Paris Hilton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paris Hilton
Hilton vuonna 2021.
Hilton vuonna 2021.
Henkilötiedot
Syntynyt17. helmikuuta 1981 (ikä 43)
Ammatti laulaja, näyttelijä, malli
Muusikko
Taiteilijanimi Paris Hilton
Aktiivisena 2000–
Tyylilajit pop, R&B, dance
Levy-yhtiöt Heiress Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.parishilton.com

Paris Whitney Hilton (s. 17. helmikuuta 1981 New York City, New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, laulaja, malli ja seurapiirijulkkis. Hän kuuluu Hilton-hotelliketjun perustaneeseen miljonäärisukuun.

Hiltonilla on maine niin sanottuna "turhana julkkiksena", joka ei ole kuuluisa työstä esimerkiksi viihdealalla, vaan ainoastaan varallisuutensa ja elämäntyylinsä vuoksi. Hilton siis tunnetaan henkilönä, joka on "kuuluisa siksi, että on kuuluisa".[1] Hän ansaitsee lanseeraamiensa tuotteiden, kuten parfyymien, laukkujen ja kenkien myynnistä vuosittain noin 10 miljoonaa dollaria.[2] Lisäksi Hilton on vuodesta 2005 alkaen ansainnut noin 300 000 dollaria pelkästään näyttäytymisistä klubeilla ja tapahtumissa.[3] 2020 luvulla Hilton on noussut esiin puhumalla sisäoppilaitoksissa kaltoinkohdeltujen nuorten puolesta.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paris Hilton on Richard Hiltonin ja Kathy Richardsin vanhin lapsi. Perheeseen kuuluvat myös pikkusisko Nicky Hilton ja pikkuveljet Barron ja Conrad. Äitinsä kautta Paris on sukua kahdelle lapsitähdelle, Kim ja Kyle Richardsille.

Hiltonin isovanhemmat ovat Hilton-hotelliketjun puheenjohtaja Barron Hilton ja hänen vaimonsa Marilyn Hawley, ja hänen isoisovanhempansa ovat hotelliketjun perustaja Conrad Hilton ja Mary Barron. Kun Conrad Hilton kuoli, hän ei jättänyt pojalleen Barronille mitään. Barron riitautti asian ja voitti oikeusjutun vuonna 1988. Barron Hiltonin omaisuuden arvioidaan olevan noin miljardi dollaria. Barron on kuitenkin testamentannut omaisuutensa hyväntekeväisyyteen – muuten Paris Hilton olisi perinyt Barronin kuollessa noin 350 miljoonaa dollaria.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton syntyi New Yorkissa ja asui lapsuudessaan useissa paikoissa. Hän vietti aikaansa muun muassa Waldorf-Astoria-hotellissa Manhattanilla, Kalifornian Beverly Hillsissä ja Hamptonsissa Long Islandilla. Hilton kävi New Yorkissa Dwight-nimistä lukiota, mutta jätti opinnot kesken ja päätti, ettei lähde opiskelemaan yliopistoon. Sen jälkeen Hilton on luonut itsestään julkisuuden henkilöä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä ja televisioesiintyjänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paris Hilton Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2005.

Hilton on näytellyt pieniä rooleja muun muassa elokuvissa Zoolander (2001), Katti (2003), House of Wax (2005) ja Win a Date with Tad Hamilton! (2004) sekä omassa elokuvassaan Vannomatta Paris! (Pledge This). Näyttelijän töiden lisäksi Hilton on tuttu näky seurapiirijuhlissa ja lehtien palstoilla. Forbes-lehden mukaan Hilton ansaitsi vuonna 2003–2004 töistään noin 8,5 miljoonaa dollaria, mutta vuosina 2004–2005 jo noin 20,5 miljoonaa dollaria. Forbes rankkasi Hiltonin myös kahdenkymmenen eniten ansaitsevan julkkiksen joukkoon.

