Kipa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee päähinettä, muista merkityksistä kertoo Kipa (täsmennyssivu).
Kipa
Kipa voidaan kiinnittää hiuksiin

Kipa (hepr. ‏כִּיפָּה‎, kipa, jidd. ‏יאַרמלקע‎ jarmulke) on juutalaisten käyttämä ohut, pyöreä kalotin tapainen päähine. Kipaa käyttävät yleensä vain juutalaiset miehet rukoillessaan, mutta uskonnolliset juutalaiset saattavat käyttää sitä muulloinkin. Synagogassa vieraillessaan myös ei-juutalaisten miesten toivotaan käyttävän kipaa, joita on usein lainattavana sisäänkäynnin vierellä. Tavallisesti kipa on halkaisijaltaan 10–20 cm.

Syy kipan käyttöön on Talmudin määräys pään peittämisestä rukouksen aikana. Halakhan mukaan mikä tahansa päähine kelpaa pään peittämiseen, mutta kipa on pienen kokonsa ja keveytensä vuoksi käytännöllinen ratkaisu. Viime aikoina siitä on muodostunut myös eräänlainen juutalaisuuden symboli, ja kipan käyttäjä ilmaisee siten kuuluvansa juutalaiseen kansaan.[1]

Perinteen mukaisesti kipaa käyttävät vain miehet, kun naiset käyttävät päänsä peittämiseen esimerkiksi huiveja. Nykyisin jotkut ei-ortodoksijuutalaiset sallivat tasa-arvon nimissä kipan käytön myös naisille. Jotkut juutalaiset käyttävät kipaa vain rukoillessaan, siunauksia lukiessaan tai uskonnollisia tekstejä lukiessaan, perinteellisemmät saattavat pitää kipaa päässään vuorokauden ympäri ja noudattaa Talmudissa kuvattujen rabbien esimerkkiä: he eivät kävele kahta metriä pidemmälle paljain päin.

Kipan valmistustapa tai väri voi olla merkki kantajan kuulumisesta tiettyyn uskonnolliseen suuntaukseen. [2] Perinteisesti kipa koristellaan uskonnollisia aiheita käsittelevin kirjailuin, mutta uudemmat etenkin lapsille tarkoitetut kipat saattavat yhtä hyvin esittää sarjakuvahahmoja tai urheilujoukkueen värejä.

Pienen kokonsa vuoksi kipa voi pysyä huonosti päässä, minkä vuoksi se saatetaan kiinnittää hiuksiin metallisella pidikkeellä.

  1. Adin Steinsaltz: Kippot, hats and head coverings, a traditionalist view www.myjewishlearning.com. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)
  2. Shraga Simmons: Kippah, a Blessing On Your Head www.aish.com. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]