Menora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Menora (hepr. ‏מנורה‎) on kynttilänjalka, jossa on seitsemän haaraa. Se on eräs vanhimmista juutalaisten tunnuksista. Menoran sanotaan symboloivan Mooseksen näkemää palavaa pensasta. Nykyään seitsenhaarainen kynttilänjalka on myös Israelin vaakunassa.

Kipa (juutalaispäähine) ja menora.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatun mukaan menoraa käytettiin Jerusalemin temppelissä pidetyissä rituaaleissa. Temppelin tuhoamisen jälkeen kynttilänjalalla ei ole virallisesti ollut asemaa juutalaisten uskonnollisissa toimituksissa. Nykyään menoraa käytetään synagogissa. Hanukka-juhlan aikana käytetään yhdeksänhaaraista kynttilänjalkaa. Kahdeksanpäiväisen valon juhlan kunakin päivänä sytytetään yksi kynttilä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsenhaaraisen menoran valmistusohje annetaan Toorassa Moosekselle (2. Moos. 25:31). Vaikka menorassa poltetaan yleensä kynttilöitä, alkuperäisissä temppelimenorassa poltettiin oliiviöljyä.

Alkuperäisen menoran kohtalo on hämärän peitossa. Se on kuvattu Roomassa sijaitsevaan Tituksen riemukaareen. Vandaalit ryöstivät sen Roomasta vuonna 455, mutta Bysantin armeija sai sen takaisin 500-luvulla ja vei sen Konstantinopoliin. Tämän jälkeen siitä ei ole mainintoja. On mahdollista, että se tuhoutui ikonoklasmin aikana, jolloin suuri osa uskonnollisesta esineistöstä hävitettiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanukia, yhdeksänhaarainen kynttilänjalka Krakovassa.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta menora.