Kabbala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

  Osa uskontojen artikkelisarjaa
Juutalaisuus ja juutalaiset

Star of David.svg         Menora.svg

Juutalaisuus
Jumala (Jahve)
Tanak (Toora, Nevi'im, Ketuvim)
Talmud  · Halakha · Košer
Filosofia · Kabbala
Daavidintähti · Menora
Synagoga · Rabbi

Juutalaisuuden suuntaukset
Ortodoksisuus · Konservatismi
Karaiitit · Hasidismi
Reformismi · Rekonstruktionismi
Humanismi

Juhlapäivät
Sapatti · Hanukka · Jom kippur

Juutalaiset kansana
Aškenasit · Sefardit · Mizrahit

Juutalaiset maittain
Israel · Yhdysvallat · Venäjä
Ruotsi · Ranska
Suomen juutalaiset
Tunnettuja suomenjuutalaisia

Juutalaiskielet
Heprea · Aramea · Jiddiš · Ladino

Juutalaisten historia
Israelin kuningaskunta · Juuda
Babylonin vankeus
1. juutalaissota · 2. juutalaissota
Haskala · Alija
Nyky-Israel · Arabikonfliktit

Antisemitismi
Pogromit
Holokausti

Poliittiset liikkeet
Sionismi

n  k  m
Elämän puu ja kymmenen sefiraa, joista kukin ilmentää tiettyjä olemassaolon piirteitä. Keskiaikainen kaiverrus.

Kabbala (hepr. קַבָּלָה) on juutalainen esoteerinen ja mystinen traditio, jota kehitettiin keskiajalla Euroopassa, ja joka elää edelleen.[1] Kabbala on Tooran syvällistä tulkintaa. Kabbalaan kuuluu muun muassa lukujen ja geometrian mystiikkaa. Kabbalan harjoittajat uskovat saavansa salattua tietoa tai keinoja päästä paratiisiin ohi erilaisten vartijoiden ja ovien. Kabbala tulee heprealaisesta sanasta kibl, joka merkitsee tiedon antamista tai jättämistä. Sanatarkasti qabbālā merkitsee perimätietoa - traditiota, joka kulkee salaisena tietona suusta korvaan.

Kabbala on esoteerinen oppi, jonka mukaan vihityillä on tieto siitä, mitä uskonnossa todellisuudessa opetetaan. Juutalaisen uskon keskeisin normatiivinen lähde on Toora, joka sisältää varsinaisen eli kirjallisen tooran (Mooseksen kirjat) sekä suullisen tradition eli oraalisen tooran, joka on kirjattu Talmudiin. Mutta kabbalistit kuitenkin korostavat, että "niitä (kirjoitettua ja oraalista tooraa) ei pidä lukea kirjaimellisesti, vaan ne pitää ymmärtää; pitää olla avain, joka avaa pyhien kirjojen salaisuudet. Silloin huomaa, ettei niissä ole turhia sanoja, vaan ne ovat kirjoitetut niin, että niillä on syvä, mystinen merkitys." Tooran selitysteos Zohar on tarkoitettu auttamaan tooran mystisessä tulkinnassa.

Elämänpuun kymmenen sefiraa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kabbalassa maailmankaikkeutta jäsennetään elämän puu -symbolin kautta. Elämän puu koostuu kymmenestä sefirasta ja sefiroita yhdistävistä poluista. Kukin sefira ilmentää tiettyjä olemassaolon piirteitä. Ensimmäinen sefira, Keter, ilmentää ykseyttä Jumalassa, kun taas kymmenes sefira, Malkhut, symboloi maanpäällistä todellisuutta. Monet kabbalisteista pyrkivät kulkemaan sefiroita yhdistäviä polkuja pitkin Malkhutista, maanpäällisestä todellisuudesta, aina Keteriin asti. Tässä suhteessa kabbala mystisenä traditiona muistuttaa muita mystisiä traditioita, kuten sufilaisuutta: mystikko pyrkii hyödyntämään tradition viisautta saavuttaakseen ykseyden Jumalan kanssa.

Kun kabbalasta tuli muotia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useiden julkisuuden henkilöiden – mm. Madonna, Britney Spears, Demi Moore, Ashton Kutcher, Harry Styles ja Mick Jagger – on nähty 2000-luvulla kantavan kabbalaan liittyviä tunnuksia tai he ovat puhuneet kabbalan tärkeydestä heille. Näissä tapauksissa taustalta löytyy useimmiten Kabbalah Centre. Se perustettiin Tel Avivissa vuonna 1922 ja sen hoidosta vastaavat Philip Bergin pojat Yehuda ja Michael. Kultti tunnetaan parhaiten "puhtaan veden" ja punaisten rannenauhojen myymisestä, mutta niiden todellinen merkitys jätetään usein mainitsematta. Kabbalan mukaan vesi alkuperäisillä puhtailla ominaisuuksilla voi parantaa mahdollisuuksia selvitä vaikeista sairauksista. Syyn ja seurauksen säännön mukaisesti myös sairaudet ovat heidän mukaansa jollakin tavalla itse aiheutettuja ja holokausti oli juutalaisten itselleen aiheuttama tapahtuma, joka johtui kabbalan suosion vähenemisestä Euroopassa. Myös onnettomuudet ovat ihmisen omaa syytä ja ne antavat mahdollisuuden korjaaviin toimenpiteisiin.

Kabbala-keskus opettaa kabbalaa yleisenä kaikille kuuluvana viisautena, jonka ei tarvitse liittyä mihinkään yksittäiseen uskontoon tai elämänkatsomukseen.

Kultin toimintaa on kritisoitu voimakkaasti, ja sitä on verrattu skientologiaan. Juutalaisten kabbala-oppineiden mukaan lahko vääristää kabbalaa ja sen opetukset loukkaavat juutalaista uskoa. Lääkäreiden mukaan vedellä ei ole parantavia ominaisuuksia. Lisäksi kabbalaa opiskelevien poptähtien, kuten Madonnan ja Demi Mooren, nimet mainittiin aikaisemmin arvostelijoiden mielestä arveluttavan usein lahkon tilaisuuksissa, joissa viisautta esiteltiin. Kyseiset julkisuuden henkilöt eivät itse halua opinnoistaan puhuttavan julkisuudessa. Nykyään kabbalasta kerrottaessa käytetään yleisemmin esimerkkeinä jo edesmenneitä tiedemiehiä, kuten Isaac Newtonia ja Thomas Edisonia.

Vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristys sai keskuksen lähettämään Aasiaan avustustoimena henkistä kirjallisuutta (Zohar-kirjoja). Kyseisen toimenpiteen tarkoitus on vähentää uusia onnettomuuksia tulevaisuudessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kabbala Encyclopædia Britannica. Viitattu 5.9.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Westcott, William Wynn: Johdatus Kabbalaan. Julkaistu aikaisemmin Suomen Yhteis-Vapaamuurarilehdessä vuosina 1924–25. Helsinki: Salakirjat, 2010.
  • Berg, Yehuda: Kabbalan voima. Alkuperäisteos "The Power of Kabbalah", käännetty suomeksi 2015. Kirja on Kabbala-keskuksen käyttämä peruskurssin materiaali.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kabbala.