Ulkokäymälä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen ulkokäymälä.

Ulkokäymälä eli huussi on käymälä, joka sijaitsee ulkona erillisessä rakennuksessaan. Tavallisesti huussi on kuivakäymälä, jossa jätöksiä ei huuhdota vedellä, vaan ne kerääntyvät astiaan, säiliöön, kasaan tai kuoppaan. Tällöin jätökset voidaan esimerkiksi kompostoida, siirtää pois tai kuivata. Ulkokäymälä voi kuitenkin olla myös WC, kuten useat julkiset käymälät. Ulkokäymälät ovat yleisimpiä haja-asutusalueilla, esimerkiksi kesämökeillä, joissa ei ole viemäröintiä.

Rakenne ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkokäymälä, jonka ylle käyttäjä kyykistyy.
Arkkitehti Georg Theodor von Chiewitzin suunnittelema, Tsaari Aleksanteri II:n vierailua varten rakennettu ulkokäymälä Träskändan kartanossa Espoossa.

Ulkokäymälät ovat suunnittelultaan ja rakenteeltaan erilaisia. Usein niillä on kuitenkin seuraavia ominaisuuksia:

  • Erillään pääkulkuteistä hajuhaittojen minimoimiseksi mutta kuitenkin tarpeeksi lähellä helpon käytettävyyden varmistamiseksi.
  • Seinät ja katto, jotka suojaavat sateelta, tuulelta sekä tarvittaessa osittain kylmältä säältä.
  • Ovi, jossa on usein käymälään liittyvä symboli (Yhdysvalloissa usein puolikuu ja Saksassa sydän). Viime vuosisatoina korkeamman standardin omaavat tavernat alkoivat käyttää maskuliinia tai feminiiniä erottelemaan ulkokäymälöitä. Koska suurin osa ihmisistä oli lukutaidottomia, käytettiin usein vanhoja maskuliinisuuden symbolia aurinkoa ja feminiinistä kuuta.
  • Läntisissä kulttuureissa ulkokäymälässä on ainakin yksi istuimellinen reikä.
  • Itämaisissa kulttuureissa on usein reikä lattiassa, jonka ylle käyttäjä kyykistyy.
  • Huussi sijaitsee yleensä mahdollisimman kaukana vesilähteistä saastumisen välttämiseksi.
  • Huussissa käytetään yleensä vessapaperia. Myös erilaiset puiden lehdet olivat yleisesti käytössä ennen paperin yleistymistä.

Terminologiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielen sana ”huusi” (länsimurteissa), ”huussi” (itämurteissa) tai "ulkohuussi" lienee peräisin ruotsin sanasta hemlighus (”salainen talo”), josta on lyhentynyt muoto hus. Uudemmassa puhekielessä on käytössä myös nimitys "puucee" (väännös sanasta "WC").

Amerikanenglannissa ulkokäymälästä käytetään nimitystä outhouse tai joskus backhouse, jolla tarkoitetaan käymälänä käytettävää pientä aukkoa kuopan tai kuilun kohdalla. Australiassa ulkokäymälää kutsutaan usein nimellä dunny, thunderbox tai earthclosets erottumaan vesikäymälöistä. Lähiöalueilla, joilla ei ollut viemäröintiä, ulkokäymälää ei rakennettu kuoppaan, vaan käymäläjäte kerättiin isoon tynnyriin (dunny-can), jonka sopimusyritys, nightsoil collector, tyhjensi. Tätä käytäntöä jatkettiin yleisesti esimerkiksi Brisbanen kaupungissa aina 1970-luvun alkuvuosille asti. Kanadassa ja osassa Yhdysvaltoja partiotoiminnassa käytetään ulkokäymälästä usein nimitystä kybo. Tyttöjen partiotoimintajärjestössä, Girl Scouts of the USA, taas terminä usein käytetään sanaa biffy.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ulkokäymälä.