Salman Rushdie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salman Rushdie
Salman Rushdie vuonna 2014
Salman Rushdie vuonna 2014
Henkilötiedot
Syntynyt19. kesäkuuta 1947 (ikä 75)
Bombay, Brittiläinen Intia
Kansalaisuus  Britannia
Ammatti kirjailija
Puoliso 1. Clarissa Luard (1976–1987)
2.Marianne Wiggins (1988–1993)
3.Elizabeth West (1997–2004)
4.Padma Lakshmi(2004–2007)
Lapset Zafar (s. 1979) (Luardin kanssa)[1]
Milan (s. 1999) (Westin kanssa)[2]
Kirjailija
Äidinkieliurdu[3]
Tuotannon kielienglannin kieli
Tyylilajit maaginen realismi, satiiri, postkolonialismi
Aiheet kritiikki, matkustaminen
Palkinnot

Booker-palkinto (1981)
Itävallan valtionpalkinto eurooppalaiselle kirjallisuudelle (1992)

Aiheesta muualla
www.salmanrushdie.com
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Ahmed Salman Rushdie (kašmiriksi: अहमद सलमान रुशदी (devanagari), احمد سلمان رشدی , s. 19. kesäkuuta 1947 Bombay, Brittiläinen Intia), on brittiläistynyt intialaissyntyinen kirjailija. Hän asuu Lontoossa ja New Yorkissa.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rushdie syntyi keskiluokkaiseen kašmirilaiseen muslimiperheeseen Bombayssa.[4] Rushdien isä oli Cambridgessä opiskellut lakimies Anis Ahmed Rushdie ja äiti Negin Bhatt oli opettaja.[4]

Rushdie muutti 14-vuotiaana Britanniaan, missä hän opiskeli ensin Rugbyn koulussa Warwickshiressä ja sen jälkeen Cambridgen yliopiston King's Collegessa josta Rushdie valmistui vuonna 1968 historian maisteriksi.[4]

Rushdien ollessa Englannissa hänen perheensä muutti Intiasta Pakistaniin vuonna 1964.[5]

Kansainvälinen läpimurto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanmaineeseen Salman Rushdie nousi Intiaan sijoittuvalla allegorisella romaanillaan Keskiyön lapset, joka ilmestyi 1981. Kirja aiheutti kiistelyä Intiassa kuvatessaan epäkunnioittavasti Indira Gandhia ja tämän poikaa Sanjayta, joka oli osallisena kiisteltyyn sterilointiohjelmaan. Rushdie sai romaanistaan Booker-palkinnon samana vuonna.[5] Romaani julistettiin vuonna 1993 Booker-palkinnon neljännesvuosisataisen historian parhaimmaksi romaaniksi. Seuraava romaani Häpeä (Shame) kuvasi ironisesti diktaattori Muhammad Zia ul-Haqin aikaista Pakistania.

Fatwa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoitan maailman ylpeälle muslimikansakunnalle, että Islamin, Profeetan ja Koraanin vastaisen kirjan The Satanic Verses tekijä ja kaikki, jotka tuntien sen sisällön ovat mukana sen julkaisemisessa, on tuomittu kuolemaan. Kehotan kaikkia muslimeja teloittaman heidät, missä tahansa heidät löydetään

Ajatollah Khomeinin antaman fatwan sisältö joka ilmoitettiin Teheranin radiossa 14. helmikuuta 1989 [6]

Rushdien tunnetuin teos lienee kuitenkin 1988 ilmestynyt Saatanalliset säkeet, joka on satiirinen kuvaus Intiasta, islamista ja maahanmuuttajien osasta Ison-Britannian välillä rasistisessa maailmassa. Kirja sisältää väitetysti islamia halventavia kohtia, vaikka ne ovat mukana vain sivujuonteena. Kirjan brutaaliudessaan huomiota herättävin kohtaus esittää brittiläisten poliisien väkivaltaista hyökkäystä muslimisiirtolaisen kimppuun. Iranin uskonnollinen johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini tulkitsi Rushdien syyllistyneen kirjassa jumalanpilkkaan ja antoi helmikuussa 1989 fatwan, jolla hän käytännössä tuomitsi kirjailijan kuolemaan. Tuomion julistamisen jälkeen muslimit polttivat Rushdien kirjoja julkisesti eri puolilla maailmaa ja monissa muslimimaissa syntyi väkivaltaisia mellakoita.

Reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaissa tapaus herätti vastalausemyrskyn ja mm. Euroopan yhteisön jäsenmaat kutsuivat suurlähettiläänsä kotiin Iranista. Monet länsimaiset islamilaisyhteisöt sanoutuivat irti tappokäskystä vaikka paheksuivatkin Rushdien teosta. Suomen silloinen ulkoministeri Pertti Paasio esitti Iranin Helsingin-suurlähettiläälle Suomen virallisen vastalauseen Rushdielle langetetun tuomion johdosta.

Monissa maissa tapaus tulkittiin merkiksi Iranin sisäisestä valtataistelusta ja Iranin pyrkimyksestä korostaa arvovaltaansa islamilaisessa maailmassa.[7] Brittiläisen kirjailijan Martin Amisin mukaan Rushdie "katosi etusivulle": lehdet kirjoittivat Rushdiesta päivittäin, mutta piileskelevää kirjailijaa itseään ei näkynyt missään.[8] Khomeinin seuraaja Ali Khamenei uudisti Rushdien kuolemantuomion helmikuussa 1990.[9]

Kirjallinen toiminta poliittisen fatwan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rushdie on julkaissut romaaneja, kuten Maurin viimeinen huokaus (The Moor's Last Sigh) ja Maa hänen jalkojensa alla (The Ground Beneath Her Feet) myös Khomeinin fatwan jälkeen. Rushdie joutui piileskelemään maan alla koko 1990-luvun eikä hän vieläkään ole täysin turvassa. Iranin valtio ei kuitenkaan enää ole valmis tukemaan mahdollisia murhaajia, ja 1999 kirjailija pääsi käymään synnyinmaassaan Intiassa yhdessä poikansa Zafarin kanssa, mistä hän kirjoitti esseekokoelmaan Step Across This Line sisältyvän artikkelin The Dream of Glorious Return (”Loistokkaan paluun unelma”).

