Berit mila

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Brit mila)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isakin ympärileikkaus, Regensburg Pentateuch, piirustus noin vuodelta 1300.

Brit mila (בְרִית מִילָה) on uskonnollinen rituaali, jossa juutalaiset pojat otetaan Jumalan ja Israelin lasten yhteyteen ympärileikkauksessa, jonka suorittaa mohel perheen ja ystävien läsnä ollessa kahdeksantena päivänä syntymästä eli viikon ikäisenä (päivä jolloin poika syntyy lasketaan ensimmäiseksi päiväksi). Seremoniaa seuraa juhla-ateria (seudat mitzva).

Ympärileikkaukselle löytyy peruste Toorasta. Ensimmäisen kerran se mainitaan 1. Mooseksen kirjassa 17:10-14, kun Jumala käskee Abrahamia ympärileikkamaan itsensä, kaikki jälkeläisensä ja talossaan asuvat miehet liiton merkkinä Jumalan ja Abrahamin suvun välillä. Leviticuksessa on myös seuraava käsky:

»Kahdeksantena päivän lapsi ympärileikattakoon. (3.Moos.12:3)»

Tooran mukaan ympärileikkauksen velvollisuuden laiminlyönnistä on rangaistuksena karet. Talmudin mukaan brit mila vastaa tärkeydessä kaikkia muita mitsvoja.(Traktaatti Nedarim 32a).

Nykyään brit mila tehdään paitsi poikavauvoille, myös juutalaisuuteen kääntyville miehille ja pojille. Koska ympärileikkaus on osa kääntymisrituaalia, halakhan mukaan ilman ympärileikkausta kääntynyt henkilö ei ole juutalainen.

Lasta, jolle ympärileikkaus voisi olla vaarallista esimerkiksi keskosuuden tai hemofilian takia, ei ympärileikata. Ympärileikkauksen tekee yleensä asiaa opiskellut miespuolinen ympärileikkaaja, mohel mutta sen voi halakhan mukaan tehdä kuka tahansa juutalainen, jolla on tarvittavat tiedot. Henkilöä, joka kantaa lapsen äidiltä isälle ennen brit milaata, kutsutaan nimellä kvater. Sandak on henkilö, joka pitää lasta sylissä brit milan ajan. Brit mila tapahtuu tuolissa nimeltä Elijan tuoli, joka viittaa profeetta Eliaan. Ympärileikkauksen yhteydessä luetaan rukouksia, ja lapselle annetaan tässä yhteydessä nimi. Brit mila tapahtuu perinteisesti synagogassa aamurukousten jälkeen mutta sen voi myös tehdä kotona.

Jos aikuinen juutalainen mies ei ole ympärileikattu, on hänellä itsellään velvollisuus ympärileikata tai ympärileikkauttaa itsensä mahdollisimman pian. Ympärileikkaus ei ole vain fyysinen velvollisuus, vaan siihen liittyy myös uskonnollinen rituaali. Jos ympärileikkaus on tapahtunut ilman brit mila-rituaalia, tai lapsi syntyy ilman esinahkaa, tulee tehdä symbolinen ympärileikkaus eli hatafat dam brit, jossa peniksestä otetaan rituaalisesti pisara verta. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Circumcision, Brit milah Jewish Virtual Library.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Berit mila.


Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.