Junan käymälä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käymälä VR:n Pendolino-junassa

Junan käymälä on monissa henkilöjunissa (tavallisesti keskipitkän ja pitkän matkan, Suomessa myös paikallisjunissa). Se sijaitsee usein vaunun päissä. Pyörätuolin käyttäjille tarkoitetut käymälät ovat suurempia, minkä vuoksi tällaisia käymälöitä ei välttämättä ole jokaisessa vaunussa.

Allelaskeva käymälä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisten jätökset poistettiin junista perinteisesti laskemalla ne raiteelle tai ulkomailla useimmiten viereiseen maastoon käyttäen allelaskevaa käymälää (voidaan kutsua myös säiliöttömäksi tai reikäkäymäläksi). Niiden tasot vaihtelivat lattiassa olevasta reiästä täydelliseen huuhtelujärjestelmään (mahdollisesti sterilisoinnilla). Reikä lattiassa -järjestelmä on yhä käytössä suuressa osassa maailmaa, etenkin vanhassa kalustossa. Päähaittapuolena on se, että sitä voidaan pitää liian yksinkertaisena, epähygieenisenä ja terveydelle ja ympäristölle vaarallisena: se roskaa rataa ja voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kun juna kulkee purjehduskelpoisen vesiväylän yli. Matkustajia kehotetaan yleensä olemaan käyttämättä tai ainakin huuhtelematta käymälöitä junan ollessa asemalla tai pysähtyneenä punaiselle opasteelle. Kehotuksen valvomiseksi käymälät saattavat mennä itsestään lukkoon junan saapuessa asemalle tai punaiselle opasteelle. Yhdysvaltain rautateiden työntekijöiden piti sulkea käymälät aina, kun henkilöjuna seisoi asemalla tai muulla aikataulunmukaisella pysähdyksellä, ja ne avattiin ripeästi lähdön jälkeen.

Hyvin suunnitellut käymälät poistavat ilmaa kuin savupiippu ja vetävät ilmaa käymälän oven tuuletusaukkojen läpi ja ulos pöntön läpi, mikä vähentää hajua.[1]

Allelaskevat käymälät ovat samanlaisia kuin vanhanaikaiset laivojen käymälät, jotka päästivät jätökset suoraan puhdistamattomina luontoon.

Lokakuussa 2017 Ison-Britannian ilmoitettiin luopuvan allelaskevista käymälöistä kaikissa aikataulunmukaisissa henkilöjunissa suojatakseen ratatyöntekijöitä ja vähentääkseen terveysriskejä.[2]

Suomessa tällaisia käymälöitä on käytössä vielä VR:n CEmt-makuuvaunuissa ("siniset vaunut") sekä Eil-lähiliikennevaunuissa.

Kemialliset jätesäiliökäymälät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvinvointivaltioiden ja tiheästi asuttujen alueiden uusissa matkustajavaunuissa on yleensä kemialliset jätesäiliöt. Yhtenä ongelmana on se, että säiliöt vaativat säännöllistä tyhjentämistä, joka tehdään usein pääteasemalla tai pidennetyllä pysähdyksellä. Jos juna tarvitaan pian uudelleen ajoon, säiliöitä ei aina ehditä tyhjentämään, jolloin ne saattavat täyttyä, jolloin käymälöitä joudutaan sulkemaan.

Tyhjiökäymälä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusimpien vaunujen tyhjiöjärjestelmät ovat samanlaisia kuin lentokoneissa: jätökset vedetään jätesäiliöön korkeapainepumppua käyttäen. Niillä on samoja haittapuolia kuin kemiallisilla jätesäiliöillä, minkä lisäksi ne tarvitsevat vakaan sähkönsyötön, ja muun kuin veden ja ihmisten jätösten, kuten WC-paperin, huuhtelu voi helposti rikkoa pumpun.

Kompostoiva käymälä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joissakin junissa on kompostoiva käymälä, joka käyttää bakteeritoimintaa kiinteiden ja nestemäisten jätösten hajottamiseen, ennen kuin ne lasketaan ratapenkalle klooripuhdistussäiliön kautta. 

Kulttuurisia mainintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa junanvaunujen perinteisten reikäkäymälöiden yksinkertaisesta ja varmatoimisesta poljinmekanismista on syntynyt sanonta ”toimii kuin junan vessa”[3].

Reikäkäymälöiden ohjekylttiä KÄYMÄLÄÄ SAA KÄYTTÄÄ VAIN JUNAN KULKIESSA saatettiin raaputtamalla tai kynän avulla muunnella esimerkiksi muotoon K YMÄLÄÄ SAA K YTTÄÄ VAIN JUNAN KI SSA[3].

Matti Ijäksen lyhyessä tv-komediassa Lompakko (1980) nuori mies (Tapio Kouki) pudottaa lompakkonsa junan vessanreiästä radalle, jää seuraavalla asemalla junasta ja lähtee etsimään lompakkoaan asemapäällikön (Esko Pesonen) kanssa[4].

Yhdysvalloissa Antonín Dvořákin suositun pianohumoreskin nro 7 sävelmää laulettiin 1900-luvun alussa lievästi alatyylisin sanoin, jotka saatiin junakuulutuksesta tai ohjekyltistä:[5]

Passengers will please refrain
From flushing toilets while the train
Is standing in the station (I love you)...

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toilets Of The World - Train Toilets Toilets of the World. Viitattu 10 October 2017.
  2. Gwyn Topham: No more platform No 2s: train toilets to stop emptying on to tracks Theguardian.com. 10 October 2017. Viitattu 10 October 2017.
  3. a b Heikura, Pasi: Miten toimii kun toimii kuin junan vessa? Aristoteleen kantapää, Yle Vintti. 4.11.2006. Yleisradio. Viitattu 24.2.2019.
  4. Kajava, Jukka: Aitosuomalainen tragikomedia. Helsingin Sanomat, 22.5.1984, s. 47. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  5. "Passengers Will Please Refrain" Song Lyrics and Music Score Horntip.com. Viitattu 10 October 2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]