Cher

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee viihdetaiteilijaa. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Cher
Cherilyn Sarkisian
Cheryl LaPierre
Cher vuonna 2011.
Cher vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt20. toukokuuta 1946 (ikä 74)
El Centro, Kalifornia
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Puoliso Sonny Bono (vih. 1964; ero. 1975)
Gregg Allman (vih. 1975; ero. 1979)
Lapset Chaz Bono
Elijah Blue Allman
Muusikko
Taiteilijanimi Cher ja Bonnie Joe MasonView and modify data on Wikidata
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1964–
Tyylilajit pop, dance, disco, folk, poprock
Yhtyeet Sonny and Cher
Levy-yhtiöt Warner Bros. Records, Atco Records, Atlantic Records, Columbia Records, Warner Music Group, Casablanca Records, Geffen Records, MCA Records ja ImperialView and modify data on Wikidata
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
cher.com

Cher, oikealta nimeltään Cherilyn Sarkisian, (s. 20. toukokuuta 1946 El Centro, Kalifornia) on yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä. Yli 50-vuotisella urallaan hän on saanut sekä Oscar-, Emmy-, Golden Globe- että Grammy-palkintoja.

Hän nousi kuuluisuuteen Sonny and Cher -duon myötä. Duo hajosi vuonna 1974, minkä jälkeen Cher siirtyi soolouralle, näytteli elokuvissa ja oli mukana televisio-ohjelmissa. Cher sai vuonna 1987 parhaan naispääosan Oscarin elokuvasta Kuuhullut (Moonstruck). Hän on näytellyt muun muassa elokuvamusikaaleissa Burleski (2010) ja Mamma Mia: Here We Go Again! (2018).

Soolouransa aikana Cher on myynyt yli 100 miljoonaa äänitettä. Hän teki pitkän jäähyväiskiertueen, joka päättyi Hollywoodiin huhtikuussa 2005. Paluun esiintymislavoille hän teki toukokuussa 2008.[1]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cherin isä oli armenialaista syntyperää, kun taas hänen äidillään oli saksalais-irlantilais-englantilaiset ja osin alkuperäisamerikkalaiset (cherokeetaustaiset) sukujuuret.[2] Tosin näistä Cherokee-juurista ei ole olemassa virallista dokumentaatiota.

Cherin syntymänimi oli Cherilyn Sarkisian ja kun hänen isäpuolensa adoptoi hänet virallisesti, hänestä tuli Cheryl LaPierre. Vuonna 1979 hän lyhensi virallisesti nimensä muotoon Cher, ilman mitään sukunimeä.

Cher on ollut kaksi kertaa naimisissa, Sonnyn (k. 1998) ja Gregg Allmanin kanssa, ja molemmista avioliitoista hänellä on lapsi, kaksi poikaa Chaz Bono (1969) ja muusikko Elijah Blue Allman (1976). Sittemmin hänellä on ollut useita suhteita muusikoiden, näyttelijöiden ja muiden julkimoiden kanssa.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cherin parhaiten myyneitä albumeita ovat olleet Living Proof (6,4 miljoonaa myytyä kappaletta), Cher (8 miljoonaa), Heart Of Stone (11 miljoonaa), Love Hurts (11 miljoonaa) ja Believe (20 miljoonaa).

Sonny & Cher -duo

Sooloura

Elokuvat ja TV-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cher
  2. In a Broken Land PEOPLE.com. Viitattu 6.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.