Cher

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee viihdetaiteilijaa. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Cherilyn Sarkisian LaPier
Cher vuonna 2011.
Cher vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt 20. toukokuuta 1946 (ikä 72)
Muusikko
Taiteilijanimet Cher
Aktiivisena 1964–
Tyylilajit pop, dance, disco, folk, poprock
Yhtyeet Sonny and Cher
Allekirjoitus
Allekirjoitus
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Cher, oikealta nimeltään Cherilyn Sarkisian LaPier, (s. 20. toukokuuta 1946 El Centro, Kalifornia) on yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä. Yli 50-vuotisella urallaan hän on saanut sekä Oscar-, Emmy-, Golden Globe- että Grammy-palkintoja.

Hän nousi kuuluisuuteen Sonny and Cher -duon myötä. Duo hajosi vuonna 1974, minkä jälkeen Cher siirtyi soolouralle, näytteli elokuvissa ja oli mukana televisio-ohjelmissa. Cher sai vuonna 1987 parhaan naispääosan Oscarin elokuvasta Kuuhullut (Moonstruck). Hän on näytellyt muun muassa elokuvamusikaaleissa Burleski (2010) ja Mamma Mia: Here We Go Again! (2018).

Soolouransa aikana Cher on myynyt yli 100 miljoonaa äänitettä. Hän teki pitkän jäähyväiskiertueen, joka päättyi Hollywoodiin huhtikuussa 2005. Paluun esiintymislavoille hän teki toukokuussa 2008.[1]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cher on ollut kaksi kertaa naimisissa, Sonnyn (k. 1998) ja Gregg Allmanin kanssa, ja molemmista avioliitoista hänellä on lapsi, kaksi poikaa Chaz Bono (1969) ja muusikko Elijah Blue Allman (1976). Sittemmin hänellä on ollut useita suhteita muusikoiden, näyttelijöiden ja muiden julkimoiden kanssa.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cherin parhaiten myyneitä albumeita ovat olleet Living Proof (6,4 miljoonaa myytyä kappaletta), Cher (8 miljoonaa), Heart Of Stone (11 miljoonaa), Love Hurts (11 miljoonaa) ja Believe (20 miljoonaa).

Sonny & Cher -duo

Sooloura

Elokuvat ja TV-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.