Kuivakäymälä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arkkitehti Georg Theodor von Chiewitzin suunnittelema, Tsaari Aleksanteri II:n vierailua varten rakennettu ulkokäymälä Träskändan kartanossa Espoossa.

Kuivakäymälä on käymälä, jossa jätöksiä ei huuhdota vedellä, vaan ne kerääntyvät astiaan, säiliöön, kasaan tai kuoppaan. Jätökset voidaan jatkokäsitellä eri tavoilla: ne voidaan kompostoida, siirtää pois tai kuivata. Suomessa kesämökeillä, joissa ei ole viemäröintiä, ovat yleisiä kuivakäymälät, joita kutsutaan myös nimityksillä puucee (väännös sanasta WC) ja huussi (ruotsin sanasta hus, ”talo”). Tällainen puucee on usein erillinen rakennus.

Kuivakäymälöistä yleisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen "puusee".
Virtsan ja ulosteen istuinerottelulla toimiva kuivakäymälä.

Kuivakäymälä voi sijaita sisällä tai ulkona, ja se voi olla tyypiltään esimerkiksi pakastava, kompostoiva, kuivikkeella käyvä tai tuhkaava käymälä.[1] Kuivakäymälä voi toimia myös virtsan ja ulosteen istuinerottelulla, joissa virtsa kerätään säiliöön ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi lannoitteena.[2]

Kuivakäymälän kannalta tärkeitä ominaisuuksia ovat viihtyvyys, hajuttomuus sekä siivoamisen ja tyhjentämisen helppous.[1] Lisäksi kuivakäymälät auttavat vähentämään jätevesien aiheuttamaa ongelmaa, sillä ne kuormittavat huomattavasti vähemmän ympäristöä kuin vedellä toimivat käymälät, ja se on huomattavasti edullisempi, ympäristöystävällisempi ja helpompi vaihtoehto kuin vesivessa.[1]

Kuivakäymälän valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa sen sijainti riippuen, sijaitseeko kuivakäymälä ulkona vai sisällä.[1] Sisäkuivakäymälän kannalta tärkeitä seikkoja on sisätilojen olosuhteet, mm. viemäröinnin, tuuletuksen, ilmanvaihdon, veden kanavoinnin, käymäläjätteen varastoinnin ja sähkön tilanne, kun taas ulkokäymälää valitessa on syytä ottaa huomioon muun muassa viemäröinti ja etäisyys muihin tontteihin.[1]

Terminologiaa Suomessa ja maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielen sana ”huusi” (länsimurteissa) ja ”huussi” (itämurteissa) lienee peräisin ruotsin sanasta hemlighus (”salainen talo”), josta on lyhentynyt muoto hus.

Amerikanenglannissa kuivakäymälästä käytetään nimitystä outhouse tai joskus backhouse, jolla tarkoitetaan käymälänä käytettävää pientä aukkoa kuopan tai kuilun kohdalla.

Australiassa kuivakäymälää kutsutaan usein nimellä dunny, thunderbox tai earthclosets erottumaan vesikäymälöistä. Lähiöalueilla, joilla ei ollut viemäröintiä, kuivakäymälää ei rakennettu kuoppaan, vaan käymäläjäte kerättiin isoon tynnyriin (dunny-can), jonka sopimusyritys, nightsoil collector, tyhjensi. Tätä käytäntöä jatkettiin yleisesti esimerkiksi Brisbanen kaupungissa aina 1970-luvun alkuvuosille asti. Kanadassa ja osassa Yhdysvaltoja partiotoiminnassa käytetään kuivakäymälästä usein nimitystä kybo. Tyttöjen partiotoimintajärjestössä, Girl Scouts of the USA, taas terminä usein käytetään sanaa biffy.

Rakenne ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuivakäymälät ovat suunnittelultaan ja rakenteeltaan erilaisia. Usein niillä on kuitenkin seuraavia ominaisuuksia:

 • Erillään pääkulkuteistä hajuhaittojen minimoimiseksi mutta kuitenkin tarpeeksi lähellä helpon käytettävyyden varmistamiseksi.
 • Seinät ja katto, jotka suojaavat sateelta, tuulelta sekä tarvittaessa osittain kylmältä säältä.
 • Ovi, jossa on usein vessaan liittyvä symboli (Yhdysvalloissa usein puolikuu ja Saksassa sydän). Viime vuosisatoina korkeamman standardin omaavat tavernat alkoivat käyttää maskuliinia tai feminiiniä (his/hers) erottelemaan kuivakäymälöitä. Koska suurin osa ihmisistä oli lukutaidottomia, käytettiin usein vanhoja maskuliinisuuden symbolia aurinkoa ja feminiinistä kuuta.
 • Läntisissä kulttuureissa kuivakäymälässä on ainakin yksi istuimellinen reikä.
 • Itämaisissa kulttuureissa on usein reikä lattiassa, jonka ylle käyttäjä kyykistyy.
 • Huussi sijaitsee yleensä mahdollisimman kaukana vesilähteistä saastumisen välttämiseksi.
 • Huussissa käytetään yleensä vessapaperia. Myös erilaiset puiden lehdet olivat yleisesti käytössä ennen paperin yleistymistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Perustietoa – huussi ulos tai sisälle Huussi.net. Käymäläseura Huussi ry. Viitattu 14.8.2015.
 2. http://www.kangasala.fi/@Bin/38141/K%C3%A4ysk%C3%A4.pdf Käyskä - Vedetön käymälä. Kangasalan kunta. Viitattu 8.5.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Barlow, Ronald S.: The Vanishing American Outhouse, Windmill Publishing 1992. ISBN 0-933846-02-9.
 • Kero, Esa & Seppovaara, Juhani: Huussi, RAK 1994. ISBN 952-9687-45-1 (sid.).
 • Lilja, Raimo & Hyttinen-Lilja, Marianne: Kompostikäymälän rakentaminen ja käyttö, Suomen luonnonsuojeluliitto 1991. ISBN 951-95439-8-8 (nid.).
 • Malkki, Sirkka: Kompostikäymäläopas, Työtehoseura 1995. ISBN 951-788-221-1 (nid.).
 • Korhonen, Taro & Nousiainen, Miika: Paskakirja. Helsinki: Like, 2007. ISBN 978-952-471-941-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuivakäymälä.