Käymäläseura Huussi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käymäläseura Huussi ry (englanniksi Global Dry Toilet Association of Finland) on vuonna 2002 perustettu puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys, jonka tavoitteena on "jakaa tietoa alati kehittyvästä DT-teknologiasta ja -alasta". DT on lyhenne sanoista Dry Toilet ja tarkoittaa kuivakäymälää. Myös luonnollinen ravinnekierto on tärkeä osa seuran agendaa.

Järjestö toimii osittain senkin takia, että maapallon vesivarojen ennustetaan muuttuvan niukoiksi, jolloin wc:n eli vesiklosetin sijasta käytettävät kuivakäymälät säästävät vesivaroja. Näin yhdistys on osa maailmanlaajuista ympäristöliikettä. Ravinnekierron luonnollistamista seura edistää niin ikään kuivakäymälöillä. Kun uloste ja virtsa hyödynnetään lannoitteena suoraan, ei ole tarpeen tuottaa keinotekoisia lannoitteita.

Yhdistys kertoo, että sen visio on tehdä kuivakäymälöistä kestävän kehityksen keskeinen osa, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaasta vedestä ja terveellisestä ympäristöstä.

Tavoitteidensa saavuttamiseksi Käymäläseura Huussi ry muun muassa tutkii, kerää ja levittää tietoa erilaista kuivakäymäläratkaisuista, kehittää kuivakäymälätekniikkaa ja -kulttuuria, edistää kuivakäymälöiden käyttöä, sekä valvoo kuivakäymälöiden käyttäjien etuja. Tärkeä osa sen toimintaa on joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen konferenssi. DT2012 järjestettiin elokuussa 2012 Tampereen yliopistolla.

Seurassa on mukana myös alan elinkeinoelämän edustajia. Sen puheenjohtajana ovat olleet Jukka Lindroos, Asta Rajala ja Pekka Pietilä. Vuodesta 2010 seuran puheenjohtajana on ollut Mia O'Neill.

Vuoden Huussiteko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura jakaa vuosittain palkinnon nimeltään Vuoden Huussiteko, palkinnonsaajalle annetaan Kultainen Talikko saavutuksistaan.

Palkinnon saajina on ollut esimerkiksi akateemisia tutkijoita. Vuonna 2010 palkinnon sai professori Tuula Tuhkanen Tampereen Teknilliseltä Yliopistolta. Vuonna 2011 palkinnon sai maatalous- ja metsätieteiden tohtori Helvi Heinonen-Tanski ja Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija diplomi-insinööri Erkki Santala. Vuoden 2012 palkinnon sai Raini Kiukas, joka on yksi Käymäläseuran perustajajäsenistä ja kuivakäymälöitä myyvän DT-keskuksen omistaja. 2013 Vuoden huussiteosta palkinto myönnettiin ympäristöjärjestö Dodo ry.:n kaupunkiviljelypuutarha Kääntöpöydälle. [1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]