Notting Hill (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Notting Hill
Ohjaaja Roger Michell
Käsikirjoittaja Richard Curtis
Tuottaja Duncan Kenworthy
Säveltäjä Trevor Jones
Kuvaaja Michael Coulter
Leikkaaja Nick Moore
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pukusuunnittelija Shuna Harwood
Pääosat Julia Roberts
Hugh Grant
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö MCA-Universal
PolyGram Filmed Entertainment
Levittäjä Universal Studios
Ivi.ru
Ensi-ilta 1999
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 42 000 000 $ [1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Notting Hill on Roger Michellin ohjaama brittiläinen romanttinen komedia, joka sai ensi-iltansa 13. toukokuuta 1999. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat nimensä mukaisesti Lontoon Notting Hillin kaupunginosaan. Käsikirjoittaja Richard Curtis kirjoitti aiemmin elokuvan Neljät häät ja yhdet hautajaiset, jossa Hugh Grant ja tuottaja Duncan Kenworthy olivat myös mukana.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William ”Will” Thacker (Hugh Grant) omistaa Notting Hillissä itsenäisen kirjakaupan, joka on erikoistunut matkaoppaisiin. Hän on toipumassa avioerosta sen jälkeen, kun hänen vaimonsa jätti hänet toisen, aivan Harrison Fordilta näyttäneen miehen vuoksi. Will jakaa asuntonsa estottoman ja omalaatuisen waleslaisen Spiken (Rhys Ifans) kanssa.

Thacker tapaa Hollywoodin tähtinäyttelijä Anna Scottin (Julia Roberts), kun tämä astuu hänen kirjakauppaansa ostaakseen kirjan. Vain hetkeä myöhemmin he törmäävät toisiinsa kadulla, minkä seurauksena Will kaataa appelsiinimehunsa heidän kummankin päälle. Will tarjoaa Annalle mahdollisuutta vaihtaa vaatteensa kadun toisella puolella olevassa asunnossaan. Anna suostuu, ja vaihdettuaan vaatteensa hän yllättää Willin suutelemalla tätä. He alkavat tuntea vetoa toisiinsa.

Joitakin päiviä myöhemmin Will kysyy Spikelta, onko hänelle tullut yhtään viestejä. Viestien ylöskirjoittaminen ja muistaminen eivät ole Spiken alaa, mutta hän muistaa ”jonkun amerikkalaisen Anna-nimisen tytön”, joka mainitsi ”aivan toisen nimen”. Anna asuu Ritz-hotellissa valenimellä ”Kivinen”, ja hän on pyytänyt Williä vierailulle. Will pääsee sisään Annan huoneeseen, mutta huoneesta on tullut väliaikaisesti lehdistökeskus, ja Williä luullaan yhdeksi toimittajista. (Will joutuu paniikkiin ja väittää olevansa Horse & Hound -lehden toimittaja.) Hänen täytyy haastatella kaikkia Annan uudessa Helix-nimisessä elokuvassa esiintyneitä näyttelijöitä, vaikkei ole edes nähnyt koko elokuvaa. Willin sisar Honey (Emma Chambers) aikoo pitää syntymäpäiväjuhlat, ja kun Will ja Anna saavat viimein olla hetken kahdestaan, Will kutsuu Annan sisarensa juhliin.

Juhlat pidetään Maxin ja Bellan (Tim McInnerny ja Gina McKee) kotona. Anna tuntee olonsa kotoisaksi Willin ystävien joukossa ja taistelee menestyksekkäästi ”viimeisestä suklaakakkupalasta”, joka annetaan vain kaikkein säälittävimmälle tapaukselle. Juhlien jälkeen Will ja Anna menevät salaa yksityiselle aukiolle. He alkavat tapailla toisiaan useammin, muun muassa elokuvissa ja ravintolassa. Anna kutsuu Willin huoneeseensa, mutta saa huomata, että hänen amerikkalainen poikaystävänsä Jeff King (lopputeksteissä mainitsematta jäänyt Alec Baldwin) on saapunut hänen luokseen. Anna teeskentelee olevansa ilahtunut poikaystävänsä näkemisestä, joten Will teeskentelee olevansa huonepalvelusta. Kun King poistuu huoneesta, Anna pyytää Williltä anteeksi, sillä hän luuli Kingin ja hänen eronneen aiemmin. Will ymmärtää poistua paikalta.

Kun Anna on pannut välinsä lopullisesti poikki Kingin kanssa, hän menee Willin asunnolle toivoen voivansa jäädä sinne vähäksi aikaa. Hänestä on vuotanut pornahtavia kuvia lehdistöön, ja siitä johtuen hän tarvitsee piilopaikkaa. Will ja Anna rakastelevat ensimmäistä kertaa. Aamulla Will saa tyrmistyksekseen huomata lehdistön linnoittautuneen hänen ovelleen, koska Spike oli edellisiltana pubissa puhunut ohi suunsa. Vihainen Anna luulee Willin pettäneen hänet ja lähtee. Will päättää unohtaa Annan… tuloksetta.

Kuluu vuosi, ja Anna palaa Lontooseen tekemään Henry Jamesin kirjaan pohjautuvaa elokuvaa, mikä oli alun perin Willin idea. Will käy elokuvan kuvauksissa, ja Anna pyytää hänet seuraamaan kuvauksia. Will kuulee vahingossa kuulokkeiden kautta, kun kuvaustauolla oleva Anna kertoo vastanäyttelijälleen Willin olevan ”vain joku tyyppi”. Pettynyt Will poistuu paikalta. Seuraavana päivänä Anna tulee jälleen kirjakauppaan ja selittää olleensa edellispäivänä vain hienovarainen. Hän toivoo, että hänen ja Willin välit voisivat korjaantua. Will, joka on yhä loukkaantunut, torjuu hänet. Anna on tuonut Willille lahjan ja jättää sen kauppaan. Kun Will myöhemmin avaa sen, se osoittautuu Marc Chagallin alkuperäiseksi La Mariée-nimiseksi maalaukseksi, jonka julisteen Anna oli aiemmin nähnyt Willin luona.

Will tapaa ystävänsä, jotka tukevat hänen päätöstään torjua Anna, kunnes Spike saapuu ja kutsuu häntä ”typeräksi mulkuksi”. Will tajuaa nopeasti tehneensä elämänsä suurimman virheen torjuessaan Annan. Joukkio lähtee etsimään Annaa ja kaahaa Maxin autolla Lontoon halki. He saapuvat Annan lehdistötilaisuuteen, ja Will suostuttelee Annan jäämään Englantiin hänen kanssaan. Anna ja Will menevät naimisiin, ja elokuva päättyy kohtaukseen, jossa Will ja raskaana oleva Anna istuvat puiston penkillä Notting Hillissä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Julia Roberts    Anna Scott  
 Hugh Grant    William Thacker  
 Richard McCabe    Tony  
 Rhys Ifans    Spike  
 James Dreyfus    Martin  
 Dylan Moran    Rufus  
 Alec Baldwin    Jeff King  
 Emma Chambers    Honey  
 Tim McInnerny    Max  
 Gina McKee    Bella  
 Hugh Bonneville    Bernie  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Notting Hill The Numbers. Viitattu 23.5.2009. (englanniksi)