V. S. Naipaulin osoittama tuki ja ymmärrys Intian muslimivihamielisiä hindunationalisteja kohtaan on saanut Rushdielta tuomion.

Uhkauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2012 ilmoitettiin, että eräs iranilainen ääri-islamilainen järjestö oli uudistanut Rushdielle langetetun kuolemantuomion ja korottanut hänen tappamisestaan maksettavan palkkion 3,3 miljoonaan dollariin. Hieman aiemmin Internetissä oli alkanut levitä yhdysvaltalaista alkuperää ollut ja islamilaisissa maissa vakavia levottomuuksia nostattanut elokuva Innocence of Muslims (Muslimien viattomuus), jonka katsottiin yleisesti häpäisevän islamia ja profeetta Muhammedia. Järjestön mukaan elokuvaa ei olisi koskaan tehty, jos Rushdie olisi tapettu aiemmin, eikä islamin pilkkaaminen lopu niin kauan kuin Rushdie on elossa.[10]

Rushdien oli tarkoitus tammikuussa 2012 osallistua Jaipurin kansainväliseen kirjallisuustapahtumaan mutta perui osallistumisensa, kun paikalliset turvallisuusviranomaiset ilmoittivat tiedustelutietona, että muslimien äärijärjestöllä on suunnitelmat hänen murhaamisekseen. Hänen piti sitten osallistua tilaisuuteen videon kautta, mutta sekin estettiin. Myöhemmin paljastui, että kyse oli intialaisesta valtapolitiikasta, eikä Rushdieta kohtaan ollut todellisuudessa esitetty uhkauksia.[11]

Kirjailijakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rushdien kirjalliselle tuotannolle on ominaista maaginen realismi monenlaisine modernistisine muotokokeiluineen. Hänen teostensa keskeisiin teemoihin kuuluu kulttuurien kohtaaminen ja sekoittuminen, ja hän onkin monissa yhteyksissä äänekkäästi paheksunut kaikenlaisia puhtaus- ja eheysvaatimuksia fasismille ominaisina ilmauksina: ihmisen kuuluukin hänen mielestään olla sekarotuinen ja monikulttuurinen.

Romaanien lisäksi Rushdie on kirjoittanut esseitä ja kirjallisuusarvosteluja, jotka on koottu niteisiin Imaginary Homelands (1992) ja Step Across This Line (2002).

Rushdie julkaisi Joseph Anton -nimiset muistelmansa vuonna 2012. Muistelmat suomennettiin vuonna 2013.[11]

Huomionosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiyön lapset Booker-palkinto (1981)

Kuningatar Elisabet II myönsi 2007 Rushdielle aatelisarvon tämän kirjallisista ansioista[12]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salman Rushdie vieraili Suomessa vuonna 1983 Mukkulan kirjailijakokouksessa[13] ja Hanasaaren kulttuurikeskuksessa vuonna 1992 Pohjoismaiden neuvoston kutsusta .[14]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • "Joseph Anton" (suom. 2013)

Esseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki suomennetut Rushdien teokset ovat Arto Häilän kääntämiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 'I cannot wait to kill you with happiness' ... The words of 'blistering desire' with which Indian beauty Padma Lakshmi seduced Salman Rushdie (DailyOnline) Daily Mail Femail. Daily Mail. Viitattu 1.12.2014.
 2. Life and love in the shadow of the fatwa: Salman Rushdie tells his painful and dramatic secrets (DailyOnline) Daily Mail News. Daily Mail. Viitattu 1.12.2014.
 3. Jack Livings: Salman Rushdie, The Art of Fiction No. 186. Paris Review, 2005, nro 174. Artikkelin verkkoversio Viitattu 17.2.2014. (englanniksi)
 4. a b c Salman Rushdie Biography (Famous People Writers) TheFamousPeopleSociety for Recognition of Famous people. TheFamousPeople. Viitattu 1.12.2014.
 5. a b Liukkonen, Petri: Salman Rushdie (1947-) 2008. Kuusankosken kaupunginkirjasto. Viitattu 29.1.2012. (englanniksi)
 6. Salman Rushdien tapaus kronikkana sananvapauteen.fi. Tiellä sananvapauteen. Viitattu 21.2.2022.
 7. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1990, s. 52–53. Helsinki: Otava, 1989.
 8. Kaisu Tervonen: Kuolemaantuomittu elää. TV-maailma 10.–16.8.2013, s. 13. Otavamedia 2013.
 9. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1991, s. 48. Helsinki: Otava, 1990.
 10. Iranilaisjärjestö korotti palkkiota Salman Rushdien murhasta. Ilta-Sanomat 16.9.2012.
 11. a b Tommi Nieminen, Khomeinin fatwa seuraa yhä Salman Rushdieta, Helsingin Sanomat 30.1.2012 sivu C 1
 12. Salman Rushdielle aatelisarvo (Yle Uutiset Ulkomaat) Yle Uutiset. Yleisradio. Viitattu 1.12.2014.
 13. Salman Rushdie Mukkulassa Yle Elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 13.04.2013.
 14. Jahdattu Salman Rushdie yllätysvierailulla Yle Elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 13.04.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salman Rushdie.