Vesiväylä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vesiväylä (myös laivaväylä) tarkoittaa merikortteihin merkittyä alusten reittiä, joka on tarkoitettu laivojen ja muun vesiliikenteen opastamiseen kapeissa paikoissa, salmissa, saarien lomitse, syväväylää pitkin tai satamaan. Väylillä on nimellissyvyydet, joihin ne on luodattu.

Merimerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Merimerkki

Vesiväylä on merkitty väyläopastein, jotka jaetaan kiinteisiin ja uiviin merimerkkeihin.

Uivat merimerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uivia merimerkkejä ovat poijut ja viitat ja majakkalaivat. Poijut ja viitat on sijoitettu väylän reunoille. Majakkalaivat toimivat uivina, siirrettävinä majakkoina.

Kiinteät merimerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinteitä merimerkkejä ovat majakat, loistot, saarien erottamiseen tarkoitetut kummelit ja tunnusmajakat, väylien jommassakummassa päässä olevat linjataulut, kallioon maalatut merkit ja reunamerkit.

Reunamerkit ovat väylän reunalinjaa osoittavia kiinteitä reunamerkkejä, jotka sijaitsevat väylän reunalinjalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Reunamerkin etäisyys väylän reunalinjasta on enintään 50 metriä. Reunamerkit on varustettu yhdistetyn kardinaali- ja lateraalijärjestelmän mukaisilla tunnuksilla. Merkeissä käytetään aina väritunnusta. Niissä voi lisäksi olla valo-, valoheijastin- ja huippumerkkitunnus. Reunamerkit on yleensä varustettu tutkaheijastimella.