WC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
WC.

WC (engl. water closet) on käymälä, jossa ihmisen eritteet huuhdotaan veden avulla viemäriverkostoon. Varusteisiin kuuluu vedellä huuhdeltava WC-istuin, puhekielessä WC-pönttö.

WC:n varusteluun kuuluu yleensä myös lavuaari, jossa kädet pestään hygieniasyistä saippualla WC:ssä käynnin jälkeen. Julkisissa WC:issä kädet kuivataan kertakäyttöisillä kuivauspyyhkeillä, liikkuvaa kangasta käyttävällä pyyheautomaatilla tai käsienkuivaajalla.

Etenkin kodeissa lavuaarin hanaan on usein yhdistetty pieni käsisuihku WC-istuimella tehtävää alapesua varten.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vedellä huuhdottavan WC-pöntön säiliön vesi valuu kytkintä käytettäessä nopeasti pönttöön ja huuhtoo sen tyhjäksi viemäriin, minkä jälkeen säiliö täyttyy uudelleen vedellä. Nykyiset WC-istuimet kuluttavat vain noin 4–6 litraa vettä yhdellä pöntön huuhtelulla, kun taas aiemmat WC:t saattoivat kuluttaa jopa yhdeksän litraa.[1] Vesi muodostaa hygieenisen eristeen, hajulukon huonetilan ja viemäriverkoston välille.

Vesikäymälä tunnetaan jo antiikin ajoilta. Modernin WC:n kehittäjänä pidetään John Haringtonia.

Monissa julkisissa tiloissa on erilliset WC:t miehille ja naisille. Miesten WC-tiloissa on yleensä tavallisten käymälöiden ohella myös pisoaareja. Julkisissa tiloissa on usein myös inva-WC, joka toimii monesti myös lastenhoitohuoneena. Inva-WC:t ovat tavallista tilavampia, ja pöntön sivuilla on käsituet. Joissakin inva-WC:issä, eritoten sairaalassa sijaitsevissa, saattaa olla myös hätäkutsujärjestelmä.

Lentokoneiden ja muiden kulkuneuvojen WC:t hyödyntävät tyypillisesti alipainetta ja tyhjiötekniikkaa. Tällöin minimoidaan käymälän veden kulutus ja samalla pienennetään kulkuneuvon vesilastin massaa. Nykyisin junien WC:t toimivat yleensä alipaineella, mutta vanhemmissa junissa jätökset saatetaan laskea yhä suoraan raiteille.

Kuiva- ja kompostikäymälä tarkoittaa käymälää, jossa ei käytetä vettä WC:n huuhteluun. Niissä ulosteiden päälle laitetaan kariketta. Kuiva- ja kompostikäymälät ovat etenkin maaseudulla ja kesämökeillä vettä säästävä vaihtoehto tavanomaisen WC:n sijaan.

WC-ilmaisun käytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka WC-lyhenne tulee englannin kielen käsitteestä ”water closet”, kyseinen nimitys on vanhanaikaista kieltä eikä sitä enää käytetä englannissa.[2] Nykykielessä sanat ovat restroom, toilet tai lavatory. Suomen puhekieleen on muodostunut ilmaus ”vessa” tai ruotsin mukaan ”vesiklosetti”.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta WC.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. kylpyhuone.com
  2. Pearsall, Judy (toim.): The Concise Oxford Dictionary. Hakusana ”water closet”. Kymmenes laitos. Oxford University Press, 1999.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Furrer, Daniel: Vessakirja: Pikkulan kulttuurihistoriaa. (Wasserthron und Donnerbalken: Eine kleine Kulturgeschicte des stillen Örtchens, 2004.) Suomentanut Veikko Ahola. Jyväskylä: Atena, 2006. ISBN 951-796-444-7.
  • Juuti, Petri S. & Wallenius, Katri J.: Kaivot ja käymälät – Brief History of Wells and Toilets. KehräMedia, 2005. ISBN 951-44-6251-3. Teoksen verkkoversio.