Conrad Hilton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Conrad Hilton

Conrad Nicholson Hilton Sr.[1] (25. joulukuuta 1887 Socorro County, New Mexico3. tammikuuta 1979 Santa Monica, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen liikemies ja Hilton-hotelliketjun perustaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conrad Hilton syntyi vuonna 1887 San Antoniossa, nykyisessä New Mexicossa norjalaissyntyisen Augustus Halvorson "Gus" Hiltonin (ent. August Halvorsen Hilton) ja amerikansaksalaisen Mary Genevieve Laufersweilerin lapsena.

Hän opiskeli New Mexico Military Institutessa St. Michael's Collegessa (nykyinen College of Santa Fe) ja New Mexico School of Minesissa (nykyinen New Mexico Tech). Hieman yli kaksikymmentävuotiaana hän oli Yhdysvaltain republikaanipuolueen edustaja ensimmäisessä uudelleen muodostetun New Mexicon osavaltion parlamentissa. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Conrad liittyi armeijaan ja palveli Ranskassa. Hänen yksikkönsä (304th Labor Battalion) ei juuri osallistunut taisteluihin. Helmikuussa 1919 hänen sotilaspalvelunsa päättyi. Armeija-aikana hänen isänsä oli kuollut auto-onnettomuudessa.

Hilton muutti Texasiin ja aloitti hotelliyrittäjänä ostamalla Mobley Hotellin Ciscosta Texasista vuonna 1919. Ensimmäinen suurempi, monikerroksinen hotelli, jonka hän rakensi, oli 20. marraskuuta 1930 avattu El Paso Hilton (nykyinen Plaza Hotel). Hän muodosti Hilton Hotels Corporationin vuonna 1946. Yritys laajeni luottokorttialalle, autojenvuokraukseen ja muihin matkustuspalveluihin.

1930-luvun lamakautena Hilton oli joutua konkurssiin ja menetti useita hotelleitaan. Hän sai kuitenkin työskennellä hotellijohtajana ja lopulta kykeni ostamaan menettämänsä hotellit takaisin.

Hilton oli kolmesti naimisissa ja hänellä oli neljä lasta:

  • Mary Adelaide Barron (1906–1966), vihittiin 7.9.1925, ero 11.6.1934. Lapset: Conrad Nicholson "Nicky" Hilton (nuorempi) (1926–1969) (Elizabeth Taylorin ensimmäinen aviomies), William Barron Hilton (s. 1927) ja Eric Michael Hilton (s. 1932)
  • Zsa Zsa Gabor (vihittiin 1942, ero 1946). Tytär Constance Francesca Hilton (s. 1947), joka on ainoa kuuluisien Gaborin sisarusten lapsi. Zsa Zsa Gaborin kirjan One Lifetime Is Not Enough mukaan lapsi sai alkunsa Conrad Hiltonin raiskattua hänet.[2]
  • Mary Frances Kelly (vihittiin 1976, aviossa Hiltonin kuolemaan 1979 asti)

Conrad Hilton kuoli 3. tammikuuta 1979 Santa Monicassa Kaliforniassa 91-vuotiaana luonnolliseen kuolemaan. Hänet on haudattu Calvary Hillin katoliselle hautausmaalle Dallasiin Texasiin[3].

Hiltonin kuoleman jälkeen perustettu Conrad N. Hilton Humanitarian Prize on suurin humanitaarinen palkinto maailmassa. Conrad N. Hiltonin säätiö jakaa vuosittain tämän 1,5 miljoonan dollarin palkinnon humanitaarista työtä tekevälle organisaatiolle[4]. Suurin osa hänen omaisuudestaan meni testamentin mukaan roomalaiskatoliselle kirkolle ja hyväntekeväisyysjärjestöille. Conradin poika Barron kiisti kuitenkin testamentin ja voitti oikeustaistelun 1988. Barronin ja hänen jälkeläistensä omaisuuden nettoarvo nousi 335 miljoonaan dollariin.

Conrad Hiltonin omaeläkerta Be My Guest julkaistiin vuonna 1957. Jokaisessa Hiltonin hotelliketjun hotellihuoneessa on yksi kappale tätä kirjaa.

Conrad oli Paris Hiltonin ja Nicky Hiltonin isoisoisä. Hiltonin suvussa on tällä hetkellä kaksi Conrad-nimistä henkilöä: Parisin pikkuveli Conrad Hughes Hilton ja Conrad Nicholson Hilton nuoremman poika Conrad Nicholson Hilton III.

Lainauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Menestys näyttää liittyvän toimintaan. Menestyneet ihmiset pysyvät liikkeessä. He tekevät virheitä mutta he eivät ole luovuttajia."
  • "Jos kaikki tilat ovat käytössä et veloita riittävästi vuokraa."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]