Hilton tuli tunnetuksi laulaja Lionel Richien tyttären Nicole Richien kanssa tähdittämän Leidit landella eli Simple Life -tosi-tv-sarjan myötä. Tämän menestyssarjan jälkeen Hilton on vieraillut esimerkiksi hittisarjoissa O.C. ja Veronica Mars. Hilton on myös esiintynyt kohua herättäneessä Carl's Jr. -ketjun hampurilaismainoksessa.

Vuonna 2008 Hilton tähditti MTV-kanavalla omaa tosi-tv-ohjelmaansa Paris Hilton's My New BFF, joka jatkui myös toiselle tuotantokaudelle. Show osoittautui menestykseksi ja haarautui spin off-sarjoiksi Paris Hilton's British Best Friend ja Paris Hilton's Dubai BFF.

Laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton on perustanut oman levy-yhtiön Heiress Records, jonka kautta hän julkaisi debyyttialbuminsa Paris vuonna 2006. Levyn ensimmäinen single Stars Are Blind oli hitti monissa maissa. Levyn jakelusta vastasi Warner Brothers. Hilton on haastattelussa sanonut laulamisen olevan asia, jota hän eniten osaa ja rakastaa tehdä.

Mallina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton aloitti mallintyöt jo lapsena, alun perin hyväntekeväisyystapahtumissa. Kun hän täytti 19, hän allekirjoitti mallisopimuksen Donald Trumpin mallitoimiston T Managementin kanssa. Hilton on myös työskennellyt Ford Modelsissa New Yorkissa, Models 1 Acencyssa Lontoossa, Nous Model Managementissa Los Angelesissa ja Premier Model Managementissa Lontoossa. Hän on esiintynyt lukuisissa mainoskampanjoissa, mukaan lukien Iceberg Vodka, Guess, Tommy Hilfiger, Christian Dior ja Marciano.

Hiltonilla on oma hajuvesi- ja korumerkkinsä sekä kenkä- ja vaatemallisto. Hän on julkaissut myös kirjoja.

Aktivismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2023 Hilton julkaisi kirjan Paris The memoir jossa hän käsittelee lapsuuttaan, nuoruuttaan sekä kokemuksiaan nuorten sisäoppilaitoksissa. Kirjan julkaisun myötä Hilton on käyttänyt ääntään yksityisten koulujen kaltoin kohtelemien nuorten hyväksi, käymällä muun muassa puhumassa yhdysvaltain kongressissa[4]. Hilton on ollut mukana lainsäädännön laatimisessa sisäoppilaitosten vastuusta nuoria kohtaan[5].

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton on kuuluisa myös internetiin levinneestä seksivideostaan, jonka hän kuvasi yhdessä entisen poikaystävänsä Rick Salomonin kanssa ja joka julkaistiin Salomonin lataamana internetiin nimellä 1 Night in Paris.[6]

Hilton on seurustellut myös Backstreet Boys -poikabändin laulajan Nick Carterin kanssa. Vuonna 2002 Hilton kihlautui Tommy Hilfiger -vaatebrändin mallin, Jason Shaw'n, kanssa, mutta pari erosi vuonna 2003. Hilton purki syyskuussa 2005 tuoreemman kihlauksensa kreikkalaisen laivanvarustaja suvun pojan, Paris Latsiksen kanssa. Pian eron jälkeen Hilton alkoi seurustella toisen kreikkalaisen laivanvarustaja perillisen, Stavros Niarchos III:n kanssa. Hilton ja Niarchos III erosivat huhtikuussa 2006. Sittemmin Hilton tapaili muun muassa näyttelijä Josh Hendersonia[7] sekä ruotsalaista mallia Alexander von Zweigbergk Vaggoa.[8] Hän seurusteli Good Charlotte -yhtyeen kitaristin Benji Maddenin[9] kanssa alkuvuodesta 2008 lähtien. Hilton oli poikaystävänsä Benji Maddenin mukana Suomessa, kun tämä esiintyi yhtyeensä Good Charlotten kanssa Helsingissä keväällä 2008. Pari kuitenkin erosi saman vuoden marraskuussa pysyen hyvinä ystävinä.[10] Helmikuussa 2009 Hilton tapaili The Hills -televisiosarjassa näyttelevää Doug Reinhardtia.[11] Tämän jälkeen Hiltonilla oli suhden monimiljönääri Thomas Grossin kanssa, mutta sen kerrottiin päättyneen huhtikuussa 2016.[12]

