaja, näyttelijä

Tyra Lynne Banks (s. 4. joulukuuta 1973 Los Angeles, Kalifornia) on yhdysvaltalainen malli, televisiokasvo, talk show -juontaja, laulaja ja näyttelijä. Hän on yksi maailman tunnetuimmista tummaihoisista malleista. Banks tuottaa, tuomaroi ja juontaa Huippumalli haussa (America's Next Top Model) -tosi-TV-sarjaa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banks sai ensimmäisen mallisopimuksen Elite-mallitoimistolta ollessaan 17-vuotias. Hänen kykynsä huomattiin pian ja hän pääsi catwalkeille Pariisiin, Lontooseen, Milanoon ja Tokioon, Versacen ja Dolce & Gabbanan mallina. Muita tunnettuja mallisopimuksia hän on solminut muun muassa Pepsin, CoverGirlin, Niken, Yves Saint Laurentin ja Tommy Hilfigerin kanssa ja poseerannut esimerkiksi Ellen, Cosmopolitanin ja Voguen kansissa. Vuonna 1997 hän voitti VH1:n tittelin ”Vuoden huippumalli”.

Huippumalli haussa -sarjan toisella tuotantokaudella malliksi haluavia nuoria naisia tanssi hänen ”Shake Ya Body” -musiikkivideollansa. Kappale on julkaistu singlenä. Aiemmin Banks on itse esiintynyt sivuosassa Michael JacksoninBlack or White” -musiikkivideolla ja George Michaelin musiikkivideolla ”Too Funky”.

Vuonna 2005 Banks lopetti uransa catwalkilla, mutta ilmoitti vielä poseeraavansa lehtien kansikuvissa.

Jouluna 2005 nähtiin ensimmäinen jakso The Tyra Banks Show -talk show'ta, jota Banks juonsi ja tuotti. Viimeinen jakso nähtiin Yhdysvalloissa 28. toukokuuta 2010.

Tyra Banks on jakanut mielipiteitä painonsa takia, hän on rikkonut Hollywoodin kauneusihanteita olemalla normaalipainoinen, eikä nollakokoa. Banks on kertonut rakastavansa vartaloaan. Hän kuitenkin laihdutti noin 15 kiloa vuonna 2007 hänen painostaan nousseen kohun jälkeen.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Be a Star” (Single elokuvasta Life-Size, 2000)
  • ”Shake Ya Body” (Single, 2005)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tyra Banks: Ilkeät kommentit ulkonäöstä satuttavat yhä 27.2.2008. Iltalehti. Viitattu 8.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]