Aaronin sauva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Raamatun tapahtumista. Aaronin sauva on myös tähtikuvio, ja aaroninsauva kasvi.

Aaronin sauva on yksi niistä kahdestatoista sauvasta, jotka edustivat Raamatun kertomuksessa israelilaisia heimoja. Vaikka israelilaisten ilmestysmajassa olleet sauvat olivat kuivia, tämä yksi versoi.[1]

Aaron oli Leevin sukua. Hän oli Mooseksen veli ja toimi tämän oikeana kätenä, koska toisin kuin Mooses hän oli puhetaitoinen mies. Herra nimitti Aaronin ensimmäiseksi ylipapiksi. Aaronin luonne ei ollut luja eikä kestävä, ja hänet mainitaankin useita kiertoja Siinain vaelluksen aikana sattuneiden tapausten yhteydessä.

Neljännen Mooseksen kirjan luvuissa 16–17 mainitaan kertomus lehtiä, kukkia ja kypsiä manteleita versovasta sauvasta. Jumala antoi sauvan versoa, ja siihen ilmestyi silmuja, puhjenneita kukkia ja kypsiä manteleita. Tällä ihmeteolla ja sen kautta Jumala vahvisti Aaronin ylipapillisen aseman uudelleen.

Puusta irrotettua oksaa ja sen versomista pidettiin suurena Jumalan tekemänä ihmeenä, jonka tarkoitus oli saada Israelin kansa lopettamaan napinansa johtajiaan Moosesta ja Aaronia vastaan.

Aaronin sauva päätyi hänen kuoltuaan Liitonarkkiin, jossa sitä säilytettiin. Aina kun kuninkaita kruunattiin Jerusalemin temppelissä, ylimmäinen pappi ojensi sauvan kuninkaan käteen symboloimaan sitä että tämä oli yhtä lailla pappi kuin hallitsija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hans Biedermann: Suuri symbolikirja, s. 6. Suom. Pertti Lempiäinen. WSOY, 1993. ISBN 951-0-18537-X.