Kabbala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

  Osa uskontojen artikkelisarjaa
Juutalaisuus ja juutalaiset

Star of David.svg         Menora.svg

Juutalaisuus
Jumala (Jahve)
Tanak (Toora, Nevi'im, Ketuvim)
Talmud  · Halakha · Košer
Filosofia · Kabbala
Daavidintähti · Menora
Synagoga · Rabbi

Juutalaisuuden suuntaukset
Ortodoksisuus · Konservatismi
Karaiitit · Hasidismi
Reformismi · Rekonstruktionismi
Humanismi

Juhlapäivät
Sapatti · Hanukka · Jom kippur

Juutalaiset kansana
Aškenasit · Sefardit · Mizrahit

Juutalaiset maittain
Israel · Yhdysvallat · Venäjä
Ruotsi · Ranska
Suomen juutalaiset
Tunnettuja suomenjuutalaisia

Juutalaiskielet
Heprea · Aramea · Jiddiš · Ladino

Juutalaisten historia
Israelin kuningaskunta · Juuda
Babylonin vankeus
1. juutalaissota · 2. juutalaissota
Haskala · Alija
Nyky-Israel · Arabikonfliktit

Antisemitismi
Pogromit
Holokausti

Poliittiset liikkeet
Sionismi

n  k  m
Elämän puu ja kymmenen sefiraa, joista kukin ilmentää tiettyjä olemassaolon piirteitä. Keskiaikainen kaiverrus.

Kabbala on juutalainen mystinen traditio, jota kehitettiin keskiajalla Euroopassa, ja joka elää edelleen. Kabbala on Tooran mystistä tulkintaa. Kabbalaan kuuluu muun muassa lukujen ja geometrian mystiikkaa.

Kabbalan harjoittajat uskovat saavansa salattua tietoa tai keinoja päästä paratiisiin ohi erilaisten vartijoiden ja ovien. Kabbala tulee heprealaisesta sanasta kibl, joka merkitsee antaa eli jättää tietona, niin että kabbala sanatarkasti merkitsee perintötietoa, traditiota, joka kulkee suusta korvaan salaisena tietona.

Kabbala on esoteerinen oppi, jonka mukaan vihityillä on tieto siitä mitä uskonnossa todellisuudessa opetetaan. Juutalaisen uskon keskeisin normatiivinen lähde on Toora, joka sisältää varsinaisen eli kirjallisen tooran (Mooseksen kirjat) sekä suullisen tradition eli oraalisen tooran, joka on kirjattu Talmudiin. Mutta kabbalistit kuitenkin korostavat, että "niitä (kirjoitettua ja oraalista tooraa) ei pidä lukea kirjaimellisesti, vaan ne pitää ymmärtää; pitää olla avain, joka avaa pyhien kirjojen salaisuudet. Silloin huomaa, ettei niissä ole turhia sanoja, vaan ne ovat kirjoitetut niin, että niillä on syvä, mystinen merkitys." Tooran selitysteos Zohar on tarkoitettu auttamaan tooran mystisessä tulkinnassa.

Elämänpuun kymmenen sefiraa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kabbalassa maailmankaikkeutta jäsennetään elämän puu -symbolin kautta. Elämän puu koostuu kymmenestä sefirasta, joista kukin ilmentää tiettyjä olemassaolon piirteitä, ja sefiroita yhdistävistä poluista. Ensimmäinen sefira, Keter, ilmentää ykseyttä Jumalassa, kun taas kymmenes sefira, Malkhut, symboloi maanpäällistä todellisuutta. Monet kabbalisteista pyrkivät kulkemaan sefiroita yhdistäviä polkuja pitkin Malkhutista, maanpäällisestä todellisuudesta, aina Keteriin asti. Mystisenä traditiona Kabbala muistuttaa muita mystisiä traditioita, kuten sufilaisuutta, juuri tässä asiassa: mystikko pyrkii hyödyntämään tradition viisautta saavuttaakseen ykseyden Jumalan kanssa.

Kun kabbalasta tuli muotia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useiden julkisuuden henkilöiden – mm. Madonna, Britney Spears, Demi Moore, Ashton Kutcher, Harry Styles ja Mick Jagger – on nähty 2000-luvulla kantavan kabbalaan liittyviä tunnuksia tai he ovat puhuneet kabbalan tärkeydestä heille. Näissä tapauksissa taustalta löytyy useimmiten Philip Bergin kiistelty Kabbalah Centre. Se perustettiin Los Angelesissa vuonna 1984 ja sen hoidosta vastaavat Philip Bergin pojat Yehuda ja Michael. Kultti tunnetaan parhaiten "pyhän veden" ja punaisten rannenauhojen myymisestä. Kultin mukaan vesi parantaa mahdollisuuksia selvitä vaikeista sairauksista. Sairaudet ovat heidän mukaansa itse aiheutettuja ja holokausti oli juutalaisten itselleen aiheuttama tapahtuma, joka johtui kabbalan suosion vähenemisestä Euroopassa. Myös onnettomuudet ovat ihmisen omaa syytä.

Kultin toimintaa on kritisoitu voimakkaasti, ja sitä on verrattu skientologiaan. Juutalaisten kabbala-oppineiden mukaan lahko vääristää kabbalaa ja sen opetukset loukkaavat juutalaista uskoa. Lääkäreiden mukaan vedellä ei ole parantavia ominaisuuksia. Lisäksi kabbalaan uskovien poptähtien kuten Madonnan ja Demi Mooren, nimet mainitaan arvostelijoiden mielestä arveluttavan usein lahkon tilaisuuksissa, joissa kosiskellaan liikkeelle lisää kannattajia.

Vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristys sai lahkon lähettämään Aasiaan avustustoimena hengellistä kirjallisuutta, jonka on tarkoitus estää tulevat onnettomuudet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Westcott, William Wynn: Johdatus Kabbalaan. Julkaistu aikaisemmin Suomen Yhteis-Vapaamuurarilehdessä vuosina 1924–25. Helsinki: Salakirjat, 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kabbala.