Ali Khamenei

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sejed Ali Hosseini Khamenei
سید علی حسینی خامنه‌ای
Portrait of Ali Khamenei, Nowruz 2018 (crop).jpg
Iranin hengellinen johtaja
Edeltäjä Ruhollah Khomeini
Iranin 3. presidentti
Edeltäjä Mohammad-Ali Rajai
Seuraaja Akbar Hašemi Rafsandžani
Tiedot
Syntynyt 17. heinäkuuta 1939 (ikä 79)
Mašhad, Iran
Puolue sitoutumaton
Puoliso Khojaste Bagherzadeh (aviol. 1964)
Ammatti maa-ja vesirakennusinsinööri
Uskonto šiialaisuus
Allekirjoitus
Allekirjoitus

Ajatollah Sejed Ali Hosseini Khamenei Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys? (persiaksi: آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای; s 17. heinäkuuta 1939) on Iranin ylin johtaja. Hän oli myös Iranin presidentti vuosina 1981–1989. Khamenei on kansallisuudeltaan azeri.

Khamenei valittiin korkeimmaksi hengelliseksi johtajaksi ajatollah Khomeinin kuoleman jälkeen 1989. Hänellä on myös poliittisesti ylivertainen asema Iranissa; hän voi muun muassa nimittää ja erottaa presidentin ja hänellä on veto-oikeus kaikkiin hallituksen hyväksymiin lakeihin. Khameneita pidetään Iranin konservatiivisen siiven johtohahmona, joka edustaa konservatiivisinta siipeä myös papiston sisällä. Hän on suhtautunut suvaitsemattomasti kaikkiin antilänsimaisen ja fundamentalistisen islamilaisen politiikan kriitikoihin. Esimerkiksi korkea-arvoisen ajatollah Hossein-Ali Montazerin kritisoitua Khamenein hallintoa hän joutui viideksi vuodeksi kotiarestiin.

Ulkopolitiikassa Khamenei on tunnettu radikaalista länsivastaisuudestaan. Hän on toistuvasti kieltäytynyt vuoropuhelusta Yhdysvaltojen kanssa. Koalition Irakin sodan aikana ja jälkeen hän on terävästi kritisoinut Washingtonin politiikkaa. Vuonna 2000 Khamenei toivoi Israelin tuhoa [1].

Iranin mukaan Khamenei on kuitenkin antanut Iranin ydinasekriisiin liittyen fatwan, joka kieltää ydinaseiden valmistamisen, varastoinnin ja käytön. Fatwan todellisuudesta ei kuitenkaan ole todisteita.

Khamenei kyseenalaisti holokaustin maaliskuussa 2014 pitämässään Noruz-puheessa. Khamenei sanoi: "Holokausti on tapahtuma, jonka todellisuus on epävarma ja jos se on tapahtunut, on epäselvää, miten se on tapahtunut."[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iran leader urges destruction of 'cancerous' Israel 15. joulukuuta 2000. CNN. Viitattu 17. syyskuuta 2007. (englanniksi)
  2. Iran's Khamenei questions 'certainty' of Holocaust. Jerusalem Post 21 March 2014.
  3. Iran's Ayatollah Khamenei Says Reality of Holocaust is 'Uncertain' Jewish & Israel News.
  4. Suzanne Maloney: Oops, He Did It Again: Iran's Supreme Leader Questions the Holocaust The Brookings Institution. 21 March 2014. Arkistoitu 23 September 2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.