Mezuza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mezuza (hepr. ‏מזוזה‎) on juutalaisen kodin oven oikeaan pieleen kiinnitettävä pieni kotelo, joka sisältää pergamentille kirjoitettuja Tooran jakeita. Mezuza-kotelo on suorakaiteen muotoinen, ja se voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista. Heprean sana mezuza tarkoittaa ovenpieltä. Mezuza-käsky kuuluu Šema Israel -rukoukseen:

Mezuza

»Kuule, Israel! Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi. Ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi. Nämä sanat, jotka minä tänä päivänä sinulle annan, painukoot sydämeesi. Ja teroita niitä lastesi mieleen ja puhu niistä kotona istuessasi ja tietä käydessäsi, maata pannessasi ja ylös noustessasi. Ja sido ne merkiksi käteesi, ja ne olkoot muistolauseena sinun otsallasi. Ja kirjoita ne talosi pihtipieliin ja portteihisi. (5. Moos.6:4-9) Painakaa siis nämä minun sanani sydämeenne ja mieleenne ja sitokaa ne merkiksi käteenne, ja ne olkoot muistolauseena otsallanne; ja opettakaa ne lapsillenne, niin että puhut niistä kotona istuessasi ja tietä käydessäsi, maata pannessasi ja ylös noustessasi. Ja kirjoita ne talosi pihtipieliin ja portteihisi... (5. Moos.13:18-20)»

[a]

Mezuzan teksti koostuu kahdesta Tooran kappaleesta: 5. Moos. kirja 6:4–9 ja 11:13–21. Teksti kirjoitetaan käsin pergamentille samojen sääntöjen mukaan, joita noudatetaan sefer Toran ja tefillinien kirjoittamisessa. Sen jälkeen pergamentti eli klaf kääritään rullalle ja sijoitetaan suojakoteloon. Koska mezuzan tärkeä osa on klaf ja kotelon tarkoitus on vain suojata sitä, kotelo voi olla valmistettu mistä materiaalista tahansa. Ennen mezuzan asettamista ovenpieleen lausutaan rukous.[1]

Mezuza kiinnitetään kodin jokaisen oven oikeanpuoleiseen pieleen kylpyhuonetta ja WC:tä lukuun ottamatta. Juutalainen kiinnittää sen myös oman yrityksensä tai toimistonsa ovenpieliin. Niissä israelilaissa kaupungeissa, joissa on muurit, se kiinnitetään muurin porttien pieliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cyrus Adler, I. M. Casanowicz: Mezuzah Jewish Encyclopedia. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jae 5. Moos.13 tarkistettava. Tarkoittaako tod näk 5. Moos.11

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]