Ali Khamenei

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ajatollah Ali Khamenei.

Ajatollah Sejed Ali Hosseini Khamenei Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys? (persiaksi: آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای; s 17. heinäkuuta 1939) on Iranin ylin johtaja. Hän oli myös Iranin presidentti vuosina 1981–1989. Khamenei on kansallisuudeltaan azeri.

Khamenei valittiin korkeimmaksi hengelliseksi johtajaksi ajatollah Khomeinin kuoleman jälkeen 1989. Hänellä on myös poliittisesti ylivertainen asema Iranissa; hän voi muun muassa nimittää ja erottaa presidentin ja hänellä on veto-oikeus kaikkiin hallituksen hyväksymiin lakeihin. Khameneita pidetään Iranin konservatiivisen siiven johtohahmona, joka edustaa konservatiivisinta siipeä myös papiston sisällä. Hän on suhtautunut suvaitsemattomasti kaikkiin antilänsimaisen ja fundamentalistisen islamilaisen politiikan kriitikoihin. Esimerkiksi korkea-arvoisen ajatollah Hossein-Ali Montazerin kritisoitua Khamenein hallintoa hän joutui viideksi vuodeksi kotiarestiin.

Ulkopolitiikassa Khamenei on tunnettu radikaalista länsivastaisuudestaan. Hän on toistuvasti kieltäytynyt vuoropuhelusta Yhdysvaltojen kanssa. Koalition Irakin sodan aikana ja jälkeen hän on terävästi kritisoinut Washingtonin politiikkaa. Vuonna 2000 Khamenei toivoi Israelin tuhoa [1].

Iranin mukaan Khamenei on kuitenkin antanut Iranin ydinasekriisiin liittyen fatwan, joka kieltää ydinaseiden valmistamisen, varastoinnin ja käytön. Fatwan todellisuudesta ei kuitenkaan ole todisteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iran leader urges destruction of 'cancerous' Israel 15. joulukuuta 2000. CNN. Viitattu 17. syyskuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.