Joulukuussa 2019 Hilton alkoi tapailla liikemies Carter Reumia[13]. He menivät kihloihin 13.2.2021[14] Pari vihittiin Los Angelesissä saman vuoden marraskuussa[15]. Heillä on sijaissynnyttäjän kautta syntyneet poika ja tytär.

Hilton Sundancen elokuvajuhlilla 2008.

Rikokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilton sai tammikuussa 2007 kolmen vuoden ehdollisen tuomion ajettuaan autoa alkoholin vaikutuksen alaisena, ja hän menetti ajo-oikeutensa. Poliisi pidätti Hiltonin helmikuussa 2007 tämän ajettua autoaan ilman ajovaloja. Hänelle annettiin ensin 44 päivän vankeusrangaistus, mutta Hiltonin hyvän käytöksen ansiosta rangaistus lyhennettiin 23 päivään. Hilton vietti aikansa vankilan sairasosastolla.

Hiltonin hallusta löydettiin marijuanaa heinäkuussa 2010, mutta hänen kertomuksensa mukaan huumeet eivät kuuluneet hänelle. Hilton pidätettiin 27. elokuuta 2010 kokaiinin hallussapidosta autossa, jota ajoi hänen ystävänsä. Hilton vietiin tapahtuman seurauksena putkaan.[16] Hilton sai myös vuonna 2010 vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen kokaiinin halussapidosta ja aikaisemmin porttikiellon Las Vegasin yökerhoihin.

Eläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiltonin chihuahua-koira Tinkerbell esiintyi omistajansa mukana useasti julkisuudessa ja oli niin suosittu, että sen nimissä jopa julkaistiin vuonna 2004 muistelmateos (haamukirjoittajana D. Resin). Hilton käytti koiransa Tinkerbellin vaatteisiin tuhansia euroja ja sille suunniteltiin myös design-koruja. Hilton on omistanut ainakin seuraavat koirat: Tinkerbell, Prince Baby Bear, Harajuku Bitch, Marilyn Monroe, Dolce ja Prada. Tinkerbell kuoli 14-vuotiaana vuonna 2015.[17] Koirien lisäksi hänellä on muun muassa minisika nimeltä Princess Miss Piglette, fretti, papukaija nimeltä Hank ja kaksi kania. Omistamastaan kierteishäntäkarhusta Hilton joutui luopumaan, sillä kierteishäntäkarhun omistaminen on Kaliforniassa laitonta. Hän on omistanut myös muun muassa vuohen sekä kissoja.

Hiltonia on kritisoitu esineellistävästä suhtautumisesta eläimiin; siitä että koirat ovat hänellä usein asusteen tapaan käsilaukussa ja hän suhtautuu eläimiin kuin kertakäyttötavaroihin, jotka voi laittaa kiertoon, kun niihin kyllästyy. Hänen väitetään aiheuttaneen esimerkillään muoti-ilmiön.[18]

