King’s College (Cambridge)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Cambridgen yliopiston collegesta. Muita samannimisiä collegeja luetellaan täsmennyssivulla.
King's Collegen ruokasali.
King’s College
The King’s College of Our Lady and St Nicholas in Cambridge
lat. Collegium Regale Beatae Mariae et Sancti Nicholai Cantabrigiae
Motto Veritas et Utilitas
(lat. Totuus ja hyödyllisyys)
Perustettu 1441
Opiskelijoita 424
Jatko-opiskelijoita 232[1]
Sijainti Cambridge, Englanti
Yhdistynyt kuningaskunta
Osoite King’s Parade
Cambridge CB2 1ST
Yhteistyö Eton College
New College (Oxford)[2]
Sivusto www.kings.cam.ac.uk
King’s Collegen kappeli.

King’s College on yksi Cambridgen yliopiston 31 collegesta, viralliselta nimeltään The King’s College of Our Lady and St Nicholas in Cambridge.[3] Collegen perusti Englannin kuningas Henrik VI vuonna 1441. Se valmistui vasta Henrik VII:n ja Henrik VIII:n rahoituksen turvin 1544, mutta Henrik VI on se perustaja, jota muistetaan esimerkiksi Founder’s Feastissa.

Alun perin collegeen hyväksyttiin opiskelemaan vain poikia, jotka olivat käyneet Henrik VI:n perustaman Eton Collegen. Vasta vuonna 1865 ensimmäinen muusta oppilaitoksesta tullut opiskelija hyväksyttiin King’s Collegeen. Yhteys Etoniin on edelleen tiivis; vuosittain jaetaan Etonin päättäneelle opiskelijalle stipendi, joka on tarkoitettu opintoihin King’s Collegessa.

Collegen kappeli on goottilaista tyyliä. Kappelissa on Rubensin maalaus Kolmen kuninkaan kumarrus ja maailman suurin viuhkaholvi. King’s Collegen kappeli on Cambridgen tunnetuimpia maamerkkejä.

Vuosisatojen varrella collegessa on ollut monia merkittäviä opiskelijoita ja opettajia. Alan Turing ja John Maynard Keynes olivat molemmissa rooleissa, Zadie Smith ja Salman Rushdie vain opiskelijoina.

King’s Collegen kuoro

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

King’s Collegen maailmankuulu kuoro tunnetaan muun muassa BBC:n jokavuotisesta jouluaaton radio-ohjelmasta A Festival of Nine Lessons and Carols, joka on lähetetty vuodesta 1928 alkaen suorana lähetyksenä King’s Collegen kappelista.[4] Kuoron muodostavat 16 King’s Collegen koulussa opiskelevaa poikaa (engl. chorister) sekä 16 King’s Collegen opiskelijaa, joista 14 on kuorostipendillä opiskelevia mieslaulajia (engl. choral scholar) ja kaksi urkuristipendillä opiskelevia urkujensoittajia (engl. organ scholar).

  1. University of Cambridge: Taulukko 12a: Opiskelijamäärät collegeittain 2008-09 (pdf) (s. 19) Cambridge University Reporter. 8.10.2009. Viitattu 8.2.2010. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. Queens' College (Cambridge): College twinnings quns.cam.ac.uk. Viitattu 12.3.2010. (englanniksi)
  3. King's College (Cambridge): College history kings.cam.ac.uk. Arkistoitu 22.2.2010. Viitattu 8.2.2010. (englanniksi)
  4. King's College (Cambridge): Choir kings.cam.ac.uk. Viitattu 8.2.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.