Kabbalah Centre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kabbalah Centre

The Kabbalah Centre on kiistelty, Kaliforniasta Yhdysvalloista lähtöisin oleva organisaatio joka opettaa juutalaisen mystiikan, kabbalan, uudelleentulkintaa. Kabbalah Centren puolustajat kertovat sen opettavan kabbalan perusasiat kuten organisaation perustaja Philip Berg on ne ymmärtänyt. Sen arvostelijoiden mielestä kyseessä on kuitenkin rikkaita julkisuuden henkilöitä rahastava liike, jonka johtajat ovat karismaattisia.

Philip Berg ja hänen vaimonsa Karen Berg perustivat vuonna 1984 ensimmäisen Kabbalah Centren Los Angelesiin. Karen ja parin yhteiset pojat Yehuda ja Michael toimivat lahkon johtajina. Kabbalah Centrellä on maailmalla yli 50 toimipistettä, muun muassa New Yorkissa, Torontossa ja Lontoossa.

Opetukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteistä kabbalaa opiskellaan Tanakhia ja Midrašia opiskelleen opettajan johdolla. Opettajaa tarvitaan, koska useita asioita on selitetty sanoin, jotka vaativat laajaa juutalaista tietämystä.

Organisaatio opettaa kabbalistista Klipot-oppia. Perusajatuksena on, että jokaisella on suora ja selvä yhteys ylempään, henkisen "Valon" maailmaan (Valo eli Ein Sof on kabbalan ja juutalaisuuden jumala), mutta yhteys on tukkeutunut. Tukkeutumisen syynä on Klipot, joka rajoittaa hengellisen energian pääsyä fyysiseen kehoon. Opiskelemalla kabbalaa ja meditoimalla Klipot saadaan poistettua – väkivalta ja huono käytös vahvistavat Klipotia. Kabbalah Centre opettaa, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus päästä Jumalan kaltaiseksi jäljittelemällä luojaansa.

Kabbalah Centre uskoo vahvasti astrologiaan ja eläinrataan.

Organisaatio opettaa, että myös Jeesus oli kabbalisti, ja hänen opetuksensa olivat todellisuudessa kabbalistisia opetuksia. Kabbalah Centre viittaa Uuteen Testamenttiin, josta sen mukaan löytyy kabbalan opetuksia. Kabbalistit uskovatkin että kristinusko ja islam syntyivät kumpikin väärinymmärryksen vuoksi.

Valo tai Luoja hallitsee maailmankaikkeutta kaikkiolevalla läsnäolollaan, joten kaikella tapahtuvalla on syynsä. Valinnan vapaus on näin ollen tietyn tason harha, ihmisen tehdessä valinnan siihen vaikuttavat hänen aikaisemmat kokemuksensa. Kabbalan Tooran tulkinnassa keskeisenä on reinkarnaation käsitys, jonka mukaan ihminen korjaa elämiensä aikana omaa pahuuttaan. Paha ei ole persoonallinen olento, joka taistelee hyvää vastaan, vaan ihmisen oma ego ja pelko, josta ihmisen on korjauduttava Luojan kaltaiseksi.

Kabbalah Centre julkisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poplaulaja Madonna ja hänen ex-miehensä Guy Ritchie ovat saaneet paljon huomiota alkamalla opiskella kabbalaa rabbin johdolla. Madonna ei enää esimerkiksi konsertoi kabbalistisena pyhäpäivänä, perjantain auringonlaskusta lauantain auringonlaskuun (shabat), ja pitää ranteessaan punaista nauhaa suojautuakseen pahalta silmältä. Myös Demi Moore, Britney Spears, Mick Jagger, Lindsay Lohan, Donna Karan ja Ashton Kutcher ovat opiskelleet kabbalaa. Britney Spears kuitenkin jätti kabbalan keväällä 2006 saatuaan lapsen.

Mediakohu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2005 Kabbalah Centren johtaja pidätettiin Tel Avivissa Israelissa huijauksesta epäiltynä. Hän oli kiristänyt jopa 60 000 dollaria syöpään sairastuneelta naiselta luvaten syövän parantuvan lahjoituksen jälkeen. Nainen kuitenkin kuoli, ja hänen perheensä ajautui puille paljaille.

Aiemmin Lontoon Kabbalah Centren johtaja Eliyahu Yardeni oli BBC:lle antamassaan haastattelussa väittänyt holokaustin olleen juutalaisten itsensä syy. Yardenin mukaan juutalaiset eivät lähestyneet Valoa, koska Klipot esti heitä eivätkä he etsineet apua kabbalan opetuksista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]