Eläinoikeusjärjestö PETA nimesi Paris Hiltonin vuoden 2005 maailman huonoimmin pukeutuneeksi julkkikseksi hänen käyttämiensä turkisvaatteiden vuoksi.[19] Vuonna 2006 Hilton sanoi ettei aio enää käyttää turkiksia katsottuaan filmin eläinrääkkäyksestä.[20]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dokumentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Vuosi Rooli
Wishman 1991 tyttö rannalla
Sweetie Pie 2000
Zoolander 2001 Paris Hilton
Nine Lives 2002 Jo
L.A. Knights 2003 Sadie
Wonderland Murders 2003 Barbie
Katti 2003 Female Club-Goer
Kasvukipuja 2004 Amber
The Hillz 2004 Heather Smith
Tähtitreffit 2004 Paris Hilton
House of Wax 2005 Paige Edwards
Bottoms up 2006 Lisa Mancini
Vannomatta Paris! 2006 Victoria English
The Hottie and the Nottie 2008 Cristabelle Abbott
Repo! The Genetic Opera 2008 Amber Sweet / Carmela Largo
The Dog Who Saved the Christmas Vacation 2010 Bella
The Bling Ring 2013 itsenään (cameorooli)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Oppenheimer, Jerry: Hiltonin suku Conradista Parisiin. (House of Hilton: From Conrad to Paris: A drama of wealth, power, and privilege, 2007.) Suomentanut Elina Pirinen. Helsinki: Ajatus, 2007. ISBN 978-951-20-7402-0.
 • Hilton, Paris: Paris The memoir. 2022 ISBN 9780008524470

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Paris Hilton Rule: Famous For Being Famous Scoreboard Media Group. 13.9.2014. Viitattu 14.4.2016. (englanniksi)
 2. SURPRISE? Paris Hilton Earns Over $10M A Year From 17 Different Product Lines 31.7.2012. Articles.businessinsider.com. Viitattu 14.4.2016. (englanniksi)
 3. Paris Hilton, Forbes Top Celebrities forbes.com. 19.6.2013. Viitattu 14.4.2016. (englanniksi)
 4. Paris Hilton pushes for bill to crack down on abusive youth facilities NBC News. 21.10.2021. Viitattu 17.5.2024. (englanniksi)
 5. Utah Legislature OKs bill pushed by Paris Hilton to regulate ‘troubled teen’ centers Deseret News. 20.12.2023. Viitattu 17.5.2024. (englanniksi)
 6. 1 Night in Paris IMDB. Viitattu 25.04.2007. (englanniksi)
 7. Oarus Hilton Biography 27. helmikuuta 2008, People.com
 8. Paris Hilton's Model Beau (Arkistoitu – Internet Archive) 3. lokakuuta 2007, Us Magazine, linkitetty 27. helmikuuta 2008
 9. Suddenly Inseparable: Paris Hilton & Benji Madden, 26. helmikuuta 2008, People.com, linkitetty 28. helmikuuta 2008
 10. [1] Wednesday November 19, 2008
 11. [2]
 12. http://m.tmz.com/#article/2016/04/26/paris-hilton-boyfriend-thomas-gross-breakup/
 13. Paris Hilton löysi uuden rakkaan – salaperäinen Carter Reum, 38, on menestynyt sijoittaja www.iltalehti.fi. Viitattu 17.5.2024.
 14. Jenna Lempinen: Paris Hilton vastasi myöntävästi liikemiesrakkaansa yllätyskosintaan – karautti kihloihin jo neljättä kertaa Ilta-Sanomat. 18.2.2021. Viitattu 17.5.2024.
 15. Paris Hilton menee tänään naimisiin – astuu ensimmäistä kertaa alttarille www.iltalehti.fi. Viitattu 17.5.2024.
 16. Helsingin Sanomat 28.8.2010. Paris Hilton pidätettiin kokaiinin hallussapidosta. [3] viitattu 28.8.2010.
 17. Rest in Peace Tinkerbell, Paris Hilton's Starlet Dog ABC News. 24.4.2015. Viitattu 11.2.2016.
 18. 14 Celebrities Who Made PETA Angry (And You Won’t Like Them When They’re Angry) Crushable. Arkistoitu 12.2.2016. Viitattu 11.2.2016.
 19. Stephen Chernin: PETA names Paris Hilton worst-dressed of 2005 15.12.2005. USA Today. Viitattu 9.12.2012.
 20. Paris Hilton: 'No More Fur for Me' Hollywood.com. Viitattu 11.2.2016. en-US

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Paris Hilton.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Paris Hilton.