John Harington

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Harington
Hieronimo Custodisin Haringtonista noin vuosina 1590–93 maalama teos
Hieronimo Custodisin Haringtonista noin vuosina 1590–93 maalama teos
Henkilötiedot
Syntynyt4. elokuuta 1560
Kelston, Somerset, Englanti
Kuollut20. marraskuuta 1612
Kelston, Somerset, Englanti
Kansalaisuus englantilainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot King’s College Cambridge
Tunnetut työt WC-pönttö

Sir John Harington (joskus myös muodossa Harrington; 4. elokuuta 1560 Kelston, Somerset, Englanti20. marraskuuta 1612 Kelston, Somerset, Englanti) oli englantilainen hovimies, kirjailija, keksijä ja taiteilija, joka tunnetaan parhaiten WC-pöntön keksijänä.[1] Harington oli merkittävä jäsen kuningatar Elisabet I:n hovissa. Hän kuitenkin menetti runojensa ja muiden kirjoitustensa takia suosionsa Elisabetin sekä tämän seuraajan Jaakko I:n silmissä.

WC-pöntön keksiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harington rakennutti vuonna 1596 kaksi WC-pönttöä: toisen itselleen ja toisen kuningatar Elisabet I:lle. Hän julkaisi myös keksinnöstään teoksen A New Discourse upon a Stale Subject: The Metamorphosis of Ajax. Kirja sisälsi poliittisia viittauksia Elisabetin suosikki Robert Dudleyyn, mistä kuningatar suuttui ja jonka seurauksena Harington karkotettiin hovista. Lisäksi Haringtonia arvosteltiin kirjasta niin, että hän luopui viemäröintialasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jason Scott-Warren: Harington, Sir John (bap. 1560, d. 1612) (Oxford Dictionary of National Biography). Oxford: Oxford University Press, 2004. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]