Pogromi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jekaterinoslavin pogromin uhreja Venäjällä vuonna 1905.

Pogromilla (ven. погром < громить 'tuhota') tarkoitetaan valtiovallan suorittamaa tai hyväksymää etnisen tai uskonnollisen ryhmittymän joukkovainoa, ja sillä viitataan erityisesti Venäjän juutalaisiin kohdistuneisiin väkivaltaisiin hyökkäyksiin. Pogromeissa pahoinpideltiin ja murhattiin juutalaisia ja tuhottiin ja ryöstettiin heidän kotejaan, liiketilojaan ja synagogiaan.

Termi syntyi Venäjällä 1800-luvun alussa, ja ensimmäisenä pogromina pidetään vuonna 1821 Odessassa järjestettyjä juutalaisvastaisia mellakoita, joissa kuoli 14 juutalaista. Termi vakiintui käyttöön Venäjän eteläosissa vuosina 1881–1884 järjestettyjen laajamittaisten juutalaisvastaisten mellakoiden yhteydessä, joissa juutalaisia syytettiin keisari Aleksanteri II:n murhasta. Vuodet 1917–1921 olivat venäjänjuutalaisille pahinta vainon aikaa, jolloin maassa tapettiin ja raiskattiin jopa lapsia. Yitzhak (Isaac) Ochberg (1878–1937) salakuljetti noina vuosina juutalaislapsia Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin ja Johannesburgiin ja perusti sinne muun muassa orpokoteja.

Myöhemmin termillä on viitattu epätarkasti myös natsi-Saksan aikaisiin juutalaisten vainoihin esimerkiksi Puolassa ja myös Kristalliyöhön Saksassa sekä muihinkin etnisiin vainoihin.

Romania käynnisti omat suunnitelmalliset juutalaisvainonsa diktaattori Ion Antonescun johdolla kesäkuussa 1941. Ensimmäiseksi järjestettiin Iașin pogromi, jossa juutalaisia teloitettiin joukoittain ja kuljetettiin saksalaisiin keskitys- ja tuhoamisleireihin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Deletant, Dennis: Hitler’s Forgotten Ally, s. 130–149. Palgrave Macmillan, 2006. ISBN 1403993416.
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.