Good Charlotte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Good Charlotte
Good Charlotte
Good Charlotte
Tiedot
Toiminnassa 1996
Tyylilaji pop-punk, vaihtoehtorock, punk rock, poprock, dance-punk, post-grunge[1]
Kotipaikka Yhdysvallat Waldorf, Maryland, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Joel Maddenlaulu
Benji Maddenrytmikitara, taustalaulu
Billy Martinsoolokitara, koskettimet
Paul Thomasbasso
Dean Butterworthrummut

Aiheesta muualla
Kotisivut

Good Charlotte on vuonna 1996 perustettu yhdysvaltalainen pop-punkyhtye. Yhtyeen johtohahmoina toimivat identtiset kaksosveljet Benji ja Joel Madden keksivät yhtyeelleen nimen Carol Beach Yorkin kirjoittamasta satukirjasta Good Charlotte: The Girls of Good Day Orphanage.

Good Charlotte on julkaissut yhteensä viisi albumia: Good Charlotte, The Young and the Hopeless, The Chronicles of Life and Death, Good Morning Revival ja Greatest Remixes. Menestynein niistä on vuonna 2002 ilmestynyt The Young and the Hopeless, jota on muun muassa Yhdysvalloissa myyty triplaplatinaan oikeuttava määrä. Albumilta on julkaistu menestyneet singlet ”Lifestyles of the Rich and Famous”, ”The Anthem” ja ”Boys and Girls”. Good Charlottelta ilmestyi vuonna 2010 uusi albumi, nimeltään Cardiology.

Suomessa yhtye saavutti ensimmäisen kerran merkittävää huomiota vuonna 2004 kolmannen levyn ensimmäisellä singlejulkaisulla ”I Just Wanna Live”, joka nousi Suomen radiolistan ensimmäiseksi. Musiikkikanava The Voice toi Good Charlotten esiintymään ensimmäistä kertaa Suomeen 19. maaliskuuta 2007. Yhtye oli konsertoimassa Suomessa myös 3. huhtikuuta 2008 Helsingin vanhassa jäähallissa, ja vuoden 2010 heinäkuussa se esiintyi Helsingin Kulttuuritalolla[2].

Good Charlotten levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta, ja yhtyeen tunnetuimmat kappaleet ovat "Lifestyles of the Rich and Famous", "The Anthem", "I Just Wanna Live", "Keep Your Hands Off My Girl", "The River" ja "Dancefloor Anthem (I Don't Want to Be in Love)".

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aaron Escolopio (1996–2001) – rummut
  • Chris Wilson (2002–2005) – rummut

Väliaikaiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Charlotte (1998–2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Charlotte, jonka muodostivat Joel, Benji, Billy, Paul ja Aaron, aloitti soittamalla klubeissa ja baareissa. Pian post-grunge -bändi Lit huomasi heidät. Good Charlotte soitti yhtyeen kiertueella. Tämän jälkeen he soittivat Blink-182:n kanssa. Blink-182 oli juuri päässyt julkisuuteen albuminsa Enema of the State ansiosta. Niinpä suuret levy-yhtiöt kiinnostuivat myös Good Charlottesta, ja bändi kirjoitti sopimuksen Epic Recordsin kanssa vuonna 1999. Debyyttialbumi Good Charlotte julkaistiin vuonna 2000. Philadelphialainen radioasema Y100 soitti "Little Things" -kappaletta jo ennen kuin se oltiin julkaistu singlenä. Kappale sai suuren suosion voittaen aseman jokailtaisen uusien kappaleiden kilpailun 15 kertaa peräkkäin, lyöden suurempia nimiä.

Albumilta julkaistiin kolme singleä vuonna 2001: "Little Things", "The Motivation Proclamation" ja "Festival Song". The Motivation Proclamation oli näistä suosituin. Se pääsi sijalle 65 U.S. Billboard Hot 100 -listalla. Levyn kuudennella raidalla, Complicated, Joel Madden viittaa Eric B. & Rakimin kappaleeseen Eric B. Is President sanoilla "Came in the door/I said it before/I never let the stress get me down no more", verraten kappaleeseen "Eric B. Is President"; "I came in the door/I said it before/I never let the mic magnetize me no more".

The Young and the Hopeless (2002–2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 The Young and the Hopeless toi Good Charlotten suuren yleisön suosioon. Läpimurtosingle Lifestyles of the Rich & Famous pääsi sekä pop- että rocklistoille ympäri maailman. Seuraavat singlet albumilta olivat The Anthem, Girls & Boys, The Young & the Hopeless ja Hold On, joka on kannanotto itsemurhia vastaan. Bändi nimesi monta pop-punk -yhtyettä albuminsa vaikuttajiksi, esimerkiksi Sum 41, NOFX ja Green Day.

Rumpali Aaron Escolopio lähti bändistä ennen toisen levyn julkaisua liittyäkseen veljensä bändiin Wakefieldiin. Good Charlotte palkkasi väliaikaisia rumpaleita äänitysten, levynjulkaisun ja kiertueen ajaksi. 2003 bändi otti Chris Wilsonin pysyväksi jäseneksi. Tämän olivat esitelleet heille yhteiset ystävät The Usedissa.

