Paris Hilton

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paris Hilton
Paris Hilton 2009.jpg
Hilton vuonna 2009.
Syntynyt 17. helmikuuta 1981 (ikä 34)
Taiteilijanimet Paris Hilton
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu New York, New York, Yhdysvallat
Aktiivisena 2000
Tyylilajit Pop, R&B, Dance
Ammatit laulaja, näyttelijä, malli
Levy-yhtiöt Heiress Records
MusicBrainz

Paris Whitney Hilton (s. 17. helmikuuta 1981 New York, New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, laulaja, malli ja seurapiirijulkkis. Hän kuuluu Hilton-hotelliketjun perustaneeseen miljonäärisukuun.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paris Hilton on Richard Hiltonin ja Kathy Richardsin vanhin lapsi. Perheeseen kuuluvat myös pikkusisko Nicky Hilton ja pikkuveljet Barron ja Conrad. Äitinsä kautta Paris on sukua kahdelle lapsitähdelle, Kim ja Kyle Richardsille. Hilton on myös sukua muun muassa Elizabeth Taylorille, joka oli naimisissa Hiltonin isoisän veljen kanssa, ja Zsa Zsa Gaborille, joka oli naimisissa Hiltonin isoisän isän kanssa.

Hiltonin isovanhemmat ovat Hilton-hotelliketjun puheenjohtaja Barron Hilton ja hänen vaimonsa Marilyn Hawley, ja hänen isoisovanhempansa ovat hotelliketjun perustaja Conrad Hilton ja Mary Barron. Kun Conrad Hilton kuoli, hän ei jättänyt pojalleen Barronille mitään. Barron riitautti asian ja voitti oikeusjutun vuonna 1988. Barron Hiltonin omaisuuden arvioidaan olevan noin miljardi dollaria. Barron on kuitenkin testamentannut omaisuutensa hyväntekeväisyyteen – muuten Paris Hilton olisi perinyt Barronin kuollessa noin 350 miljoonaa dollaria.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton syntyi New Yorkissa ja asui lapsuudessaan useissa paikoissa. Hän vietti aikaansa muun muassa Waldorf-Astoria-hotellissa Manhattanilla, Kalifornian Beverly Hillsissä ja Hamptonsissa Long Islandilla. Hilton kävi New Yorkissa Dwight-nimistä lukiota, mutta jätti opinnot kesken ja päätti, ettei lähde opiskelemaan yliopistoon. Sen jälkeen Hilton on luonut itsestään julkisuuden henkilöä.

Näyttelijän ja televisioesiintyjän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paris Hilton Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2005.

Hilton on näytellyt pieniä rooleja muun muassa elokuvissa Zoolander (2001), The Cat in the Hat (2003), House of Wax (2005) ja Win a Date with Tad Hamilton! (2004) sekä omassa elokuvassaan Vannomatta Paris! (Pledge This). Näyttelijän töiden lisäksi Hilton on tuttu näky seurapiirijuhlissa ja lehtien palstoilla. Forbes-lehden mukaan Hilton ansaitsi vuonna 2003–2004 töistään noin 8,5 miljoonaa dollaria, mutta vuosina 2004–2005 jo noin 20,5 miljoonaa dollaria. Forbes rankkasi Hiltonin myös kahdenkymmenen eniten ansaitsevan julkkiksen joukkoon.

Hilton tuli tunnetuksi laulaja Lionel Richien tyttären Nicole Richien kanssa tähdittämän Leidit landella eli Simple Life -tosi-tv-sarjan myötä. Tämän menestyssarjan jälkeen Hilton on vieraillut esimerkiksi hittisarjoissa O.C. ja Veronica Mars. Hilton on myös esiintynyt kohua herättäneessä Carl's Jr. -ketjun hampurilaismainoksessa.

