WC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
WC.

WC (engl. water closet) on käymälä, jossa ihmisen eritteet huuhdotaan veden avulla viemäriverkostoon. Varusteisiin kuuluu vedellä huuhdeltava WC-istuin, puhekielessä WC-pönttö.

WC:n varusteluun kuuluu yleensä myös lavuaari, jossa kädet pestään hygieniasyistä saippualla WC:ssä käynnin jälkeen. Julkisissa WC:issä kädet kuivataan kertakäyttöisillä kuivauspyyhkeillä, liikkuvaa kangasta käyttävällä pyyheautomaatilla tai käsienkuivaajalla.

Etenkin kodeissa lavuaarin hanaan on usein yhdistetty pieni käsisuihku WC-istuimella tehtävää alapesua varten.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vedellä huuhdottavan WC-pöntön säiliön vesi valuu kytkintä käytettäessä nopeasti pönttöön ja huuhtoo sen tyhjäksi viemäriin, minkä jälkeen säiliö täyttyy uudelleen vedellä. Nykyiset WC-istuimet kuluttavat vain noin 4–6 litraa vettä yhdellä huuhtelulla, kun taas aiemmat WC:t saattoivat kuluttaa jopa yhdeksän litraa.[1] Joissakin nykyaikaisissa pöntöissä on painike, jolla voi valita, huuhdotaanko pöntöstä virtsa vai uloste. Tämä toiminto säästää vettä. Vesi muodostaa hygieenisen eristeen, hajulukon huonetilan ja viemäriverkoston välille.

Vesikäymälä tunnetaan jo antiikin ajoilta. Modernin WC:n kehittäjänä pidetään John Haringtonia.

Monissa julkisissa tiloissa on erilliset WC:t miehille ja naisille. Tosin myös unisex-vessoja on olemassa. Miesten WC-tiloissa on yleensä tavallisten käymälöiden ohella myös pisoaareja. Julkisissa tiloissa on usein myös inva-WC, joka toimii monesti myös lastenhoitohuoneena. Inva-WC:t ovat tavallista tilavampia, ja pöntön sivuilla on käsituet. Joissakin inva-WC:issä, eritoten sairaalassa sijaitsevissa, saattaa olla myös hätäkutsujärjestelmä.

Lentokoneiden ja muiden kulkuneuvojen WC:t hyödyntävät tyypillisesti alipainetta ja tyhjiötekniikkaa. Tällöin minimoidaan käymälän veden kulutus ja samalla pienennetään kulkuneuvon vesilastin massaa. Nykyisin junien WC:t toimivat yleensä alipaineella, mutta vanhemmissa junissa jätökset saatetaan laskea yhä suoraan raiteille.

Kuiva- ja kompostikäymälä tarkoittaa käymälää, jossa ei käytetä vettä WC:n huuhteluun. Niissä ulosteiden päälle laitetaan kariketta. Kuiva- ja kompostikäymälät ovat etenkin maaseudulla ja kesämökeillä vettä säästävä vaihtoehto tavanomaisen WC:n sijaan.

WC-ilmaisun käytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka WC-lyhenne tulee englannin kielen käsitteestä ”water closet”, kyseinen nimitys on vanhanaikaista kieltä eikä sitä enää käytetä englannissa.[2] Nykykielessä sanat ovat restroom, toilet tai lavatory. Suomen puhekieleen on muodostunut ilmaus ”vessa” tai ruotsin mukaan ”vesiklosetti”.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta WC.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. kylpyhuone.com
  2. Pearsall, Judy (toim.): The Concise Oxford Dictionary. Hakusana ”water closet”. Kymmenes laitos. Oxford University Press, 1999.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Furrer, Daniel: Vessakirja: Pikkulan kulttuurihistoriaa. (Wasserthron und Donnerbalken: Eine kleine Kulturgeschicte des stillen Örtchens, 2004.) Suomentanut Veikko Ahola. Jyväskylä: Atena, 2006. ISBN 951-796-444-7.
  • Juuti, Petri S. & Wallenius, Katri J.: Kaivot ja käymälät – Brief History of Wells and Toilets. KehräMedia, 2005. ISBN 951-44-6251-3. Teoksen verkkoversio.