God Only Knows

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

God Only Knows on yhdysvaltalaisen The Beach Boys -yhtyeen kappale vuodelta 1966. Kappaleen sävelsi ja tuotti Brian Wilson ja sanoitti Tony Asher. Säveltäjä-Brianin veli Carl Wilson laulaa kappaleen.

”God Only Knows” rikkoi popmusiikin standardit monessa mielessä. Sen sävellajirakenne on vaikeaselkoinen ja mutkikas, ja väliosan transponoitu sointukierto tuo entisestään lisää vaikeutta. Se oli yksi ensimmäisistä englanninkielisistä poplauluista, joiden nimessä käytetään sanaa Jumala. Vuonna 1966 tällainen rohkeus oli harvinaista ja Yhdysvaltain listalla single nousikin vain sijalle 39. (Britanniassa se nousi kuitenkin erinomaisesti toiselle sijalle). ”God Only Knows” oli teknisenä äänityksenä kunnianhimoinen, ja harppuineen, huiluineen ja barokkimaisine stemmoineen se toi popmusiikkiin uusia lauluharmonisia ja soitannallisia sävyjä, kuten myös koko isäntäalbumi Pet Sounds.

Paul McCartney ja John Lennon ovat maininneet ottaneensa ”God Only Knowsista” mallia The Beatlesin kappaleeseen ”Here, There and Everywhere”. Myöhemmin Paul McCartney on sanonut ”God Only Knowsin” olevan paras kappale koko popmusiikin historiassa.[1]

Kappale on levytetty suomeksi nimellä ”Taivas vain tietää”.[2]

Tammikuussa 2022 Helsingin Sanomat pyysi yli 70:ää suomalaista musiikkialan vaikuttajaa nimeämään korkeintaan 20 itselleen juuri sillä hetkellä tärkeintä laulua paremmuusjärjestyksessä, minkä perusteella lehti laati sadan parhaan laulun listan. ”God Only Knows” ylsi sijalle 17.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. God Only Knows by The Beach Boys songfacts.com. Viitattu 6.7.2015. (englanniksi)
  2. Jormas - Taivas vain tietää / Mennä voit discogs.com. Viitattu 6.7.2015. (englanniksi)
  3. 100 maailman parasta laulua. Helsingin Sanomat, 15.1.2022. Artikkelin verkkoversio (maksullinen). Viitattu 15.1.2022.