Vuonna 2008 Hilton tähditti MTV-kanavalla omaa tosi-tv-ohjelmaansa Paris Hilton's My New BFF, joka jatkui myös toiselle tuotantokaudelle. Show osoittautui menestykseksi ja haarautui spin off-sarjoiksi Paris Hilton's British Best Friend ja Paris Hilton's Dubai BFF.

Laulajanura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton on perustanut oman levy-yhtiön Heiress Records, jonka kautta hän julkaisi debyyttialbuminsa Paris vuonna 2006. Levyn ensimmäinen single Stars Are Blind oli hitti monissa maissa. Levyn jakelusta vastasi Warner Brothers. Hilton on haastattelussa sanonut laulamisen olevan asia, jota hän eniten osaa ja on eniten rakastanut tehdä, painottaen intohimoaan musiikkiin.

Mallinura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton aloitti mallintyöt jo lapsena, alun perin hyväntekeväisyystapahtumissa. Kun hän täytti 19, hän allekirjoitti mallisopimuksen Donald Trumpin mallitoimiston T Managementin kanssa. Hilton on myös työskennellyt Ford Modelsissa New Yorkissa, Models 1 Acencyssa Lontoossa, Nous Model Managementissa Los Angelesissa ja Premier Model Managementissa Lontoossa. Hän on esiintynyt lukuisissa mainoskampanjoissa, mukaan lukien Iceberg Vodka, Guess, Tommy Hilfiger, Christian Dior ja Marciano.

Hiltonilla on oma hajuvesi- ja korumerkkinsä sekä kenkä- ja vaatemallisto. Hän on julkaissut myös kirjoja.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton on kuuluisa myös internetiin levinneestä seksivideostaan, jonka hän kuvasi yhdessä entisen poikaystävänsä Rick Salomonin kanssa ja joka julkaistiin Salomonin lataamana internetiin nimellä 1 Night in Paris.[1]

Hilton on seurustellut myös Backstreet Boys -poikabändin laulajan Nick Carterin kanssa. Vuonna 2002 Hilton kihlautui Tommy Hilfiger -vaatebrändin mallin, Jason Shaw'n, kanssa, mutta pari erosi vuonna 2003. Hilton purki syyskuussa 2005 tuoreemman kihlauksensa kreikkalaisen laivanvarustajasuvun pojan, Paris Latsiksen kanssa. Pian eron jälkeen Hilton alkoi seurustella toisen kreikkalaisen laivanvarustajaperillisen, Stavros Niarchos III:n kanssa, joka on seurustellut aikaisemmin Mary-Kate Olsenin kanssa. Hilton ja Niarchos III erosivat huhtikuussa 2006. Sittemmin Hilton on tapaillut muun muassa näyttelijä Josh Hendersonia[2] ja ruotsalaista mallia Alexander von Zweigbergk Vaggoa.[3] Hän seurusteli Good Charlotte -yhtyeen kitaristin Benji Maddenin[4] kanssa alkuvuodesta 2008 lähtien. Hilton oli poikaystävänsä Benji Maddenin mukana Suomessa, kun tämä esiintyi yhtyeensä Good Charlotten kanssa Helsingissä keväällä 2008. Pari kuitenkin erosi saman vuoden marraskuussa pysyen hyvinä ystävinä.[5] Helmikuussa 2009 Hilton alkoi tapailla The Hills -televisiosarjassa näyttelevää Doug Reinhardtia.[6]selvennä

Hilton Sundancen elokuvajuhlilla 2008.

Rikokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton sai tammikuussa 2007 kolmen vuoden ehdollisen tuomion ajettuaan autoa alkoholin vaikutuksen alaisena, ja hän menetti ajo-oikeutensa. Poliisi pidätti Hiltonin helmikuussa 2007 tämän ajettua autoaan ilman ajovaloja. Hänelle annettiin ensin 44 päivän vankeusrangaistus, mutta Hiltonin hyvän käytöksen ansiosta rangaistus lyhennettiin 23 päivään. Hilton vietti aikansa vankilan sairasosastolla.

