Georges-Eugène Haussmann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georges-Eugène Haussmann noin vuonna 1860.
Pariisin keskustaan vuosina 1850–1870 rakennetut uudet kadut

Georges-Eugène Haussmann (27. maaliskuuta 180911. tammikuuta 1891) oli ranskalainen kaupunkisuunnittelija, jonka nimi yhdistetään Pariisin kaupunkikuvan uusimiseen keisari Napoleon III:n tilauksesta. Haussmann johti uudistustöitä 1852–1870, mutta ne jatkuivat vuoden 1870 jälkeenkin.

Haussmann oli syntyisin Alsacesta protestanttisesta kauppiasperheestä. Hän käytti paronin titteliä, koska oli paroni-äidinisänsä ainoa miespuolinen jälkeläinen, mutta virallisesti arvonimi ei periytynyt hänelle koskaan.

1840-luvulla Pariisi oli edelleen keskiaikaisen kaupungin näköinen, ja Napoleon III:lla oli suuri into uudistaa kaupunkia. Hän nimitti Haussmannin Seinen departementin prefektiksi saadakseen liittolaisen uudistustöihin. Kummallakaan ei ollut taide- tai kaupunkisuunnittelualan koulutusta. Keisaria viehätti uusi teknologia, Haussmannia estetiikka.

Vuonna 1853 Haussmann määräsi rakennustyöt aloitettaviksi. Rakennustyöt aloitettiin Palais Garnierin ympäristöstä ja uloimpien esikaupunkien kunnostuksesta ja viemäröinnistä. Vuonna 1860 Pariisi sai nykyiset rajat, kun siihen liitettiin useita sen läheisyydessä sijainneita kuntia (nykyiset 13.–20. arrondissementit). Nämä liitosalueet, jotka jo sitä ennen olivat joutuneet 1840-luvulla rakennettujen puolustusmuurien sisäpuolelle, rakennettiin suurelta osin Haussmannin suunnitelmien mukaan. Myös Pariisin vanhoissa kaupunginosissa suoritettiin runsaasti purku- ja uudelleenrakennustöitä ja alueelle rakennettiin joukko uusia leveitä katuja ja bulevardeja. Uudet kadut olivat myös selvästi leveämpiä kuin keskiaikaiset kujat, minkä oli tarkoitus tehdä liikenteestä sujuvampaa, elämästä terveellisempää ja tulipaloista harvinaisempia.

Haussmannin suunnitelmien mukaisesti rakennettuja katuja ovat muun muassa Boulevard Saint-Germain, Boulevard Saint-Michel ja Rue de Rivoli.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]