Visio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee johtamista. Samannimiselle helsinkiläiselle tornitalolle on oma artikkelinsa.

Liiketaloudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visiota voidaan arkikielellä kutsua myös unelmaksi, joksikin jota tahdotaan saavuttaa. Visio kuvaa millaiseksi organisaation halutaan tulevan ja mitä organisaation halutaan tekevän. Visio on arkijohtamisen peruskivi ja siitä johdetaan strategiat eli toimintatavat vision saavuttamiseksi. Sen avulla pyritään luomaan jokaiselle työntekijälle kuva tulevaisuudesta, joka vetoaa sekä ajatteluun että tunteisiin. Useimmille ihmisille se on pohjimmiltaan pyrkimys luoda jotakin taloudellista voittoa suurempaa ja merkityksellisempää. Ilman visiota työssä ei ole päämäärää, suuntaa eikä ohjetta esimerkiksi siihen, miten tehtäviä ja kehitystoimintaa priorisoidaan.

Visio on myös osa yrityksen, aatteellisen yhdistyksen tai muunlaisen järjestön strategiaprosessia. Strategia on yhteistä tietoa yrityksestä, yhdistyksestä tai järjestöstä ja sen toimintatavoista, ja se myös syntyy yhdessä tekemällä. Kun henkilöstö halutaan saada mukaan visiointiin, johdon tärkeimmiksi työkaluiksi nousevat tarinat ja kieli, joiden avulla luodaan innostusta. Tarinoiden voimaa hyödynnetään organisaatioiden visiointityössä vasta vähän. Tämä on eräs syy siihen, miksi visio on jäänyt monissa tapauksissa pelkäksi hokemaksi, jolla ei ole käytännön merkitystä.

Alun perin visio on tarkoittanut näkyä tai harhanäkyä, erityisesti uskonnollisessa tai huumavilla aineilla saavutetussa hurmostilassa koettua.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kannisto, Päivi & Salenius, Bo-Magnus & Sigfrids, Camilla: Johtamisen pakolliset kuviot. Luku "Johtamisen formaatit". Talentum, Helsinki, 2005. ISBN 952-14-0941-X (nid.).