Käymälä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käymälöitä kiinalaisella vuorella.
Brittiläinen käymälä 1700-luvulta.

Käymälä on paikka, huonetila tai rakennus, jota käytetään tarpeiden tekemiseen eli ulostamiseen ja virtsaamiseen.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taajaan asutuilla alueilla yleisin käymälätyyppi on nykyään WC. Länsimaisissa kodeissa on yleensä yksityinen WC. Länsimaisissa käymälöissä on usein WC-istuin, jolla kävijä istuu tarpeillaan, ja joskus pisoaareja, joiden äärellä seistään. Muualla maailmassa yleisiä ovat kyykkykäymälät, joiden aukon ylle kävijä kyykistyy. Yleisiä käymälöitä on julkisissa rakennuksissa, ja niitä voivat käyttää asiakkaat tai joskus kuka tahansa. Yleinen käymälä voi olla siirrettävä koppi, joka pystytetään ulkosalle. Haja-asutusalueilla, viemäriverkon ulottumattomissa, käymälät ovat useimmiten kuivakäymälöitä. Luonnonolosuhteissa käymälänä voi toimia esimerkiksi riuku tai kuoppa. Käymälässä on tavallisesti paperia tai vettä, jolla kävijä puhdistautuu toimituksen jälkeen.

Joissakin uskonnoissa on puhdistautumiseen liittyviä tarkkoja määräyksiä. Esimerkiksi islam sisältää tarkat ohjeet islamilaisesta käymäläkulttuurista.[1]

Erilaisia käymälöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • al-Ghazali: Ihya' 'Ulum al-Din (Revival of Religious Sciences). Chapter Three. al-Ghazali's Website, 2007. Teoksen verkkoversio.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Al-Ghazali, 2007
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.