The Young and the Hopeless myi lopulta tripla-platinaa eli kolme miljoonaa kopiota. Albumin menestyksen myötä Good Charlotte esiintyi Saturday Night Live:ssä, CNN:llä ja The Today Show’ssa, Rolling Stone- ja Alternative Press -lehtien kannessa ja New York Times:ssa. He tulivat suosituiksi myös MTV:llä. "Lifestyles of the Rich & Famous" -video sai palkinnon katsojien valintana vuoden 2003 MTV Video Music Awardsissa. Vuonna 2003 bändi esiintyi myös King Gordyn musiikkivideolla "Nightmares".

The Chronicles of Life and Death (2004–2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Charlotten kolmas albumi The Chronicles of Life and Death julkaistiin vuonna 2004. Levy jakoi mielipiteitä sekä median että fanien keskuudessa. Sitä on pidetty erkaantumisena kahdesta ensimmäisestä levystä, koska se toi uusia soittimia ja kypsempiä biisinaiheita Good Charlotten nuorekkaaseen power pop -tyyliin. Chroniclesilta julkaistiin singleinä hiteiksi nousseet Predictable ja I Just Wanna Live, sekä The Chronicles of Life and Death ja We Believe. Kolme ensimmäistä pääsivät Ison-Britannian top 30:een. Ainoa U.S. Hot 100 -listalle noussut oli "I Just Wanna Live". Benji Madden om kertonut haastatteluissa että hänestä levy ei ollut yhtä menestyksekäs, koska se oli "liian itsekäs".

Toukokuussa 2005 Good Charlotte ilmoitti virallisesti, että Chris Wilson oli lähtenyt bändistä terveyssyiden takia. Benji kertoi Kerrang!-lehdelle, että hänelle "Chrisin lähtö oli pahin osa vuotta 2005".lähde tarkemmin? Chris soittaa nyt poprock-bändissä The Summer Obsession. Good Charlotten kiertueella "Noise to the World Tour", jolla olivat mukana Simple Plan ja Relient K, bändi värväsi Dean Butterworthin, joka oli aiemmin soittanut Morrisseyn kanssa yhtyeen väliaikaisena rumpalina. Maaliskuussa 2007 Butterworthin ilmoitettiin olevan pysyvä jäsen.

Good Morning Revival (2007–2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Morning Revival on Good Charlotten neljäs albumi. Se julkaistiin maaliskuussa 2007. Good Morning Revival pääsi 13 maassa top 10:een tuoden yhtyeelle korkeimmat listasijoitukset siihen mennessä. Ensimmäisellä singlellä The River on mukana Avenged Sevenfoldin laulaja M. Shadows ja kitaristi Synyster Gates. Elokuussa 2007 Good Charlotte osallistui Justin Timberlaken FutureSex/LoveShow -kiertueelle Timberlaken lämmittelyesiintyjänä.

Yhtye on kertonut, että tekeillä on uusi levy. He ovat sanoneet vain sen, että se tulee eroamaan Good Morning Revivalista hyvin paljon.lähde? Uuden levyn nimi on Greatest Remixes ja se ilmestyi 25. marraskuussa 2008. Uudella levyllä on tunnettujen laulajien ja yhtyeiden miksauksia vanhoista hiteistä, myös muutama uusi biisi mahtuu tälle levylle. Levyltä löytyy tällä kertaa 20 biisiä.

Cardiology (2009–2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Charlotte esiintymässä vuonna 2011.

Good Charlotte aloitti viidennen albuminsa tekemisen vuonna 2009, ja yhtye ilmoitti palaavansa albumilla takaisin pop-punk-juuriinsa. Cardiology-niminen albumi julkaistiin vuonna 2010, ja sen tuotti Don Gilmore. Vuonna 2011 yhtye ilmoitti menevänsä tauolle ja miksauslevy nimeltä Before the Fame: The Madden Brothers ilmestyi lokakuussa.

Kuudes albumi (2013–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Charlotte ilmoitti että yhtye aloittaa pian uuden albumin teon. Kuudes albumi Youth Authority ilmestyi 15. heinäkuuta 2016.

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Charlotte on osallistunut H&M-muotiliikkeen "Fashion Against AIDS" -nimiseen kampanjaan. Jokainen kampanjaan osallistunut suunnitteli mallistoa varten vaatteita, joiden tuotto käytettiin aidsin estämiseksi. Good Charlotten kitaristi Billy Martin suunnitteli T-paidan mallistolle. T-paidassa on pariskunta sateenvarjon alla, ja he suojelevat toisiaan. Tämä on vertauskuva suojelulle ja turvallisuudelle. Bändi kannattaa myös PETA:n "animal rights" -kampanjaa. He ovat myös PETA:n jäseniä. Jäseninä bändi äänitti "Lifestyles of the Rich and Famous" -kappaleen "Peta's Liberation" -CD:lle. Kaksoset Joel ja Benji myös ovat poseeranneet YouthAIDS "Aldo Fights AIDS" -kampanjalle. He seisovat siinä vierekkäin, silmät kiinni, yllään lappu, jossa lukee "See No Evil?". Joel pitää siinä käsiä ristissä, ja Benjillä on vihainen ilme, ja hänen kätensä ovat nyrkissä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Greatest Remixes (2008)
  • Greatest Hits (2010)

Good Charlotte Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Good Charlotte esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa 19. maaliskuuta 2007.
  • Yhtye esiintyi 3. huhtikuuta 2008 Helsingin vanhassa jäähallissa.
  • Yhtye esiintyi vuonna 2010 heinäkuussa Helsingin Kulttuuritalolla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Good Charlotte.