Hiltonin hallusta löydettiin marijuanaa heinäkuussa 2010, mutta hänen kertomuksensa mukaan huumeet eivät kuuluneet hänelle. Hilton pidätettiin 27. elokuuta 2010 kokaiinin hallussapidosta autossa, jota ajoi hänen ystävänsä. Hilton vietiin tapahtuman seurauksena putkaan.[7] Hilton sai myös vuonna 2010 vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen kokaiinin halussapidosta ja aikaisemmin porttikiellon Las Vegasin yökerhoihin.

Lemmikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton tunnetaan eläinrakkaana. Hänen chihuahuakoiransa Tinkerbell on esiintynyt omistajansa mukana useasti julkisuudessa ja on niin suosittu, että sen nimissä on jopa julkaistu vuonna 2004 muistelmateos (haamukirjoittajana D. Resin). Hilton on käyttänyt Tinkerbellin koiranvaatteisiin tuhansia euroja ja sille on myös suunniteltu design-koruja. Nykyään Hiltonilla on kuusi koiraa: Tinkerbell, Prince Baby Bear, Harajuku Bitch, Marilyn Monroe, Dolce ja Prada. Niiden lisäksi hänellä on muun muassa minisika nimeltä Princess Miss Piglette, fretti, papukaija nimeltä Hank ja kaksi kania. Omistamastaan kierteishäntäkarhusta Hilton joutui luopumaan, sillä kierteishäntäkarhun omistaminen on Kaliforniassa laitonta. Hän on omistanut myös muun muassa vuohen sekä kissoja.

Eläinoikeusjärjestö PETA nimesi Paris Hiltonin vuoden 2005 maailman huonoimmin pukeutuneeksi julkkikseksi hänen käyttämiensä turkisvaatteiden vuoksi.[8]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Vuosi Rooli
Wishman 1991 tyttö rannalla
Sweetie Pie 2000
Zoolander 2001 Paris Hilton
Nine Lives 2002 Jo
QIK2JDG 2002 supermalli
L.A. Knights 2003 Sadie
Wonderland (Wonderland Murders) 2003 Barbie
The Cat in the Hat 2003 Female Club-Goer
Kasvukipuja (Raising Helen) 2004 Amber
The Hillz 2004 Heather Smith
Win a Date with Tad Hamilton! (Tähtitreffit) 2004 Paris Hilton
House of Wax 2005 Paige Edwards
Bottoms up 2006 Lisa Mancini
Vannomatta Paris! (Pledge This!) 2006 Victoria English
The Hottie and the Nottie 2008 Cristabelle Abbott
Repo! The Genetic Opera 2008 Amber Sweet / Carmela Largo
Pedal to the Metal tekeillä Jane
Forgiveness (Life During Wartime) ilmestyy ilmestyy
The Other Guys 2010/11 Paris Hilton

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oppenheimer, Jerry: Hiltonin suku Conradista Parisiin. (House of Hilton: From Conrad to Paris: A drama of wealth, power, and privilege, 2007.) Suomentanut Elina Pirinen. Helsinki: Ajatus, 2007. ISBN 978-951-20-7402-0.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1 Night in Paris IMDB. Viitattu 25.04.2007. (englanniksi)
  2. Oarus Hilton Biography 27. helmikuuta 2008, People.com
  3. Paris Hilton's Model Beau 3. lokakuuta 2007, Us Magazine, linkitetty 27. helmikuuta 2008
  4. Suddenly Inseparable: Paris Hilton & Benji Madden, 26. helmikuuta 2008, People.com, linkitetty 28. helmikuuta 2008
  5. [1] Wednesday November 19, 2008
  6. [2]
  7. Helsingin Sanomat 28.8.2010. Paris Hilton pidätettiin kokaiinin hallussapidosta. [3] viitattu 28.8.2010.
  8. Stephen Chernin: PETA names Paris Hilton worst-dressed of 2005 15.12.2005. USA Today. Viitattu 9.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Paris Hilton -sitaatteja.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paris Hilton.